Pomáhá firmám efektivně digitalizovat procesy a zavádět technologické inovace. Díky tomu MoroSystems loni skokově rostla
MoroSystems pro své zákazníky navrhuje a vyvíjí aplikace, systémy a portály na míru, ať už se jedná o platební systémy, věrnostní programy, nebo bankovní, finanční či monitorovací aplikace. (Foto: MoroSystems)

Pomáhá firmám efektivně digitalizovat procesy a zavádět technologické inovace. Díky tomu MoroSystems loni skokově rostla

29. led 2024 Ondřej Černý 3 min

Brněnská technologicko-konzultační společnost MoroSystems, která pomáhá předním českým i světovým firmám digitalizovat procesy a zavádět technologické inovace, loni výrazně rostla. Díky navázání spolupráce s investiční společností CYRRUS, Global Payments Europe, Invest Bay či J&T Bankou její obrat přesáhl 300 milionů korun. Cílem pro letošní rok je další růst zákaznické základny i větší efektivita společnosti.

Když v roce 2006 Tomáš Páral společně se Stanislavem Hybáškem firmu MoroSystems zakládali, jejich základní mantrou bylo, že týmová spolupráce a přátelské vztahy vedou k velkým věcem. V tu dobu šlo o skupinku kamarádů z brněnské univerzity, kteří na prvních projektech pracovali v pronajatém bytě.

O řadu let později nejen sami sobě dokazují, že na jejich původním přesvědčení něco skutečně bude. Za rok 2023 firma,  která se postupně z Brna rozrostla do Prahy, Hradce Králové a také za hranice do Bratislavy a aktuálně čítá na 130 zaměstnanců, obratově vyrostla na 310 milionů korun z 276 mil. Kč v roce 2022.

Loňský rok jsme na trhu pozorovali nejistotu. Firmy nehledě na odvětví omezily investice do vývoje softwaru. Přesto se našli odvážní, kteří se rozhodli zásadním způsobem investovat a modernizovat své digitální nástroje. Hlavním motivem pro dané investice byl rozvoj služeb, růst zákaznické základny i větší efektivita,“ zhodnotil rok 2023 CEO MoroSystems Tomáš Páral.

Jak firma rostla, měnila se v MoroSystems i role Tomáše Párala. Začínal jako programátor, pak vedl programátorský tým, až se přesunul do vedoucí role a dnes zodpovídá za výsledky i strategii firmy. (Foto: MoroSystems)

Jeho firma se loni primárně soustředila na úzkou specializaci na byznysové a technologické potřeby finančních institucí. Ve zvýšené míře u nich pozorovala trend nahrazovat zastaralé systémy neodpovídající aktuálním potřebám. „Ať už z pohledu kvality zákaznické zkušenosti, či schopnosti zavádět a využívat moderní technologie, jako je například umělá inteligence,“ doplnil CTO MoroSystems Radek Teichmann.

Radek Teichmann se v MoroSystems stará o podporu vývojářských týmů a jejich znalostí, technologický rozvoj a dlouhodobou firemní strategii. (Foto: MoroSystems)

PŘEČTĚTE SI: Chci tu stanové Silicon Valley. Mladý developer vyměnil podnájem v Praze za jurtu a rozjíždí herní studio v přírodě

Výrazným mezníkem se stalo spuštění samostatné značky MoroSystems Orchestra. Firma tak zareagovala na dlouhodobý stav, kdy mnoho organizací plýtvá lidským kapitálem, energií a časem při manuálních činnostech. Brzdí je neefektivně vedené procesy bez adekvátní nástrojové podpory, v nespolupracujících týmech a prostředích. Podle MoroSystems nestačí pouze implementovat nástroje, ale k dosažení mimořádných výsledků je potřeba celkově upravit procesy i způsob, jakým týmy a lidé ve firmě spolupracují.

S tím souvisí plány společnosti pro letošní rok. „Nadále budeme usilovat o udávání trendů na trhu v oblasti efektivní a smysluplné spolupráce pod značkou MoroSystems Orchestra. V roce 2023 jsme byli jako jediní na trhu vytrénovaní na implementaci JIRA Align, pokročilého nástroje pro podporu škálované agility. Svoji unikátní dovednost demostrujeme na úspěšné spolupráci se společností T-Mobile, kde škálovanou agilitu a její technologickou podporu pomáháme zavádět,“ konstatuje Radek Petr, innovation architect v MoroSystems Orchestra.

Radek Petr pomáhá hledat cesty, jak spolupracovat produktivně a současně smysluplně. Ve firmách zavádí postupy, které probouzí v týmech produktivitu. (Foto: MoroSystems)

Mezi zákazníky, pro které MoroSystems navrhuje a vyvíjí aplikace, systémy a portály na míru, ať už se jedná o platební systémy, věrnostní programy, nebo bankovní, finanční či monitorovací aplikace, patří B2B fintechová platforma AEVI, pro níž vyvinuli platební řešení nebo globální internetové tržiště eBay, pro které vystavěli řešení, které pomáhá marketingovým týmům spolupracovat na kampaních.

Mezi klienty patří i UNIQA, Benefit Plus, AstraZeneca nebo Vega Tour, pro kterou v MoroSystems postavili portál, skrze nějž lze plánovat a řídit autobusovou dopravu. Nově se také v rámci partnerství se startupem Tatum věnují blockchainu a NFT projektům.

PŘEČTĚTE SI: Osvěta v agile přináší v IT ovoce. Dvě třetiny poptávek jsou na agilní vývoj, registruje společnost MoroSystems

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články