240 minut, které prý dělí chudé od bohatých. Jak tento čas využívají ti finančně úspěšnější?
O bohatství a chudobě rozhoduje podle autora studie 240 minut a to, jak s nimi každý naloží. (Foto: Unsplash)

240 minut, které prý dělí chudé od bohatých. Jak tento čas využívají ti finančně úspěšnější?

24. zář 2022 Václav Lang 2 min

Spisovatel a finanční poradce Tom Corley strávil tři roky zpovídáním více než dvou set bohatých lidí a zhruba o stovku méně lidí, které označuje za chudé. Na základě toho zjistil, že rozdíl mezi nimi spočívá ve 240 minutách volného času, jež každá ze dvou skupin využívá jinak. Pojďme se podívat, jak využít tyto čtyři hodiny denně, pokud chcete pohádkově zbohatnout.

Den trvá 1440 minut pro bohaté i chudé, nenechává Corley nikoho na pochybách. Ve své knize Rich Habits - The Daily Success Habits of Wealthy Individuals dále vypočítal, že většina lidí využije zhruba 1200 minut z toho na práci, dojíždění, rodinné záležitosti, spánek, jídlo, osobní hygienu a oblékání. Nemusíme být zdatní matematici, abychom se dopočítali, že do konce dne zbývá 240 minut, tedy 4 hodiny.

A právě na tyto čtyři hodiny se Corley zaměřuje, neboť ty jsou podle něj klíčové na cestě za úspěchem. „Podle mé studie, v jejímž rámci jsem od března 2004 do března 2007 vyzpovídal 233 bohatých a 128 chudých osob, využívají bohatí lidé svých 240 minut způsoby, které nyní popíšu,” napsal ve svém komentáři na webu CNBC. Jedná se podle něj o tyto:

Alespoň hodinu se věnují svým snům

Ať už je to vedlejší podnikatelský projekt či aktivita, která nemusí být zrovna zlatým vejcem, většinu úspěšných osobností spojuje podle Corleyho to, že alespoň 60 minut ze svých čtyř rozdílových hodin denně věnují tomu, že postupují na cestě za svým vysněným cílem.

Pro ty, kdo by si chtěl ujasnit, jak si jít za svými cíli, doporučuje Corley svou knihu Change Your Habits, Change Your Life.

Věnují hodinu cvičení a vzdělávání se

Teď zrovna nemáme na mysli cvičení v posilovně, ale spíše zdokonalování se ve svých dovednostech, stejně jako dovzdělávání se v oboru, v němž dotyční zamýšlejí uspět. „Bohatí lidé se každý den pravidelně věnovali nějaké dovednosti a zvyšování svých znalostí, jež souvisely s touto dovedností, kariérou nebo oborem. Tento každodenní návyk jim pomáhal udržovat a zlepšovat své dovednosti a znalosti, což z nich dělalo virtuózy v čemkoli, čemu se věnovali za účelem vydělání peněz,” uvádí Corley.

30 minut sportu

Ano, tady už máme na mysli skutečně pohyb. Corley jej blíže specifikuje jako aerobní cvičení, jehož výhodu vidí například v posílení duševní pohody, fyzického zdraví, snížení stresu a naopak zvýšení pocitu štěstí.

30 minut budování vztahů


Většina finančně úspěšných lidí ze studie Toma Corleyho nezanedbávala interpersonální vztahy. Alespoň půl hodiny denně věnovali networkingu, ale i tzv. hello” hovorů, kdy volali svým známým jen proto, aby je pozdravili. Autor knihy vyzdvihuje také význam telefonátů k důležitým životním událostem, jako jsou narozeniny nebo narození potomka.

Relax a odpočinkové aktivity

Zřejmě si teď říkáte, že vy se přece taky věnujete relaxu, ale peníze vám v kapse nešustí. Na tuto domněnku Corley odpovídá: „Rozdíl mezi bohatými lidmi a ostatními je v tom, že tyto aktivity omezují na maximálně hodinu denně.”

Corley ve svém příspěvku nespecifikuje, zda tato šibeniční doba platí i pro víkendy, či jen všední dny. Z jeho tvrzení, že bohatí počítají každou minutu”, se však dá dedukovat, že má na mysli i volné dny”. Pokud jste si tedy naplánovali na sobotu a neděli grilovačku s přáteli, fotbálek nebo dlouhé lenošení s nenáročným čtením, vězte, že to vám podle Corleyho teorie bankovní bilanci nevylepší.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články