Podcast SCRIPTease: Jak se staví e-shop pro miliardový byznys? Shopsys vyrábí internetové obchody na míru, prodává i Průšovy 3D tiskárny

Podcast SCRIPTease: Jak se staví e-shop pro miliardový byznys? Shopsys vyrábí internetové obchody na míru, prodává i Průšovy 3D tiskárny

2. kvě 2022 Redakce 10 min

Online prodeji se u nás daří, lidé loni v českých internetových obchodech utratili navzdory problémům spojeným s pandemií koronaviru přes 220 miliard korun. Klíčem k tomu, proč v tuzemsku tento typ podnikání dlouhodobě prosperuje, může být i snadná dostupnost obchodů „na klíč“, jež lze spustit během pár minut. Toto řešení kdysi nabízela dnes už zavedená firma Shopsys, nyní se však orientuje i na mnohem náročnější klientelu. Její CTO promluvil o technologiích Shopsysu i e-commerce jako takovém v podcastu SCRIPTease. 

Článek vznikl v rámci spolupráce StartupJobs Newsroom a podcastu SCRIPTease. Celou epizodu si můžete poslechnout zde.



Softwarový balíček Shopsys s internetovými obchody na klíč začal tehdy šestnáctiletý Petr Svoboda, student Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky v Ostravě, nabízet již v roce 2003. Tedy v době, kdy doručování zboží vládla Česká pošta, platby se uskutečňovaly převážně dobírkou a sektor e-commerce v Česku prakticky neexistoval. Za pouhé dva roky však Shopsys používala již stovka obchodů a v roce 2010 oslavil Svoboda se svým týmem prodej pětisté licence. Postupem času a nástupem mnoha konkurenčních řešení se firma začala později orientovat i na zákazníky, kteří potřebují specializovaný vývoj a řešení přizpůsobené konkrétním obchodním i technologickým potřebám. Počítadlo realizovaných e-shopů mezitím překročilo hodnotu 800. 

Dnes mezi klienty Shopsysu patří například Mountfield, Sconto nábytek, Tescoma, ale také miliardový byznys s 3D tiskárnami Prusa Research. 

Pozvání do studia technologického podcastu SCRIPTease přijal Petr Kadlec, který do firmy přišel na konci roku 2009 a několik let působil na pozici vedoucího softwarového vývoje. Tu nedávno vyměnil za košili s límečkem a vizitku s nápisem CTO, ovšem přehled o technologiích, problémech i příležitostech pro e-commerce si uchoval a nebál se o mnoho zajímavostí ze zákulisí firmy podělit.  


Petr Kadlec je dlouholetým členem týmu Shopsys, z vedoucího softwarového vývoje se nedávno stal CTO. 

Jak se aktuálně Shopsysu daří řečí čísel? Odpověď dávají zejména výroční zprávy za fiskální roky 2020 a 2021. V předloňském roce firma při ročních příjmech 54 milionů korun zapsala účetní ztrátu zhruba 10 milionů Kč. Jak vysvětluje Petr Svoboda, byla fakticky způsobena investicí ve výši 12 milionů od fondu Reflex Capital (jeho řídícím partnerem je Ondřej Fryc, zakladatel Mall.cz). Peníze Shopsys obratem investoval do vývoje moderních cloudových řešení a e-commerce frameworku. Loni již výnosy přesahovaly 77 milionů korun a společnost zapsala zisk ve výši 1,7 milionu. 

„Naše platforma, technologie a služby obstály v době, kdy se pro mnoho našich klientů staly kriticky důležité pro přežití či extrémně rychlý růst jejich e-commerce byznysu,“ komentoval historický 44procentní meziroční růst obratu Petr Svoboda, který i po třech investičních kolech nadále drží 60 procent akcií Shopsys Group, zahrnující pobočky v Česku a na Slovensku. 

Balíček versus vývoj

Host podcastu SCRIPTease Petr Kadlec zmiňuje, že hlavními zákazníky v rámci současné obchodní orientace společnosti Shopsys jsou B2C e-shopy s obratem od 100 milionů korun výše. Firma se však nebrání ani spolupráci s obchody, které disponují velmi speciálním sortimentem nebo mají ambice směřující k mezinárodní expanzi. Právě takové totiž zakázkový vývoj e-commerce softwaru potřebují nejvíce. 

„V Shopsysu je možné udělat cokoliv – pokud chce zákazník mít filtry jako Alza.cz, bude je mít. Pokud by chtěl postavit e-shop na WordPressu, stráví na tom strašně moc času a nebude to fungovat. Je to i o znalostech, máme zkušenosti z toho, co fungovalo na jiných e-shopech, a jsme schopni říct, jakou cestou se vydat, a jakou ne. Nabízíme know-how, které máme v oblasti stavby e-shopů. Když je spokojený koncový zákazník, je spokojený náš klient, prosperuje, a následně jsme spokojení a prosperujeme i my,“ popisuje Kadlec hodnotový řetězec.

Vysvětluje i rozdíl mezi individuálním vývojem a platformou WooCommerce, která funguje na jádru zmiňovaného redakčního a publikačního systému WordPress. „WooCommerce je cesta, kterou bych nedoporučil – je totiž potřeba mít někoho, kdo se o to bude starat a poskytovat mnoho let potřebnou podporu, aby byl velký obchod stabilní. Menším obchodům bych spíše poradil krabicové řešení typu Shopify či Shoptet, které mají bez starostí,“ dodává Kadlec, jenž obratem přiznává, že individuální vývoj e-shopů nepatří mezi nejlevnější záležitosti. 

