PRŮZKUM: Vývojáři si platově polepšili. Více než třetina z nich pracuje plně na dálku

PRŮZKUM: Vývojáři si platově polepšili. Více než třetina z nich pracuje plně na dálku

25. led 2024 Barbora Kebzová 4 min

Typický vývojář má střední školu s maturitou, šest a více let v oboru a full-remote pracovní nastavení. Výše platu se výrazně liší podle zkušeností, nicméně oproti minulým ročníkům průzkumu mzdy vývojářů vyrostly. Co dalšího víme o programátorech, kteří pracují nebo hledají práci ve startupech? Podívejte se na výsledky šetření pracovního portálu StartupJobs.cz, kterého se zúčastnilo 1422 respondentů, z toho 354 se označilo jako IT vývojář.

Na trhu chybí vývojáři, zaznívá často nejen ze strany startupů a inovativních firem. Každoroční průzkum StartupJobs.cz to do jisté míry potvrzuje – práci má aktuálně 79,1 procenta dotázaných vývojářů, jinou aktivně nehledají (76,9 procenta), a když už se na nějakou nabídku přihlásí, předchází tomu pečlivý výběr (37,3 procenta).

Na druhou stranu, přestože práci většina dotázaných nehledá aktivně, 47,5 procenta z nich je ochotno nad novou příležitostí přemýšlet, přišla-li by zajímavá nabídka.

Platová očekávání, respektive mzdy, které juniorní a mediorní vývojáři požadují na pohovorech, odpovídají očekáváním z roku 2022. Pouze senioři by byli v roce 2023 ochotni oproti roku předchozímu slevit ze svých nároků, a to celkem o téměř 12 tisíc korun. Na pohovoru by si tak aktuálně řekli v průměru o 135 289 korun.

Akceptovatelná odměna dosahuje výše 112 944, což je naproti tomu o zhruba 5 tisíc více než v roce 2022 (107 865 korun). Reálně si zkušení programátoři oproti předchozímu roku poměrně výrazně polepšili. Jejich aktuální mzda se totiž průměrně pohybuje kolem 129 tisíc korun - tedy zhruba o 18 tisíc korun výše než v roce 2022.

Mediorní vývojář si vydělá až o 27 tisíc víc než junior

Zajímavé je zjištění rozdílů v platech juniorních, seniorních a mediorních pracovníků. Vývojář junior si průměrně vydělá 45 345 korun, tedy skoro třikrát méně než senior a o 27 tisíc korun méně než medior, jehož průměrný plat je 72 390 korun.

Průzkum také potvrdil, že je pro vývojáře důležité uvedení výše odměny v pracovním inzerátu. Téměř třetina (31,1 procenta) dotázaných se na nabídky bez uvedené výše mzdy nepřihlásí. Dalších 51,7 procenta respondentů považuje informaci o odměně za důležitou.

Z domova a na plný úvazek

A jak si typického vývojáře představit? Podle dat StartupJobs pochází z Prahy, je mu nejčastěji mezi 26 a 35 lety (50,5 procenta), má střední školu s maturitou (39 procent) nebo magisterské vysokoškolské vzdělání (33,6 procenta) a v oboru pracuje šest a více let (39,8 procenta). Mezi nejčastěji zastoupené obory patří JavaScript programátor, HTML/CSS kodér, Python programátor, PHP programátor a TypeScript programátor.

Home-office a práce na živnostenský list jsou bezesporu jedněmi z nejvýraznějších trendů pracovního trhu posledních let. Vývojáři sice preferují spolupráci na hlavní pracovní poměr (50,8 procenta), ale zájem o spolupráci jako OSVČ roste - z 44,8 procenta v roce 2022 na 49,2 procenta v roce 2023.

I možnost práce na dálku je pro vývojáře důležitá. V režimu full-remote funguje více než třetina (37,3 procenta) oslovených vývojářů, čtvrtina (25,4 procenta) dochází do kanceláře jednou nebo dvakrát týdně, necelá pětina (19,2 procenta) pracuje z kanceláře třikrát až čtyřikrát týdně a pouze 18,1 procenta dotázaných je v kanceláři každý den.

PŘEČTĚTE SI: PRŮZKUM: Přibývá obchodníků s letitými zkušenostmi a vysokoškolským vzděláním. Jejich mzdy stagnují

Detailní pohled do toho, jak si vedou jednotlivé obory, vám přineseme v pravidelné sérii článků. Výsledky z minulých let najdete zde.

Barbora Kebzová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články