PRŮZKUM: Praha, VŠ a 65 tisíc korun měsíčně. Co dalšího víme o typických analyticích?

PRŮZKUM: Praha, VŠ a 65 tisíc korun měsíčně. Co dalšího víme o typických analyticích?

11. led 2024 Barbora Kebzová 3 min

Kolik průměrně berou analytici pracující v inovativních firmách? A jak to mají s hledáním práce a docházením do kanceláře? Přinášíme další díl seriálu unikátních profilů jednotlivých profesí. Data pochází z průzkumu StartupJobs, kterého se zúčastnilo 1422 respondentů, 59 z nich se označilo za analytiky.

Analytik z inovativní firmy má zpravidla vysokoškolské magisterské vzdělání a při hledání zaměstnání preferuje spolupráci na hlavní pracovní poměr. Pracuje jako datový nebo business analytik, menší část potom jako IT, marketingový nebo webový analytik. Není překvapením, že nejvíce kouká po pozicích v Praze (79, 7 procenta), popřípadě Středočeském (22 procent) nebo Jihomoravském kraji (11,9 procenta).

Nejčastěji má tři až pět let zkušeností v oboru (33,9 procenta), ale deset a více let na pracovním trhu celkem (35,6 procenta). S tím souvisí i věk, který se u analytiků pohybuje nejčastěji mezi 31 a 35 lety (39 procent). Většina dotázaných se zkušenostmi považuje za mediory.

O tisícovku méně než před rokem

Aktuálně má práci 79,7 procenta zúčastněných analytiků, přičemž 20,3 procenta uvedlo, že je se svým současným zaměstnáním spokojeno a novou příležitost nehledá. Aktivně nové místo shání 27,1 procenta dotázaných, 52,6 procenta je otevřeno novým příležitostem a více než polovina (65,5 procenta) se za poslední půl rok přihlásila alespoň na jednu pracovní nabídku.

Analytici pracující v inovativních firmách průměrně požadují 74 138 korun měsíčně, akceptovali by ale i o 10 a půl tisíce méně. Reálně si v průměru vydělají 65 255 korun měsíčně, což je přibližně o tisícovku méně než v roce 2022. Z dlouhodobého hlediska si ale analytici polepšili, například v roce 2021 to bylo o skoro 13 tisíc korun méně (52 318 Kč).

Kombinace kanceláře a home-officu


Jako u všech ostatních profesí, i v případě analytiků vede z forem spolupráce jednoznačně plný úvazek (81,4 procenta). Částečné úvazky pro více klientů a částečný úvazek kombinovaný s vlastními projekty si našly stejný počet příznivců (16,9 procenta). Spolupráci na hlavní pracovní poměr preferuje 69,5 procenta dotázaných, jako OSVČ by raději pracovalo 30,5 procenta analytiků.

Co se týče docházení do kanceláře, vede varianta jednou až dvakrát týdně, kterou zvolilo 42,4 procenta respondentů. Druhou nejčastější variantou je pak full-remote nastavení, které má zhruba pětina dotázaných. Shodný počet analytiků (18,6 procenta) pak do kanceláře dochází každý den nebo třikrát až čtyřikrát týdně.

Detailní pohled do toho, jak si vedou jednotlivé obory, vám přinášíme v pravidelné sérii článků. Výsledky z minulých let najdete zde.

PŘEČTĚTE SI: PRŮZKUM: Víc než čtvrtina marketérů pracuje na dálku. Třetina aktivně hledá práci

Barbora Kebzová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články