„Ukrojit část peněz na dobrou věc.” Affiliate projekt Podpořit posílá peníze z nákupů v e-shopech znevýhodněným lidem

„Ukrojit část peněz na dobrou věc.” Affiliate projekt Podpořit posílá peníze z nákupů v e-shopech znevýhodněným lidem

19. lis 2020 Zuzana Hübnerová 4 min

Pomoct lidem, kteří to potřebují, ale neutratit ani korunu ze svého. To nabízí projekt Radima Oulehly Podpořit. Spojil se totiž s e-shopy, které na dobrou věc posílají část zisku z nákupů. Brněnskému týmu, který po roce fungování čítá už jedenáct lidí, se podařilo udělat v e-shopech obrat milion korun a vybrat tak na neziskové organizace více než sto tisíc korun. Se zavřenými obchody a blížícími se Vánocemi navíc doufají, že peněz na pomoc potřebným bude ještě víc.

Podle údajů Shoptetu utratili Češi vloni v e-shopech 161 miliard korun. Očekává se, že letos bude částka ještě vyšší. Zejména proto, že kvůli uzavřeným kamenným obchodům plánuje řada Čechů vyřešit vánoční nákupy online, a e-shopy se tak chystají na rekordní prodeje.

Vzrůstajícího zájmu o nákupy v e-shopech si před dvěma lety všiml i student Radim Oulehla (na fotce první zprava). On sám provozoval dva online obchody, a s fungováním e-commerce tak byl obeznámen. „Pořád jsem přemýšlel, jestli a jak využít to, že lidé na internetu tolik utrácí, k něčemu dobrému. A právě díky provozování e-shopů jsem si uvědomil, jak snadné je z nákupu ukrojit část peněz na dobrou věc,“ říká dvaadvacetiletý Oulehla, který se v e-commerce pohybuje posledních pět let.

Nakonec se inspiroval zahraničními projekty, jako je Give as you live, a založil Podpořit. Projekt stojí především na myšlence affiliate marketingu. Nakupující tak přijdou do e-shopu přes web Podpořit, nebo si nově stáhnou doplněk do prohlížeče. Obchodník pozná, že je přivedl právě Oulehlův projekt a ze zisku za nákup dostane Podpořit provizi. Tým Podpořit obratem takto získané peníze věnuje na konkrétní sociální projekt. „Obchodníci nám dávají procenta ze své marže. Někde je to až pětadvacet procent,“ upřesňuje Oulehla.

Zjednodušeně tak zákazník přispívá na dobrou věc, aniž by dal ze svého jedinou korunu. Samotné e-shopy tím posilují dobrou reputaci, šetří za reklamu a získávají nové zákazníky. „Za rok fungování jsme tak obchodům přinesli obrat více než milion korun,“ upozorňuje Radim Oulehla. Sto tisíc pak šlo obratem na podporu neziskových organizací či konkrétních lidí.

Právě na pomoci konkrétním lidem si Podpořit velmi zakládá. „Vždy nás zajímá konkrétní příběh. Nechceme jen převádět peníze z účtu na účet,“ podotýká Oulehlův kolega Ondřej Machač. Peníze šly dosud na věci jako naslouchátko, canisterapii či ochranné prostředky. Nyní Podpořit vybírá peníze na speciální rehabilitace pro malou Elišku, která trpí vzácným onemocněním. „Vybrané peníze jedeme vždy předat. Máme tak možnost mluvit se zaměstnanci konkrétních neziskových organizací i s klienty. Právě setkání s nimi, možnost si popovídat a pomoct, je k nezaplacení,“ dodává Machač a vzpomíná například na setkání s klienty chráněného bydlení Ovečka v Brně, kde je klienti rovnou zapojili do aktivit, podělili se s nimi o dort i různé příhody.

Projekt placený z kapes zaměstnanců

Ačkoliv Radim Oulehla původně plánoval projekt provozovat sám, s velkým zájmem nakonec začalo být práce tolik, že musel přibrat další kolegy. Jako první se přidal již zmíněný Ondřej Machač (na fotce první zleva) a dnes čítá celý tým okolo jedenácti lidí. Převážná většina z nich pomáhá na projektu při studiu a všichni do jednoho pracují zadarmo. „Já se zajímám dlouhodobě o fintech a líbilo se mi, že bych tuto znalost mohl spojit i s něčím dobročinným,“ vysvětluje svou motivaci Machač. Podle něj se za rok fungování projektu naučil tolik, kolik by se ve škole či v praxi naučil za roky.

Protože Radim Oulehla původně chtěl, aby všechny vybrané peníze šly na dobročinnost, na provoz se tým Podpořit skládá z vlastních kapes.Jakékoliv náklady na provoz financujeme z vlastního. Například částky, které od e-shopů získáme, jsou brány jako příjem, který musíme danit. Na placení daní se tak společně skládáme. Při škole tak máme i další brigády, což je samozřejmě dlouhodobě neudržitelné,“ přiznává Ondřej Machač.

Podpořit si zakládá na tom, že přispívá na konkrétní potřeby vybraných lidí a neziskových organizací

Nyní se proto soustředí na vytvoření strategie, která by jim umožnila fungovat dlouhodobě. Plánují například zavést na webových stránkách platební bránu, která umožní zájemcům podpořit finančně přímo provoz projektu. Pomoct si chtějí také prací pro neziskové organizace. „Jak se s neziskovými organizacemi potkáváme, všimli jsme si, že jim obvykle příliš nefunguje online marketing. Často nemohou zaměstnat nikoho na plný úvazek a na pár hodin týdně to nikdo dělat nepůjde. Chceme proto nabídnout své odborníky a něco málo si přivydělat takto,“ popsal plán Oulehla.

Online Vánoce mohou pomoct dobré věci

Kromě toho plánují například i mobilní aplikaci, aby nákupy přes Podpořit ještě více usnadnili. Průběžně přidávají také nové partnery z řad e-shopů a za pouhý rok se jim pro myšlenku dobročinnosti podařilo získat už přes tisíc online obchodů.

Teď ale především doufají, že složitá situace a uzavření obchodů přinese alespoň trochu dobrého. „V době, kdy jsou kamenné obchody uzavřené, předpokládáme, že nákupy na Vánoce bude většina lidí řešit online. Pokud využijí Podpořit, pomohou nám vybrat ještě více peněz na dobrou věc,“ uzavírá Radim Oulehla. Jen vloni přitom Češi podle odhadu Fóra dárců darovali na dobročinné účely téměř osm a půl miliardy korun.

Foto: archiv Podpořit

Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články