Kvalita obsahu rozhoduje. Když ji máte, lidé ušetří jinde, říká Hrubešová z Pickey. Táhnou podcasty, odbornost i bulvár
Markeťačka a tatérka Denisa Hrubešová založila Pickey loni v červenci s vývojářem Davidem Slačálkem. Foto: Archiv Denisy Hrubešové

Kvalita obsahu rozhoduje. Když ji máte, lidé ušetří jinde, říká Hrubešová z Pickey. Táhnou podcasty, odbornost i bulvár

21. zář 2022 Anna Jurečková 6 min

V internetovém prostoru dlouho platila iluze, že je obsah zadarmo. Zhruba před rokem se na české creator economy scéně objevilo několik platforem pro monetizaci obsahu tvůrců, podobně jako už dříve fungoval třeba zahraniční Patreon nebo Substack. Jedním z výrazných hráčů je sociální síť Pickey, kde tvůrci za předplatné sdílejí třeba vzdělávací videa, marketingové články nebo bonusové epizody jinak běžně dostupných podcastů. Jaký typ obsahu nejvíc táhne? A jak probíhal přesun podcastu Kecy & politika z platformy Gazetisto? O tom všem v rozhovoru pro SJ News hovoří spoluzakladatelka Denisa Hrubešová.

Spousta lidí si před rokem asi kladla otázku, jestli jsou Češi ochotní si za obsah zaplatit. Pickey v červenci oslavilo narozeniny. Jak to vidíte teď?

Stoprocentně jsou ochotni platit za obsah! Na začátku se mě v rozhovorech každý ptal: Jsou na to Češi připravení? A já jsem si říkala, co když nejsou, já nevím. A jsou. A platí. Ale jasně, spousta z nich se to ještě učí. A myslím si, že v době, kdy čím dál víc tvůrců začíná monetizovat, vzniká určitý tlak na jejich komunitu, který nemusí být vždycky příjemný.

Je to taková hra o to, kdo dřív přijde. Budget jednoho člověka není neomezený, nemůžete si platit všechny podcastery nebo každého marketingového poradce, který vydá článek každý týden. Tam se trochu láme chleba v tom, kdo je opravdu kvalitní, kdo s monetizací začne včas a kdo začne dobře. Za rok fungování máme spoustu zkušeností se všemi možnostmi.

Jde říct, kolik jsou ochotni zaplatit?

Musím říct, že jsem byla dost překvapená, protože když jsme zakládali Pickey, stanovili jsme nejnižší částku za předplatné na 59 korun. A trochu jsme se báli, jestli to není moc. Neměli jsme žádná data, na kterých stavět, tak jsme si řekli, je to jedno pivo a pod to nepůjdeme. Teď jsem dlouho neviděla předplatné pod sto korun a předplatné za jednoho člověka se nejčastěji pohybují mezi 149 a 250 korunami.

Když už jsme u těch čísel - před rokem jste mi říkala, že míříte na deset tisíc registrovaných uživatelů do konce roku. Jak jste na tom teď? A kolik tvůrců využívá Pickey?

Do konce roku jsme to nestihli, ale tu hranici deseti tisíců uživatelů jsme v tomto roce už překročili. Momentálně evidujeme na 300 tvůrců, kteří mají nastavené předplatné. Tvůrců, kteří jsou aktivní, je samozřejmě o něco míň. Rozhodně to předčilo naše očekávání. Na začátku jsme si mysleli, že jich potřebujeme hrozně moc, abychom zvládli udělat velké číslo. Ale potvrdilo se nám pravidlo 80:20, 20 procent tvůrců nám tvoří 80 procent obratu. Konkrétní čísla říct nemůžu, ale velice zajímavý je meziměsíční nárůst. Některé měsíce byl i 50procentní. Což jsme čekali ze začátku, ale ve chvíli, kdy jde o statisícové obraty, to není tak jednoduché. Aktuálně se v průměru držíme na 20 až 25 procentech meziměsíčního nárůstu.

PŘEČTĚTE SI: České startupy řeší podporu tvůrců a boj proti reklamě. Placený obsah není dočasný trend, ale návrat k normálu, říká spoluzakladatel služby Gazetisto

Funguje monetizace obsahu skrze Pickey podle vás jako přivýdělek, nebo už můžeme mluvit i o plnohodnotné obživě?

Je to rozmanité, máme tvůrce, kteří to mají jako hlavní příjem. Jsou tam i tvůrci, kteří si vydělávají zajímavé částky a není to pro ně obživa. Pak jsou tam tací, kteří si vydělají deset, patnáct tisíc měsíčně a mají to jako hlavní příjem. Dobrý příklad je skupina maminek na mateřské, které Pickey ve velkém využívají jako fajn přivýdělek. Z mého pohledu se s podobným způsobem dá velice lehce a rychle uživit, když tvoříte kvalitní a hodnotný obsah.

