Pracuje 320 hodin a vydělává jako senior manažer. Influencer? Musel jsem si to vygooglit, říká Těhotnej kuchař
Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař v akci. Foto: archiv Jaroslava Vajgla

Pracuje 320 hodin a vydělává jako senior manažer. Influencer? Musel jsem si to vygooglit, říká Těhotnej kuchař

28. říj 2022 René Machálek 7 min

Nechodí moc do hospody, je introvert, maká 320 hodin měsíčně, bere jako senior manažer ve větší firmě. K tomu ho zdraví důchodkyně a troubí na něj vojenský konvoj. Těhotnej kuchař se prostě nenudí. Influencer, který ještě před rokem neměl ani tušení, co tohle slovo pořádně znamená, se pořádně rozjel a ve sledovanosti teď poráží celou řadu hvězd. Nebude to trvat dlouho a počet fanoušků dosáhne magického čísla jednoho milionu. V čem je výjimečný? U sporáku a trouby přece kouzlí miliony lidí, jenže Jaroslav Vajgl z Čelákovic ukáže a vysvětlí na sociálních sítích recepty do čtyř minut. Většinou to ale zvládne za poloviční dobu.

Když si má vzpomenout na začátky u plotny, jako první se mu vybaví, že pro návštěvy připravoval v deseti letech opečené brambory s párkem a kečupem. Ani ve snu ho ale nenapadlo, že by v budoucnu našel právě v kuchyni místo, kde si bude vydělávat na živobytí. Však také není ani vyučený kuchař. Mezi sporáky a k troubě ho dohnala náhoda a také pandemie covidu-19, kdy byly jeho podniky zavřené. „Nic jsem neplánoval, ale hec to nebyl. Spíš jsem vymýšlel, jak vydělat peníze. Natáčeli jsme video se synem přítelkyně, mělo dvanáct minut, já u toho mluvil. Bylo to strašný,“ směje se Těhotnej kuchař.

Lidem chtěl nabídnout alternativu, aby nemuseli patnáct minut sledovat Youtube, kde někdo dlouhé minuty krájí zeleninu. Dobře ví, jak drahou komoditou je čas. „Máme ho všichni málo, takže já do těch dvou minut dostanu většinou celý recept. Navíc tak, aby podle něj šlo uvařit,“ svěří se, ale jedním dechem připomene, že netušil, že se podle něj bude doma vařit ve velkém.

Obrázek, který má na svém profilu, vznikl také daleko dříve. Ve chvíli, kdy ho před lety přítelkyně namalovala doma při vaření. Líbil se mu, tak si ho vyfotil a vytáhl ho jako trumf. Všechno si prý dokonale sedlo, teď jen zbývalo prorazit. „První dabované video, které všechno zlomilo, jsem pustil ven 10. listopadu,“ přiznává.

Na Tiktoku nastartoval loni o prázdninách. Videem, kde byl jen v roli kameramana, když natočil řezníka u tchána na zabíjačce. „Dal jsem ho na TikTok. Za tři dny jsem se podíval a mělo to miliony shlédnutí,“ neskrývá překvapení. nad tím, jakým hitem se jeho záběry staly. Pocit je to asi takový, jako když zatočíte kolem a na tom jednom políčku je sto procent a ono padne. Nemůžeš tomu věřit. To mě zlomilo, abych natáčel videa na Tiktok. Pro lidi, co začínají, jako jsem byl já, je to nejjednodušší cesta, jak něčeho dosáhnout,“ přesvědčuje.

