Potkají se manažer a podřízená v erotickém klubu... Tabu mimopracovních vztahů z pohledu odborníků
Ilustrační foto: Pixabay

Potkají se manažer a podřízená v erotickém klubu... Tabu mimopracovních vztahů z pohledu odborníků

20. led 2023 Ivan Horák 4 min

Pracovně-právní vztahy jsou většinou limitované pracovní dobou a obdobím pracovního úvazku. Ve výjimečných případech se ale zaměstnavatel může zajímat také o sexuální minulost svých zaměstnanců. Jednoho pracovníka v USA zamrazilo ve chvíli, kdy zjistil, že chodí do stejného erotického klubu jako jeho kolegyně z kanceláře se svým partnerem, a nejspíš je jen otázkou času, než se tam potkají.

Dokonce vyšlo najevo, že by mezi kolegy nemuselo zůstat jen u setkání na neobvyklém místě. „Shodli jsme se, že pravděpodobně uvidíme navzájem velmi odlišné stránky, než je naše pracovní já, a až se to stane, budeme mít pravděpodobně výpadek paměti,“ podělil se muž se svými myšlenkami.

Něco ale pracovníka ponoukalo k tomu, že by vše nemuselo dobře dopadnout, a tak se raději poradil s webem askmanager.org. Ten funguje jako virtuální poradna pro zaměstnance. Pod jeho dotazem se na serveru rozjela intenzivní diskuse se stovkami příspěvků, z nichž některé nebyly zcela korektní. Brzy ji proto web uzavřel.

Důvěřujete své spolupracovnici a věříte, že se v práci neprořekne a nikdo z kolegů se o vašich aktivitách ve swingers klubu nic nedoví? A jaké by pro vás mohlo mít profesní důsledky, pokud by se pravda provalila?“ uvádí v reakci na dotaz čtenáře server.

Web SJ News zjišťoval, jak by se k podobnému případu u nás stavěli zaměstnavatelé v České republice. V zásadě by jim nemělo nic být do toho, co se děje po pracovní době. A když už vadí sex, tak spíš ten před kamerou. Minulost v pornoprůmyslu může znamenat v některých oborech problém.

I když samozřejmě nějaké lechtivé video znamená samozřejmě daleko víc diskreditaci samotného aktéra, než jeho zaměstnavatele. A v té mediální oblasti je také ohrožen punc jakési slušnosti,“ vysvětluje Marek Strieborný, ředitel z personální agentury Axial.

Z pracovně právního hlediska je ale jedno, co zaměstnanec dělá ve svém volném čase, pokud je to v souladu s dobrými mravy. Návštěva swingers party je samozřejmě legální. Problém by byl, pokud by člověk dělal něco, co v rozporu s dobrými mravy je. Každý samozřejmě musí řešit svůj intimní život tak, aby nikoho neobtěžoval,“ upozorňuje Strieborný.

PŘEČTĚTE SI: Právo neúčastnit se teambuildingů: Soud dal za pravdu muži, který „sabotoval” firemní večírky

Pravděpodobnější je vztah z firemního večírku

Když už by zaměstnavatele zajímala nějaká činnost pracovníků mimo pracovní dobu, bylo by to spíše v případech, kdy by to mělo vliv na pozdější výkon práce – pokud by například profesionální řidič přišel ve svém volnu o řidičský průkaz kvůli tomu, že usedl za volant v opilosti. Své povolání by tak jednoduše nemohl vykonávat.

Personalista rovněž upozorňuje, že dva zaměstnanci se mohou velmi těsně sblížit i na firemním večírku. Tato varianta je dokonce daleko více pravděpodobná, než setkání na swingers party. „Vždy je ale samozřejmě potom otázkou, jestli to dotyční dokáží ustát z lidského hlediska. Samozřejmě může hrozit i to, že vznikne nějaký konflikt,“ vysvětluje Strieborný.

Pokud ale mezi dvěma zaměstnanci vznikne na pracovišti vztah, je to věc, která zaměstnavatele může zajímat. „A to zvlášť v případě, že jeden z partnerů je šéf,“ tvrdí personalista. „V takovém případě by hodně záleželo na tom, jak takový nadřízený bude ke všem svým kolegům objektivní. I když z té pracovně-právní stránky věci toto ani není postižitelné,“ uvádí Strieborný.

Na stejnou věc upozorňuje také advokátka Dagmar Raupachová. Podle ní by rovněž bylo problematické, pokud by si kolegové přenesli na pracoviště spojení ze swingers party, a to zvlášť pokud by jeden z nich zůstal nadále rozvášněný, i když by ten druhý z páru by se držel spíše zpátky. „V klubu je naprosto jedno, co tam spolu dělají. Když ale nějaké jejich interakce budou pokračovat i v práci a jednomu z nich to začne vadit, tak už by se jednalo o obtěžování," poznamenává Raupachová.

Sexuální predátore, máte výpověď

U agresora takové chování může skončit i výpovědí. „Ale samozřejmě by se nejprve posuzovala intenzita toho problému. Nestačí jen říci, že někdo někoho obtěžuje. Začalo by to nějakým šetřením. A do toho by se mohly zapojit také odbory, pokud v té firmě jsou," upozorňuje Raupachová. Vyhození zaměstnance ale podle ní přechází nejprve upozornění či výstraha.

Na podobnou okolnost upozorňoval také v úvodu jmenovaný web askmanager.org – pokud by se jeden ze zmíněných kolegů z kanceláře časem stal šéfem toho druhého, nemuselo by to dělat, jak se říká, dobrotu. „Manažer opravdu nemůže mít sex s podřízeným,“ uvádí striktně web a pochybuje nad tím, že by se snad to, co by se událo událo za zdmi „erotického klubu“, podařilo navždy utajit.

Mezi diskutujícími ale zazněly mnohem radikálnější názory, tedy že například oba potenciální „spiklenci slasti“ směřují ke vzájemné a cílené destrukci. Konverzaci poněkud odlehčil další z debatujících, který uvedl, že jednou absolvoval projektovou poradu ve finské sauně, kde byli všichni účastnici nazí a nikdo s tím žádný problém neměl a výhodou byla absence PowerPointu.

Problémy se vznikem různě vážných vztahů na pracovišti jsou široké téma a zkušenosti s nimi má většina firem. Konce nebývají vždy šťastné, a tak se řada lidí raději řídí heslem: „Co je v domě, není pro mě."

PŘEČTĚTE SI: Ztráta motivace či vyhoření. Noční můry HR manažerů zahání investice do duševního zdraví zaměstnanců

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články