Jsem influencer. Nahlédněte pod pokličku profese 21. století a zjistěte, jak se na sítích můžete stát úspěšnými i vy
Foto: Unsplash

Jsem influencer. Nahlédněte pod pokličku profese 21. století a zjistěte, jak se na sítích můžete stát úspěšnými i vy

28. srp 2022 Natálie Vopařilová 9 min

Dětskými idoly dnes už nejsou jenom zpěváci, herci a knižní a komiksoví hrdinové. Stali se jimi také lidé, kteří získali popularitu na internetu. Zprvu se jednalo zejména o youtubery, kteří internetové publikum, tvořené především z dětí a dospívajících, zaujali tvorbou zábavných i edukativních videí. Dnes už je oblíbených platforem pro tvůrce daleko více a influencery se tak stávají například tvůrci na TikToku, na Instagramu nebo streameři na platformě Twitch. Objevte, co stojí za úspěchem osobností internetu a jaké marketingové možnosti s sebou influencing přináší.

Podle žebříčku Forbesu je nejvýdělečnějším influencerem v Česku youtuber Filip Zima, který na internetu vystupuje pod přezdívkou Fizi. Na svůj kanál FIZIStyle, , kde má tři čtvrtě milionu odběratelů, natáčí videa pro dětské publikum. Jeho roční výdělek by měl přesahovat 20 milionů korun; mimo zisků přímo z YouTube je jeho zdrojem příjmu také prodej takzvaného merche, tedy zboží – často oblečení – vlastní značky. Zimův úspěch je ovšem zastíněn kontroverzí, kterou vyvolávají techniky, kterými upoutává své publikum. Kritizován je za afektované a sprosté vyjadřování, nebezpečné chování a kontext, v jakém pracuje ve videích s penězi: na jeho kanále například najdete videa pojmenovaná VYHRÁLI JSME KAŽDOU HRU V HERNĚ! 😱🤩 **Jackpot Challenge** nebo POSLEDNÍ KDO OPUSTÍ SAUNU VYHRÁVÁ 20 000 Kč! 😱🥵 **extrémní** .
Naopak kladně je veřejností vnímán například youtuber Kovy, vlastním jménem Karel Kovář. Ten se, na rozdíl od většiny jiných tvůrců, soustředí na zábavnou edukaci mladistvých v politice a společenských tématech. Kovy se v žebříčku Forbesu umístil na osmé příčce.

Mnoho proměnných

Tvůrci často začínají vytvářet svůj byznys při škole nebo při zaměstnání. Úspěšným influencerem se člověk nestává ze dne na den. Osobnosti, které přes noc obletí internet, upadnou stejně rychle do zapomnění. Život na internetu je nepředvídatelný a rychle se mění. Relevantní zůstávají jen ti, kteří se dokáží adaptovat. Úspěšný influencer se zaobírá aktuálními tématy, sleduje nejnovější trendy a naslouchá svému publiku. Přesto si ale zachovává autentičnost, která je ve vztahu k divákovi klíčová. Marketing na sociálních sítích totiž na rozdíl od jakékoliv jeho jiné podoby funguje na výrazně osobnější rovině.

Foto: Unsplash

Stejně jako každý jiný byznys i podnikání na sociálních sítích má svou cílovou skupinu. Internetoví tvůrci obvykle cílí na děti a mladistvé, kteří tráví online více času než starší generace. Tomu pak odpovídá jejich obsah a jeho formát: Většina obsahu je lifestyle a gaming a populární formou jsou zejména velmi krátká videa. Několikasekundová videa jsou totiž poutavější než fotografie a člověka v uspěchané době příliš nezdrží. „Sledujeme, že ze strany našich diváků roste zájem o kratší obsah, který reaguje na aktuální problémy společnosti,” potvrdil tento trend na jaře na Esport & Gaming Summitu 2022 v Praze spoluzakladatel streamovací služby Netflix Mitch Lowe s dodatkem, že s dostupností internetu i hardwarového vybavení dnes může takový video obsah tvořit každý. „Netflix by se mimo produkce krátkých seriálů s několikaminutovými epizodami mohl profilovat jako platforma, která bude vybírat a třídit to nejlepší od amatérských tvůrců,” konstatoval.

Hrušky a jablka

Volba vhodných platforem je pro tvůrce zásadní. Autor si je vybírá na základě toho, jaký obsah chce tvořit a jak ho chce monetizovat. Nikdy přitom nezůstává pouze na jedné. „Díky více platformám dokážu oslovit různé skupiny lidí a budovat tak větší a rozmanitější publikum. Mohu si tak udržet i fanoušky, kteří mezi platformami migrují." tvrdí šestadvacetiletý youtuber Adam Jícha, známý pod přezdívkou Roth Wellden. „Jeden člověk ale dokáže vytvářet kvalitní obsah pouze na pár platforem. Nemá smysl snažit se být všude,” doplňuje. „Tvůrce musí svou práci recyklovat. Můj obsah tvoří videa, která nahrávám na YouTube. Rád používám Instagram, na ten přidávám fotografie, které vytvořím při natáčení a krátké sestřihy ze svých YouTube videí,” vysvětluje svou strategii Jícha.

