Právo neúčastnit se teambuildingů: Soud dal za pravdu muži, který „sabotoval” firemní večírky
Ne všichni musejí být z firemních akcí odvázaní. (Foto: Shutterstock)

Právo neúčastnit se teambuildingů: Soud dal za pravdu muži, který „sabotoval” firemní večírky

4. pro 2022 Václav Lang 2 min

Teambuildingy patří k nástrojům, jak utužit pracovní kolektiv, ale také k oblíbeným benefitům zaměstnanců. Ne všichni si je však užívají. Například muž, který byl v roce 2015 vyhozen za to, že se odmítal účastnit firemních večírků, o nichž prohlašuje, že byly ponižující a promiskuitní. Francouzský soud se nyní v bezprecedentním případu přiklonil na jeho stranu.

Blíží se doba vánočních firemních večírků - pro některé příjemné zpestření, pro jiné nutné zlo, pro některé přímo noční můra.

Pan T., jak jak se o něm zmiňují soudní dokumenty, si ve svém případě například stěžoval, že se akce jejich společnosti neobešly bez nadměrného pití alkoholu či promiskuity. I proto se podobných popracovních událostí odmítal účastnit, tvrdil například, že teambuildingové aktivity zahrnují „ponižující a invazní praktiky”, třeba dávání nelichotivých přezdívek nebo sdílení lože s jinými zaměstnanci.

PŘEČTĚTE SI: Teambuildingy v režii startupů. Vyrazte do přírody, truhlářské dílny nebo psího útulku

Pařížská společnost Cubik Partners ho kvůli tomu před sedmi lety vyhodila po čtyřech letech spolupráce a rok od jeho povýšení. Jmenovitě pro „profesní nezpůsobilost”, a to zejména v otázce dodržování „zábavných” hodnot společnosti. Podle jejích právníků měl také bývalý zaměstnanec často vůči svým podřízeným demotivující tón a nadto se s ním špatně spolupracovalo.

Právo na svobodu projevu

Francouzský nejvyšší soud mu však nyní dal za pravdu a nařídil jeho bývalému zaměstnavateli zaplatit odškodné ve výši 3000 euro (70 tisíc Kč), přičemž zváží žádost o uhrazení dalších peněz, o něž Pan T. žádá. Zároveň tím vyslal signál, že společnosti nemohou vyhodit své pracovníky na základě toho, že se nemíní účastnit jejich „zábavních” akcí.

PŘEČTĚTE SI: Chcete lepší týmovou práci, ale nesnášíte teambuilding? Zahrejte si deskovku!

V rozhodnutí soudu například stojí, že k oněm zábavným hodnotám společnosti patřily pravidelné povinné společenské události, které vrcholily nadměrným pitím alkoholu a praktikami, jež „zahrnovaly promiskuitu, šikanu a povzbuzování k různým výstřednostem”, například simulacím sexuálních aktů. Pan T. svým odmítavým postojem podle rozsudku jen naplňoval svou svobodu projevu, která coby jedna ze základních svobod nemůže být zpochybněna.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články