Startupová Liga mistrů určí evropského šampiona
Finálové klání o evropského šampiona se uskuteční tradičně v Praze. (Foto: Disraptors Summit)

Startupová Liga mistrů určí evropského šampiona

24. zář 2022 Václav Lang 2 min

Až do nedělní půlnoci mají české startupy možnost přihlásit se do soutěže o titul evropského šampiona. Už pošesté se totiž koná Startupová Liga mistrů, kterou pořádá Disraptors Summit (dříve Startup World Cup & Summit). Velkolepé kontinentální finále, kam se sjedou zástupci startupů, investorů i korporací z celé Evropy, se uskuteční v Praze 11. října 2022. SJ News je mediálním partnerem akce.

„Princip soutěže zůstává podobný jako v minulých pěti ročnících: v předvečer kontinentálního finále se koná regionální kolo pro startupy z regionu V4. České startupy se do něj můžou hlásit právě teď na webu disraptors.com. Registrace je bezplatná a uzavře se půlnocí 25. září,“ informoval spoluzakladatel Disraptors Summitu Václav Pavlečka.

V dotazníku, jehož vyplnění zabere půl, maximálně hodinu, startupisti odpovídají na dotazy ohledně svého produktu, týmu a business modelu. „Abychom dokázali ohodnotit potenciál projektu, potřebujeme vědět, v jaké fázi se startup nachází, jaké už získal investice a kdo jsou konkurenti. U každého startupu posuzujeme také pitch deck,“ přiblížila Petra Cihlářová, která se pravidelně ujímá role člena poroty.

Vítěz si odnese nabídku investice 500 tisíc dolarů a vstupenku do světového finále v Silicon Valley. (Foto: Disraptors Summit)

Zatímco v předchozích ročnících vedla cesta do celoevropského finále výhradně přes regionální kola soutěže Startup World Cup, letošní ročník nabízí mnohem rozmanitější možnosti. Před porotu Disraptors Summitu postoupí také vítězové řady přidružených startupových soutěží jako třeba italského We Make Future, polského Wolves Summitu, mezinárodní Vestbee Challenge nebo řady českých soutěží – například Ynovate Challenge, nebo Technology Fast 50.

„Chceme v rámci startupových soutěží postavit evropskou Ligu mistrů a přitáhnout do Česka skutečnou elitu mladých startupů,“ vysvětlil Václav Pavlečka. „Zatímco ještě loni jsme pod starou značkou SWCSummit hostili finalisty z šesti zemí Evropy, letos díky širšímu pojetí zasáhneme podstatně víc zajímavých projektů. Vítězná trofej tak bude o to prestižnější.“

Hlavní hvězdou mladá aspirantka na cestu na Mars

Nejúspěšnější startup tradičně dostane od organizátorů soutěže nabídku investice ve výši 500 000 dolarů. Současně získá vstupenku do světového finále v Silicon Valley, kde může zazářit před světovými investory. České i slovenské projekty se v minulosti umisťovaly na předních příčkách - například startupy Readmio, MotionLab či Twisto. Loni se dokonce český startup Tatum stal celkovým vítězem.

Loňský ročník ozvláštnil spoluzakladatel Applu Steve Wozniak (Foto: Disraptors Summit)

Akce navíc pravidelně láká na zářivé osobnosti. Loni k návštěvníkům například promluvil spoluzakladatel Applu Steve Wozniak, letos má být hlavní hvězdou jednadvacetiletá vesmírná nadšenkyně Alyssa Carson, která promluví o svých speciálních výcvicích i ambicích dobýt Mars.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články