Přijde konkurence pro Rohlík a spol.? Estonský startup rozváží jídlo podle receptů
V Estonsku má Yummy úspěch, nyní hodlá expandovat i do ostatních evropských států. foto: Yummy

Přijde konkurence pro Rohlík a spol.? Estonský startup rozváží jídlo podle receptů

25. říj 2022 Jakub Dvořák 2 min

Už žádné prodlevy s cestou na nákup. Žádné nekonečné fronty v supermarketech. Estonský startup Yummy zákazníkovi připravuje dodávky ingrediencí přesně podle receptu. Navíc dodá i samotný postup na přípravu pokrmu. V plánu má expanzi do Polska a následovat má i Česko.

Startup vznikl v dubnu 2020, kdy celý gastroprůmysl zachvátila koronavirová krize. Aktuálně má padesátku zaměstnanců. Tržby za první polovinu letošního roku překročily v přepočtu 24,5 milionu korun.

Během prvního lockdownu jsme byli v Estonsku. A když jsme nakupovali online potraviny, bylo to děsivé. Špatný výběr, nahrazování původně objednaného zboží. Nikdy jste vlastně nevěděli, jak bude chutnat rajče, které jste si objednali,“ popisuje Karl Paadam, spoluzakladatel Yummy, proč se rozhodl rozjet tento projekt.

Charakteristika Yummy se velmi podobá té, na které v Česku působí Rohlík či Košík. I tyto české firmy přistoupily na rozvoz podle receptů. „Pokud chcete uvařit opravdu něco dobrého, musíte nejdřív najít skvělý recept, zajít do supermarketu a někdy i jednoho nebo dvou specializovaných obchodů. Stojí to spousty času, pak přijdete domů, začnete vařit a nakonec to stejně nemusí dopadnout, jak jste si představovali,“ popisuje motivaci Karl Paadam, spoluzakladatel Yummy.

V Estonsku se Yummy stává hitem. V pre-seedové fázi získalo celkem 3,4 milionu eur, tedy v přepočtu přes 80 milionů korun. Investičního kola se zúčastnil také andělský fond DEPO Ventures, za kterým stojí Petr Šíma a Michal Ciffra.

V oboru cook & eat působí po celém světě několik velkých a úspěšných hráčů. Trh střední a východní Evropy je zatím nevyužitý a pro Yummy představuje velkou příležitost. Služba zároveň dosahuje vysokého net promoter score, které měří míru loajality zákazníků a zaměstnanců. To dokazuje, že potřeby zákazníka jsou dostatečně uspokojeny a existuje prostor pro další expanzi,“ říká Michal Ciffra, partner DEPO Ventures.

Recepty pro Yummy připravuje věhlasný estonský šéfkuchař Orm Oja, který působil v několika prestižních tallinských restauracích. Objednávka je pak velmi snadná: uživatel si objedná menu pro následující týden. Na výběr je z 65 receptů a každý týden si může zvolit tři až deset různých pokrmů k obědu a večeři na pět dní. Následně zvolí, zda chce dvě, nebo čtyři porce, a termín, kdy jim kurýr doručí čerstvé ingredience.

Jakub Dvořák

Redaktor a editor SJ News. Téměř deset let strávil psaním o fotbale v redakci deníku Sport. Má slabost pro španělský fotbal, formuli 1 a severskou krimi.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články