Celosvětově nejstahovanější aplikací minulého roku se podle podle dat analytické společnosti Apptopia stal TikTok a první příčku si zatím drží i letos. Ačkoliv formát krátkých videí poprvé představila platforma Vine už před deseti lety, žádná sociální síť s ním však nezaznamenala takový úspěch, jako právě TikTok. Stojí za ním uživatelská přívětivost aplikace a důmyslný algoritmus, který ve srovnání s jinými sítěmi uživateli doporučuje relevantnější příspěvky. V Česku prokázal jeho popularitu vznik a úspěch televizní show Likehouse, v níž měli diváci možnost poznat pravou tvář svých oblíbených TikTokerů.

Druhé místo v žebříčku obsadil Instagram. Jeho vývojáři v posledních měsících mění jeho funkce a algoritmus podle vzoru úspěšné aplikace TikTok, což uživatelé ale tvrdě kritizují. Sítí rezonuje příspěvek Tatiany Bruening, který aplikaci žádá o zachování vlastního účelu. Příspěvek nasbíral přes dva miliony srdíček a sdílela ho řada světových celebrit.

Příspěvek Tatiany Bruening, Foto: Instagram illumitati

V kategorii zábavy byl v uplynulém roce druhou nejstahovanější aplikací, hned po Netflixu, YouTube, největší platforma pro sdílení nejrozmanitějšího video obsahu. „Nahrávat videa na YouTube jsem začal před více než deseti lety. Platforma si prošla mnoha změnami, uživatelům ale nikdy nepřestala nabízet to, kvůli čemu ji navštěvovali,” posuzuje Roth Wellden. „Ačkoliv se scéna může jevit přesycená, jsem si jistý, že šanci uspět na YouTube má i nový tvůrce. Nováček by si měl zvolit téma, na které se bude specializovat. Diváka musí tvůrce v první řadě zaujmout poutavým názvem a náhledovým obrázkem. Ideální délka videa je kolem deseti minut,” radí tvůrce videí o internetu a technologiích. A upozorňuje, že je třeba brát ohled i na algoritmus YouTube, který uživatelům doporučuje videa ke zhlédnutí. „YouTube pozitivně hodnotí, když tvůrce vydává videa pravidelně — ve stejné dny a hodiny. A nově teď preferuje takzvané Shorts, krátká videa, která jsou obdobou TikToků a Instagramových Reels a na YouTube se zatím nesetkávají s očekávaným úspěchem, vysvětluje Roth Wellden.

V top desítce zmíněného žebříčku se umístila také služba Twitch, která svým uživatelům umožňuje sledovat a vysílat vlastní obsah v reálném čase. Jedná se převážně o herní content, streamují zde ale i umělci a sportovci. „Streamování je super způsob, jak se sblížit se svou komunitou. Čísla tu ale fungují docela jinak. Vaše vysílání budou sledovat pouhé desítky až stovky diváků, obvykle ale půjde o skalní fanoušky, kteří vás rádi podpoří placeným odběrem nebo donatem (finančním příspěvkem, pozn. redakce)," popisuje Roth Wellden, který je zvyklý streamovat až pro 200 lidí a jeho kanál si v úspěšných měsících předplácelo až 300 lidí.

Youtuber Roth Wellden, vlastním jménem Adam Jícha. Foto: Roth Wellden

Z lajků žaludek nenasytí

Způsobů, jak si jako influencer vydělat na živobytí, je několik. Samotné lajky ani odběratelé peníze negenerují. Atraktivním zdrojem příjmu jsou pro tvůrce spolupráce se značkami. Marketing na sociálních sítích prostřednictvím populárních osobností je velmi efektivním způsobem propagace. Fanoušci se se svými oblíbenými internetovými osobnostmi ztotožňují a důvěřují jim. Ke koupi pro ně relevantního produktu je tak přesvědčí pozitivní hodnocení influencera spíše, než jiná reklama.

Rozlišujeme dva typy spolupráce. Barter spolupráce je taková, ve které dojde ke směně zboží za propagaci. Nabídky influencerům chodí do e-mailu nebo je aktivně vyhledávají na nabídkových portálech, například na BarterMe a Lafluence. Placená partnerství mohou být jednorázová, nebo dlouhodobá. Ta jednorázová začínají na tisících korunách, ale mohou se vyšplhat až ke statisícům. Influencery kontaktují firmy přímo, nebo prostřednictvím partnerských agentur, v Česku například Tubrr, Subscribe nebo GetBoost.