Start kariéry influencera byl na světě. Až děti přítelkyně mi doma řekly, že něco jako influencer existuje. Já to netušil, když mám nějaký kanál na sociální síti, tak je o fotbale a moje druhé téma je žrádlo. Nic dalšího mě nezajímalo, modelky jsem nesledoval,“ vypráví. „Na internetu jsem si pak i sám našel, co to vlastně znamená a jak se to dělá, jak s takovými lidmi spolupracují firmy.“

Byznys se mu postupně rozjel, popularita rostla. „Známí mi hlásili, kdo všechno mě sleduje. Byli to třeba lidé, co měli milion a půl sledujících a já je ani neznal,“ pokrčí rameny a pochopitelně se začali ozývat i potenciální partneři pro spolupráci. Těhotnej kuchař není z těch, co by kývli na nabídku, jen co někdo zachrastí penězi. „Nejdřív si ten produkt vyzkouším, když je to dobrý a koupil bych si ho i příště a dal ho do receptu, tak do spolupráce jdu. Ale pokud se mi to nezdá, spolupráce končí,“ přesvědčuje rezolutně.

Když už chce nějaká společnost Těhotného kuchaře oslovit kvůli spolupráci, rozhoduje o podmínkách spousta proměnných. „Řešíme, zda jde o jednorázovou akci, dlouhodobou spolupráci, na jaké síti video vyjde. Řekněme 15-60 tisíc jedno video podle parametrů,“ vysvětluje Vajgl.

Sociální sítě jsou až na Youtube, který využívá reklamy, zadarmo, takže je jasné, že se každý partner hodí. „Někteří lidé nechápou, že je to teď moje práce. A abych se tím mohl živit, musím spolupráce dělat. Věnuje té práci třeba 320 hodin měsíčně, tak to přece nebudu dělat zadarmo. Nic jiného bych ani nestíhal,“ naznačí influencer, že občas čelí narážkám na to, proč dal ten a ten produkt do receptu. „Oni z gauče mají pocit, že by tam reklama neměla být. Já jim můžu slíbit, že tam nebude třeba Jar, který dobře odmašťuje nádobí. Dávám tam jen věci, které mi dávají smysl a sám bych si je koupil,“ doplňuje s připomínkou, zda také diváci píšou do komerční televize, když pořad každou chvíli přeruší reklama.

Na druhou stranu Vajgl netají, že se mu daří a počet partnerů narůstá. Hodně jich prý i odmítá. „Nechci nikoho urazit, ale není to tak, že si na sebe vezmu nějaké tričko, zatancuji a dám to na Instagram. Odmítat musím firmy ze stejného segmentu, kde už spolupráci mám. Taky mám dost alergií, tak musím odmítnout výrobce produktů, z kterých nevařím. A samozřejmě jsou produkty, které nemám v oblibě," zdůrazňuje.

Slavil 50 tisíc sledujících, teď vyhlíží milion

Leckoho jistě zaskočilo, když padla zmínka o 320 hodinách odpracovaných za měsíc. Zveřejněné video přece trvá pár minut, co dalšího tedy Těhotného kuchaře vytěžuje? „Když vezmu jen video, tak to trvá takových šest hodin. Hledám třeba dvacet receptů toho, co chci vařit, na videu. Další recepty si přečtu, příprava je důkladná. Pak se všechno snažím podat lidovou a pochopitelnou formou,“ říká.

„Čtyři hodiny denně věnuje odpovědím fanoušků, domlouvají se spolupráce, musím sledovat novinky, hledám nové recepty. Po sedmé hodině ráno jsem nevstával ani nepamatuji a spát chodím kolem půlnoci. Pochopitelně, že celou dobu nepracuji. Každopádně si nestěžuji, baví mě to,“ hlásí s tím, že pochopitelně má i den, kdy se mu prostě do práce nechce. V takovém případě má připravená videa v zásobě. „Už se mi ale stalo, že jsem měl poslední video a partner to v den zveřejnění stopnul. Šest dní jsem tak neměl na TikToku video a spadl jsem v tom algoritmu do… No trvalo tři týdny, než jsem se vyškrábal zpátky,“ naznačuje, že výpadky zmíněná sociální síť jen tak neodpouští.

