Ztráta motivace či vyhoření. Noční můry HR manažerů zahání investice do duševního zdraví zaměstnanců
Online terapie zpřístupňuje psychologickou pomoc nebo prevenci více lidem. Ilustrační foto: Freepik

Ztráta motivace či vyhoření. Noční můry HR manažerů zahání investice do duševního zdraví zaměstnanců

30. srp 2022 Anna Jurečková 2 min

Zaměstnavatelé si čím dál více uvědomují výhody investice do duševního zdraví svých lidí. Zájem o firemní psychoterapie roste, jak dokazují data českých platforem pro online terapii Hedepy a Terap.io. Druhý jmenovaný startup v posledním roce zaznamenal nárůst právě především v B2B sektoru. Firemní klienti aktuálně tvoří 30 procent všech sezení.

„Noční můrou HR manažerů je, že se zaměstnanec dopracuje v lepším případě ke ztrátě motivace a hledání naplnění někde jinde, v horším případě k syndromu vyhoření. Firmy si spočítaly, že se vyplatí zaměřit se na prevenci, tedy na péči o duševní zdraví svých lidí, spíše než čelit následkům,“ komentuje současný stav spoluzakladatel Terap.io Chadi El-Moussawi. Investice do well-beingových programů nebo terapeutických sezení se podle něj firmě z dlouhodobého hlediska vrátí až čtyřnásobně.

Chadi El-Moussawi zároveň upozorňuje na to, že díky implementaci do firemního prostředí dochází k destigmatizaci psychologické pomoci a duševních onemocnění. „Vnímáme to tak, že firmy pomáhají terapii normalizovat jako běžnou součást péče o sebe. Když vidíte, že tohoto benefitu využívají i vaši kolegové, nemáte pocit, že je to něco, za co byste se měli stydět. Věříme, že si takto terapii zkusí i lidé, které by to jinak možná ani nenapadlo,“ dodává.

PŘEČTĚTE SI: Jsem bipolární, zjistila popová hvězda. Dnes její aplikace pro duševně nemocné roste a slavní přispívají

Kromě standardních terapií jeden na jednoho organizace poptávají například také pomoc s osvětou nebo online i offline workshopy. Ty se nejčastěji týkají syndromu vyhoření, ale třeba i méně pracovních témat, jako je výchova dětí a komunikace s nimi.

Zvýšenou poptávku po psychoterapiích jako benefitu pro zaměstnance hlásí také Hedepy. Z celkových sezení uskutečněných přes Hedepy tvoří 15 procent firemní terapie. „Naším cílem je poskytnout přístup ke kvalitní péči o duševní zdraví milionům lidí po celé Evropě, takže nám dává smysl soustředit se i na spolupráci s partnery, jako jsou pojišťovny a zaměstnavatelé, kteří umožní přístup k psychoterapii lidem, kteří si ji nyní nemohou dovolit," uvedl v dubnu CEO Hedepy Lukáš Krčil.

Z toho důvodu startup na jaře zorganizoval první mezinárodní konferenci o wellbeingu ve firmách Hedepy Talks, který měla za cíl podpořit spolupráci se zaměstnavateli a otevření tématu mezi personalisty. Komplexní firemní online program péče o duševní zdraví v Česku nabízí také startup Soulmio.

PŘEČTĚTE SI: Poradce na chatu a individuální doporučení ke zlepšení psychiky. „Do konce roku budeme mít milion uživatelů,” věří zakladatel VOS.health

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články