Zpřístupnit současné umění a rozšířit ho i mezi nesběratele. Digitální galerii 100ks investičně podpořil Miton
Zakladatel 100ks Jakub Svoboda. Foto: 100 ks

Zpřístupnit současné umění a rozšířit ho i mezi nesběratele. Digitální galerii 100ks investičně podpořil Miton

22. zář 2022 Anna Jurečková 1 min

Limitované, přesto dostupné. Projekt Jakuba Svobody 100ks chce zpřístupnit lidem současné umění a zároveň pomoci umělcům dostat se k novým cílovým skupinám. Nabízí proto originální díla i jejich levnější verzi, autorské tisky v řadách po sto kusech.

Trh současného umění mu připadal nepřístupný a roztříštěný, originální díla zase příliš drahá. Proto se Jakub Svoboda rozhodl založit projekt 100ks. Digitální galerie nabízí originální obrazy i jejich dostupnější formu – autorské tisky v limitovaných řadách po sto kusech, v cenovém rozmezí od 2 700 do 7 000 korun. Ideu dostupného umění podpořila i skupina Miton investicí v řádu jednotek miliónů korun.

Projekt má podpořit i samotné umělce. „100ks nabízí umělcům novou cestu k zákazníkům, aniž by se museli starat o marketing. I přes větší cílovou skupinu jde stále o limitovanou sérii, nad kterou má autorka stoprocentní kontrolu. Ten největší benefit, jak ho vnímají i sami umělci, je rozšíření povědomí nejen o nich samotných, ale i o současném českém umění jako celku, mezi nesběratele,” vysvětluje Svoboda.

„I v oblasti umění na sebe strhává čím dál více pozornost umělá inteligence. Během pár let můžeme čekat nekonečnou záplavu umění generovaného AI. Bude tak ještě složitější odlišit originální tvorbu. Pro autory bude těžší zviditelnit se, aby se mohli věnovat své tvorbě naplno,” dodává k situaci umělců partner Mitonu Michal Jirák.

PŘEČTĚTE SI: Současné umění do každé domácnosti. Obrazohled chce zpřístupnit díla a podpořit jejich autory

Aktuálně je na 100ks v nabídce 22 děl od 18 umělců a jsou řazena do tematických sérii. První tři vybral kurátor a kunsthistorik Petr Vaňous. V následujících měsících je v plánu přidávat jednu novou tematickou sérii měsíčně.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články