Vzhůru do světa

„Jednou z cílových skupin pro Shopsys jsou právě e-shopy, které svým obratem, sortimentem či mezinárodním působením přerostou standardizovaná krabicová řešení. Nedávno jsme například řešili klienta, který používal Shoptet, ale měl v něm zhruba milion produktů. Upravoval je manuálně a příliš to už nefungovalo. Větší firmy si občas chtějí dělat svá řešení, ale nemají potřebné kapacity a potřebují pomoct. My jim klidně celé řešení postavíme formou co-developmentu a následně předáme s tím, že v případě potřeby jim opětovně poskytneme podporu,“ vysvětluje obchodní model společnosti Shopsys Petr Kadlec.  

Shopsys využívá ve svých produktech následující technologie:
React, Symfony, Twig, GraphQL, PostgreSQL, Elasticsearch, Redis, Cypress

Stavba nového e-shopu je často projekt za několik desítek milionů korun. A některé firmy si říkají, že když už do toho jdou, změní i ostatní procesy. Nainstalují nové ERP, přejdou na SAP, změní procesy na skladě. Ale nemají s tím potřebné zkušenosti, které nabízíme my,“ vysvětluje Kadlec. „Většina času se stráví na tom, jak to dát všechno dohromady a přes rozhraní přenášet korektně veškeré potřebné informace. Někteří klienti naše administrační rozhraní v podstatě nepoužívají, protože se vše přenáší automaticky z jejich ERP,“ dodává.

Zároveň vysvětluje i to, co se vlastně schovává v balíčku s názvem Shopsys. „Úplně celý e-shop, který funguje. Akorát mu chybí tak 90 procent funkcionalit existujících krabicových řešení. Kostra je hotová, ovšem to, co naše zákazníky vzájemně odlišuje, se vždy dělá na míru znova. Cenotvorba, objednávkový proces, filtrování a podobně. Zkrátka to, čím se liší od konkurence. Jsou dokonce klienti, kteří nám ani neprozradí celý proces cenotvorby. Mají pro každého svého klienta a zboží jinou cenu, do které se započítává klidně pět, deset koeficientů. Jednou jsme si dělali legraci, že by se do ceny produktů mohlo promítat klidně i aktuální počasí,“ naráží Kadlec třeba na variabilní ceny skipasů, které postupně zavádí čím dál více tuzemských lyžařských středisek.

Rosteme s vámi

Technologie společnosti Shopsys jsou menším klientům dostupné zdarma formou tzv. open code licence, která se od klasického open-source liší zejména možností tzv. forkování (stavění individuálních řešení formou vlastní vývojové větve systému) a nutností platit licenční poplatek po překročení stanovené hranice ročního obratu firmy.  Ta v tomto případě činí poměrně velkorysých 12 milionů eur. „Pokud je uživatel menší, tak nás neovlivňuje ani neohrožuje, a až pokud začne vydělávat více, budeme z toho chtít poplatek, který se ale v celkovém obratu ztratí,“ upřesňuje Kadlec. Shopsys nyní na trhu působí i skrze spolupráci s implementačními partnery, tedy firmami, které jeho technologie využívají k vývoji pro vlastní klienty. „Prosadit se mimo český a slovenský trh, kde už máme v oboru nějaké jméno, je hodně těžké. Znamená to mimo jiné spoustu práce na produktu a nutnost některým lidem říkat ne,“ dodává. 

Petr Kadlec vede v Shopsysu tým přibližně 30 interních a 10 externích vývojářů. 

Obrovská variabilita řešení od Shopsys je výhodou, umí ale přidělat i vrásky na čele. Třeba v případě, že je potřeba do produktu či funkcionalit, které ve vlastní přizpůsobené variantě používají desítky e-shopů, promítnout funkční upgrade či bezpečnostní záplatu. „K aktualizacím vydáváme tzv. upgrade notes, tedy informace o tom, co si musí každý udělat krok po kroku ve svém projektu. Když zjistíme například nějakou bezpečnostní díru, nejsme ji schopni opravit jenom tím, že se aktualizuje balíček. Je to o něco pracnější než jiná řešení, třeba Prestashop, ale přináší to větší možnost upravovat si aplikaci. Není tam pouze přizpůsobení cenotvorby na základě parametrů v API, zákazník prostě může celou funkcionalitu zahodit a napsat si ji znovu,“ vysvětluje Kadlec, který vede v Shopsysu tým přibližně třiceti interních a deseti externích vývojářů. 

Kromě toho ve firmě nalezneme tým věnující se akvizici nových zákazníků a přípravě projektů realizace e-shopů, a skupinu lidí zaměřenou na péči o stávající klienty a řešení jejich požadavků. „Já osobně prošel všemi třemi týmy a poslední zmíněný mě bavil nejvíc, dějí se tam zajímavé věci. E-shop totiž začíná žít a řešit reálné problémy plynoucí z provozu. Navíc pokud začínající developer vidí důsledky chyb v návrhu, neopakuje je později při vlastním vývoji,“ dodává. Shopsys aktuálně zaměstnává více než 80 lidí, jejich počet navíc stabilně roste a firma si zakládá na velmi nízké fluktuaci zaměstnanců. 

Pokud jste právě začali přemýšlet o tom, jak pohádkově zbohatnete na prodeji zboží, které žádný jiný obchod v Česku zaručeně nenabízí, rozhodně si nalaďte aktuální epizodu podcastu SCRIPTease s Petrem Kadlecem, CTO e-commerce platformy Shopsys. Podcastem vás jako vždy provede moderátor Jirka Bachel z vývojářské party LOLO.team.

Foto: LOLO.team

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Podcast
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články