Tak si je prostě Těhotnej kuchař nedovolí a odměnou mu je počet sledujících a fanoušků. Počty se pomalu ale jistě blíží milionu a nechává tak za sebou řadu hvězd. „Popravdě asi nebude moc lidí, kteří mají kolem dvou set tisíc nebo víc sledujících na Instagramu, Facebooku a Tiktoku,“ pochlubí se s tím, že číslo sledujících by snad v součtu během listopadu mělo překročit magickou hodnotu.

Zároveň přiznává, že netušil, na jaká čísla ohledně sledovanosti se dostane. „Slavil jsem i padesát tisíc sledujících,“ usměje se. Obrovské překvapení prý zažil, když mu přišel mail od pořadatelů ankety Křišťálová lupa. „Pro mě je to velké ocenění, nikdy v životě by mě nenapadlo, že mě tam může někdo zařadit,“ přidává další důkaz, že je jeho práce sledovaná a hodná ocenění.

„Uživit se tím dá krásně. Vydělám si jako senior manažer větší firmy, ale jestli jsem milionář? Možná po knížce, kterou vydám v listopadu. V aktuální formě se dá vydělat přes milion za rok,“ prozradí. „Navíc jsem introvert, takže je bonus, že všechno můžu dělat doma,“ pochvaluje si Těhotnej kuchař.

Netouží prý po tom, aby ho oslovovali lidé na ulici. „Ale nevyhneš se tomu. Nakoupil jsem kšiltovky a asi budou muset přijít nalepovací vousy a budu nosit kapuci,“ tvrdí. Někdy se ale sám zasměje tomu, kdo všechno jej poznává. „Poznávají mě cizí lidé u nás v baráku, někdy mě zastaví seniorky, když venčím psa. A nedávno na mě ukazovali palce vojáci v Brandýse, když jsem čekal na přechodu a kolem jel konvoj,“ kroutí hlavou. „Důchodkyně se ale většinou jen zeptají, zda jsem to já, popřejí mi hezký den. Jsou to milé holky,“ dodává.

Nic podobného prý ale nezažívá v hospodě. Tam se totiž kupodivu dostane jen minimálně. „Už tam moc nechodím. Není moc času. A taky tam, kam bych chtěl jít na pivo, to mám daleko. Patnáct minut pěšky,“ překvapí.

Projekt, kam by se Těhotný kuchař do budoucna mohl posunout, prý v hlavě nenosí. „Nic neplánuju, běží to a vždycky se to nějak vyvine. Jen budu vydávat kuchařku na přelomu listopadu a prosince. Bude specifická, černobílá, nebudou tam fotky jídel. Ale na levé straně bude přepis receptu z internetu a vpravo bude QR kód, kde si ten recept může člověk přehrát na své oblíbené síti,“ prozrazuje.

Slušně by si mohl vydělávat na tom, kdy by akceptoval nabídky od známých, aby jim uvařil třeba k narozeninám přímo v jejich bytě. „Chodí i deset, dvacet dotazů za týden. Ale kdybych vyhověl, tak bych nedělal nic jiného,“ směje se a dobře ví, že popularitu mu zajišťují i jeho hlášky, které videorecept doprovázejí. „Dělá to minimálně padesát procent. Kdybych u receptů pouštěl hudbu, nebo mluvil spisovně, byl bych na deseti procentech fanoušků proti tomu, co mám teď. Když se to někomu nelíbí, ať se nekouká.“

Odměnou mu naopak jsou ohlasy, kde mu lidé napíšou, že konečně ztratili respekt a pustili se do vaření. „Jsou upřímní, přiznají, že dřív to nešlo a teď jim rodina po večeři i zatleská. Vím, že všichni nemohou chválit, tohle ale člověka vážně vždycky potěší,“ dodává Těhotnej kuchař.

PŘEČTĚTE SI: Jsem influencer. Nahlédněte pod pokličku profese 21. století a zjistěte, jak se na sítích můžete stát úspěšnými i vy

PŘEČTĚTE SI: Přijde konkurence pro Rohlík a spol.? Estonský startup rozváží jídlo podle receptů

René Machálek

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články