Spolupráce na TikToku mohou tvůrci získat, když dosáhnou zhruba deset tisíc sledujících. Barter spolupráce na Instagramu získávají influenceři už od dvou tisíc sledujících. YouTube kanál je pro partnery relevantní, když přesáhne 500 tisíc zhlédnutí měsíčně. Tolik zhlédnutí mohou video tvůrci získat už při nižších desetitisících odběratelích. Twitch streameři nejsou pro partnery zajímaví: sleduje je výrazně užší skupina lidí než influencery na jiných sociálních sítích a jejich vliv je kvůli povaze formátu těžko měřitelný.

„Při navazování spoluprací nehrají roli jenom čísla. Někteří partneři hledají influencery, kteří je dokážou rychle zviditelnit, jiní hledají pro svou značku tváře a dlouhodobě si budují důvěru u fanoušků jejich ambasadora," komentuje Jan Novotný, influencer specialista herního portálu Grunex. Každá platforma nabízí jiné možnosti zviditelnění a zaujme jinou cílovou skupinu. Srovnám například YouTube a TikTok. V youtubovém videu, které je několik minut dlouhé, je mnoho prostoru pro kreativitu, publikum tak autor může oslovit netradičně a nevtíravě. K takovému videu může youtuber ještě připojit přímé linky na stránky partnera, což na TikToku nejde. Videa na TikToku jsou krátká a přímočará, taková reklama diváka může obtěžovat. Platí ale, že zasáhne rychleji širší publikum," upřesňuje. „TikTok má jedinečný algoritmus, díky kterému mají tvůrci daleko vyšší a cilenější dosahy, než na jakékoliv jiné platformě. Ovšem stejně tak, jak rychle takové video pozornost nabere, tak ji také ztratí a již po pár dnech není relevantní," doplňuje Karolina Mac, bývalá partnership specialistka v G2A, tržišti s hrami, herní předměty, softwarem a elektronikou.

Spolupráce by měla probíhat v souladu s etikou. Podle kodexu webu Férový influencer, který podepsala řada tvůrců, by měla být každá spolupráce transparentní: relevantní, srozumitelná, upřímná a označená.

„Mojí nejzajímavější spoluprací bylo partnerství s firmou Corsair, výrobcem herních periferií a produkční techniky. Spolupráci jsme uzavírali na rok, vyplaceno mi bylo přes sto tisíc korun a získal jsem také vybavení i produkty do soutěží pro mé diváky," sdílí pro SJ News Roth Wellden.

Jde to i bez partnerství

Tvůrci na TikToku mohou vydělávat pořádáním živých vysílání, na kterých jim mohou diváci posílat finanční příspěvky v podobě samolepek. Výdělek se dělí v polovičním poměru mezi tvůrce a platformu. Nejlevnější samolepka stojí jeden takzvaný coin, v přepočtu pár haléřů, nejdražší 30 000 coinů, tedy téměř deset tisíc korun.

Foto: Unsplash

Youtubeři získávají peníze z reklam ve videích. Za každou tisícovku zhlédnutí jedné reklamy vydělá youtuber v Česku nižší desítky korun, výdělek se v různých obdobích liší — například v době před Vánoci je zisk z reklam je dvojnásobný oproti období po Vánocích. Video nejvíc vydělá v prvním dni po vydání, ovšem peníze generuje i poté. Nově může získat příjem také z diváckých příspěvků a měsíčních členství, které se pohybují v řádech desítek až nižších stovek korun.

Vysílajícím na Twitchi přinášejí reklamy jen minimální zisky, Twitch není v aktuální chvíli pro inzerenty přitažlivý — platformu sleduje užší skupina lidí, než například YouTube, kde si na své, díky větší rozmanitosti contentu, přijde opravdu každý. Zásadní je proto pro tvůrce zisk finančních prostředků přímo od publika. Diváci svého oblíbence mohou podpořit třeba koupí předplatného. Předplatitel získá speciální odznak před jménem a může v rámci sítě používat streamerovy unikátní emotikony. Cena odběru začíná na necelých čtyřech eurech, tedy na necelých sto korunách, ze kterých streamer dostane polovinu, druhá připadne platformě. Fanoušek může ještě zvolit finanční podporu formou takzvaných bitů nebo streamerovi zaslat přímý dar. Bit je vlastní měna Twitche. Streamer obdrží celou částku, divák při nákupu zaplatí Twitchi navíc ještě poplatek za směnu. Z darované částky zaslané přímo je poskytovatelem služby stržen jen drobný poplatek za zprostředkování transakce a jedná se tak o nejpřímější způsob finanční podpory.

Influenceři získávají peníze ještě z prodeje merche, který probíhá na jejich vlastních webových stránkách, nebo prostřednictvím výrobců, jako je například RealGeek.

Kreativci mohou exklusivní obsah monetizovat například prostřednictvím předplatných na platformě Patreon nebo Ko-fi. Tyto platformy ovšem nejsou v Česku tolik populární a pokud tvůrce nemá velkou komunitu věrných fanoušků, nevyplatí se mu investovat čas do tvorby takového contentu.

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články