Jaký typ obsahu a formát předplatitele baví?

Nerada bych to zobecňovala, určitě ale táhne podcast a docela fungují i odbornější články, konkrétně třeba z oblasti marketingu nebo rešerše týkající se války na Ukrajině. Potom máme funkci, že si nemusíte předplácet daného tvůrce, ale můžete si za poplatek jednorázově odemknout konkrétní příspěvek jednorázově, pokud to má povolené. V takovém případě pozorujeme zájem o bulvárnější témata.

V průměru se Pickey drží na 20 až 25 procentech meziměsíčního nárůstu

Mediálním prostorem a sociálními sítěmi před pár měsíci rezonovala kauza přesunu podcastu komentátora Reflexu Bohumila Pečinky a Petrose Michopulose Kecy & politika z platformy Gazetisto k vám. Jak jste to prožívali?

Někdy v únoru mi přišla esemeska od Petrose Michopulose, že by k nám chtěli přejít z Gazetista. Volala jsem zpátky, jestli to není vtip a fakt to byl Petros. Byla to velká věc, my jsme byli na začátku (cca půl roku od spuštění) a nenapadlo nás zatím mířit tak vysoko. Začali jsme pomalu realizovat přesun, měli jsme spoustu telefonátů, byly tam požadavky na funkce, které jsme v té době neuměli a potřebovali jsme se na migraci připravit. Celá tato akce trvala něco málo přes čtyři měsíce. Museli jsme se postarat o to, aby Pickey nespadlo, když se tam třeba nahrne několik tisíc uživatelů. Také jsme pořád nevěděli, jestli k přechodu nakonec opravdu dojde, situace v Czech News Center se pořád měnila. Jednoho dne ráno ale zavolali, že se to děje a povedlo se.

Jak velkou část podporovatelů se jim povedlo přetáhnout?

Myslím, že jsme na 95 až 100 procentech.

Když je obsah kvalitní, šetřit se bude jinde

Nastupující ekonomická krize je všudypřítomná. Projevila se nějak u vás? Popřípadě připravujete se nějak na situaci, že by lidé z nutnosti šetřit rušili předplatné?

Zatím to nepociťujeme, ale měli jsme dlouhé diskuze o tom, jestli se na takovou situaci nějak připravit. Vypadlo nám z toho nicméně, že jakákoliv krize vždycky podpoří potřebu lidí dělat si radost. Třeba si nenecháte Netflix, HBO a Amazon Prime, ale jen jednu streamingovou platformu. Tady se podle mě bude lámat chleba v kvalitě obsahu. Ale ve chvíli, kdy tam je, bude se šetřit někde jinde.

Před rokem jste mluvila o tom, že expanze pro vás připadá do budoucna v úvahu, ale nejdřív se chcete zaměřit na český trh. Jak to vidíte teď?

Pořád je to téma. Vždycky bylo a vždycky bude. Ale ještě se na to necítíme. Máme ale jasnou představu o tom, jak má Pickey vypadat, až bude připravené pro expanzi a pracujeme na tom, aby to bylo co nejdřív. Cítím, že ve chvíli, kdy se přepneme, tak už nebude čas na to doplnit nějakou menší funkci. Chceme se nejdřív stabilizovat na českém trhu, a pak budeme ready.

Když Pickey vznikalo, původně jste se chtěli zaměřit na B2B, např. implementovat paywall jiným firmám. Máte nějaké plány v tomto segmentu?

Dostali jsme několik poptávek ohledně B2B spolupráce a domlouváme se dvěma firmami distribuci interního podcastu. Jsou to organizace, které mají 900-1200 zaměstnanců a nechtějí, aby byl podcast přístupný pro veřejnost, bude to taková uzavřená komunita té společnosti. Takže se nám ten původní nápad vrátil zpátky a dává nám smysl. HR interní komunikace se řeší čím dál víc a tohle by mohla být zajímavá cesta pro Pickey i pro B2B.

Od začátku kladete důraz na komunitu, osobní přístup, kontakt s tvůrci. Daří se vám to držet, i když rostete?

Daří. Pořád si nacházíme cestičky a já doufám, že to tak bude možné i dál. S tvůrci se snažím být v kontaktu a být tady pro ně. Před pár týdny jsem měla schůzku s podcastovým studiem, chceme dát začínajícím nebo klidně i větším tvůrcům možnost mít profesionální zázemí, pokud nemohou nebo nechtějí nahrávat u sebe v obýváku. A taky mám v hlavě komunitní setkávání tvůrců.

Jaké funkce plánujete v nejbližší době?

Aktuálně se soustředíme na to, abychom byli připraveni na Vánoce. Povedlo se nám spustit předplatné na delší dobu, takže si uživatelé mohou tvůrce předplatit na tři měsíce, půl roku nebo rok. A v závěsu připravujeme možnost zakoupit někomu předplatné jako dárek.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy, Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články