Nástroj proti šikaně a bossingu se osvědčil. Trio mladíků získává od Jiřího Hlavenky a Scia téměř milion dolarů
Trojice zakladatelů David Špunar, Jan Sláma a Pavel Ihm. (Foto: Nenech to být) 

Nástroj proti šikaně a bossingu se osvědčil. Trio mladíků získává od Jiřího Hlavenky a Scia téměř milion dolarů

13. zář 2022 Václav Lang 2 min

Projekt Nenech to být završil první investiční kolo svého nástroje potírajícího šikanu a další nešvary na pracovišti. Původní verze jakési digitální schránky důvěry se zaměřovala na školy, v průběhu uplynulých dvou let ale velký úspěch zaznamenala i tato firemní varianta. Investoři Jiří Hlavenka a společnost Scio proto do projektu Jana Slámy, Davida Špunara a Pavla Ihma poslali další finanční prostředky, díky čemuž jejich celková investice dosáhla téměř milionu dolarů (24 milionů korun).

Investoři část peněz vložili do projektu už před rokem. „Je tam více faktorů, proč jsem se rozhodl investovat do Nenech to být. Hlavním je, že ten produkt je opravdu užitečný. Není to žádná služba, která uměle vytváří problémy a poté dodává řešení čistě proto, aby generovala zisk pro své tvůrce. Zde skutečně dochází k řešení problémů, jakými jsou například bossing nebo šikana,” konstatoval Jiří Hlavenka.

Služba původně vznikla v roce 2017 jako studentský projekt, který měl řešit šikanu na školách formou digitálních schránek důvěry, kam mohli studenti anonymně nahlásit, že se v jejich okolí někomu dějí různé nepravosti. Nástroj se (pod jménem FaceUp) setkal s velkým úspěchem po celém světě. Trio zakladatelů se pak v roce 2020 rozhodlo pro vytvoření také firemní verze, která má být zejména nástrojem pro tzv. whistleblowing, kdy nástroj skrze anonymní upozornění přispívá k vytváření bezpečnějšího a otevřenějšího pracovního prostředí.

Hlavenka mimo jiné pochválil, že tým zakladatelů dokáže překonávat nejen hranice států, ale i hranice svého rozvoje a očekávání investorů.

„V posledním roce nás Honza s Davidem přesvědčili, že se jim podařilo najít produkt i obchodní model s velkým potenciálem. O tom nás přesvědčily nejen jejich plány další expanze, ale především úspěchy posledních měsíců a množství nových klientů z celého světa,” dodal Jan Šotola ze společnosti Scio.

PŘEČTĚTE SI: Firemní verzi platformy Nenech to být se daří. Za rok a půl si získala 120 klientů a pomáhá financovat boj proti šikaně ve školách

Úspěch v Silicon Valley

Nyní získaná část investice má sloužit pro růst NNTB. „Tento kapitál hodláme využít především na zahraniční expanzi,” uvedl Jan Sláma a podotkl, že jejich služba má platící klienty ve 20 zemích světa. Nově příchozí zákazníci pocházející mimo Českou republiku tvoří až 80 procent, přičemž nejvíce z nich se nachází v USA, často se jedná o firmy ze Silicon Valley. Následuje Velká Británie, Jihoafrická republika a Portugalsko.

Verzi pro školy poskytují zdarma a prostředky na ni plynou právě z placené firemní verze.

„Hodně investujeme také do přípravy na zákon o ochraně oznamovatelů. Máme cca stovku partnerů z řad advokátních kanceláří a poradenských firem, které plánují náš systém s příchodem zákona implementovat svým klientům. Spolupracujeme takto hned se třemi ze čtyř firem velké čtyřky, ale i s předními advokáty v Česku, USA, Francii, Maltě atd.,” prozradil druhý spoluzakladatel Nenech to být David Špunar.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články