Podcast SCRIPTease: Digitální recepce, oprava výtahu na pár kliknutí i napojení na chytré senzory. Český startup Spaceflow mění facility management od Kataru po New York
Hostem podcastu SCRIPTease byl Milan Mimra, CTO společnosti Spaceflow. (Foto: LOLO.team) 

Podcast SCRIPTease: Digitální recepce, oprava výtahu na pár kliknutí i napojení na chytré senzory. Český startup Spaceflow mění facility management od Kataru po New York

9. úno 2023 Redakce 6 min

V kancelářích nad koncertním sálem Forum Karlín vzniká od roku 2016 software, který zjednodušuje majitelům rezidenčních i komerčních nemovitostí život. Digitální recepci, virtuální nástěnku či sadu nástrojů pro technickou a ekonomickou správu Spaceflow využívá více než 300 budov po celém světě, v nichž celkem najdeme přes 20 000 bytových jednotek. O vývoji aplikace, byznysových cílech i významných milnících v historii firmy hovořil v technologickém podcastu SCRIPTease Milan Mimra, který v ní od roku 2017 zastává funkci CTO.

Článek vznikl v rámci spolupráce SJ News a podcastu SCRIPTease. Celou epizodu si můžete poslechnout zde:

Společnost Spaceflow založili současný výkonný ředitel Lukáš Balík a obchodní ředitel Jan Jílek, dnes zaměstnává přes 50 lidí z různých koutů světa a pyšní se například oceněním pro nejlepší startup v regionu střední a východní Evropy obdrženým v rámci Global Startup Awards 2019. Ve stejném roce firma získala také investici ve výši 1,8 milionu dolarů (cca 42 milionů Kč) od Credo Ventures na další rozvoj produktu i expanzi do zahraničí.

Milan Mimra v podcastu SCRIPTease. (Foto: LOLO.team)

Platformu určenou pro kompletní transformaci facility managementu podrobněji představuje její technologický ředitel Milan Mimra. „Děláme aplikaci pro budovy. Vlastníkům pomáháme zdigitalizovat procesy – tomu říkáme Visitor Management System a je to jedna část celé naší platformy. Recepčním pomáháme prostřednictvím iPad aplikace evidovat, kdo přišel do budovy. Přičemž návštěvníci sami vyplní své údaje a ten, za kým jdou, dostane automaticky notifikaci,“ vyjmenovává Mimra základní funkcionality Spaceflow, se kterými přijde do styku v podstatě každý člověk, který zavítá do některé ze spravovaných budov.

PŘEČTĚTE SI: „Vlastníci“ v éře digitalizace: Spaceflow tvoří „facebook“ pro správce budov a nájemníky

Údržba budovy snadno a rychle

„Když si představíme mrakodrap plný lidí, je jasné, že tito lidé občas budou potřebovat řešit nějaký problém. Dvě zásadní věci, které je obvykle trápí, jsou nefunkční topení nebo klimatizace, tedy to, že je jim buď zima, nebo teplo. Často se ale stává, že nájemník vůbec neví, kam má jít. Hledá správce a nakonec stejně skončí na recepci. Tam si to někdo zapíše a trvá opravdu dlouho, než se problém skutečně vyřeší,“ vysvětluje Mimra.

„V naší aplikaci uživatel popíše problém, pořídí fotografie a vybere vhodnou kategorii. Ty si vlastník budovy může nastavit individuálně a za každou z nich může být zodpovědný někdo jiný. Klidně externí firma, která rovnou přijde problém vyřešit, třeba opravit klimatizaci. Naším cílem je tedy zjednodušit a zrychlit komunikaci,“ dodává.

Druhotně však digitální evidence umožňuje také lepší řízení dodavatelů a úsporu nákladů, neboť poskytuje reporting počtu zpracovaných požadavků či doby potřebné k jejich vyřízení. „Majitel má najednou potřebná data a může začít problém řešit, například když zjistí, že 80 procent veškerých problémů v budově se týká klimatizace,“ popisuje Mimra.

PŘEČTĚTE SI: Lepší komunikace a efektivnější správa pomocí aplikace. Na digitalizaci budov získal český startup Spaceflow osm milionů eur

„Soustředíme se i na komunitní funkce a možnost jednoduché komunikace novinek z budovy i jejího okolí. Ať už jde o food truck, který bude pravidelně zajíždět před kanceláře, nebo rozbitý výtah. Spolu s jedním z partnerů právě řešíme integraci úložných boxů ve vestibulech budov, do kterých doručovatel vloží zásilku a uživateli naší aplikace přijde notifikace, že má připravený balíček k vyzvednutí,“ vysvětluje Mimra, jak bude fungovat jedna z často žádaných funkcí, jejichž cílem je zjednodušit život pracovníkům recepcí, kurýrům i příjemcům zásilek.

Virtuální nástěnku si v aplikaci Spaceflow pravidelně čte dle statistik firmy 70 procent všech uživatelů a 68 procent zmiňuje, že užívání aplikace celkově zpříjemnilo čas, který v budově stráví.

Z Karlína do světa

Mezi hlavní zákazníky Spaceflow patří finanční instituce či investiční skupiny, které mají ve svém portfoliu komerční nemovitosti. Vůbec prvním významným klientem Spaceflow byla rakouská společnost CA Immo Czech Republic, která se specializuje na kancelářské nemovitosti ve střední Evropě a v Praze vlastní několik objektů na Rohanském ostrově, sdružených do skupiny River City Prague. „Jsme unikátní v tom, že se nesoustředíme na jednu budovu, ale dokážeme majiteli obsloužit kompletní portfolio, od nájemního bydlení přes kanceláře po obchodní centra,“ doplňuje Mimra a jako nový trend zmiňuje i co-living nebo soukromé koleje. Velkými klienty jsou belgická firma Xior Student Housing, dánská skupina NREP nebo katarská investiční skupina Al Jazi Real Estate.

Spaceflow využívá ve svých produktech následující technologie:
Swift, Kotlin, Symfony, PHP 8.1, Doctrine, Kubernetes, Google Cloud, Go, PostgreSQL, RabbitMQ, EventStoreDB

„Každá budova je unikátní už jen svou lokalitou. Jeden z modulů naší aplikace se zabývá službami dostupnými jak přímo v konkrétní budově, tak v jejím okolí. Řešíme tak zamluvení místnosti pro schůzku v kanceláři i zprostředkování třeba služeb prádelny nedaleko. Každá budova je unikátní i v otázce IoT systémů (systém chytrých senzorů známých jako „internet věcí“ – pozn. red.), přičemž naším cílem není integrace přímo s hardwarem, ale s partnerem, který nám poskytne data, jež potřebujeme a následně využíváme,“ vysvětluje Milan Mimra.

Aplikace je v současnosti dostupná ve 20 jazycích a další postupně přibývají v závislosti na potřebách byznysu. Ambice Spaceflow jsou celosvětové, firma si proto otevřela kancelář v Londýně, Mnichově či New Yorku.

Ocenění za uživatelskou přívětivost

Z pohledu vývoje řešila společnost Spaceflow důležitou otázku, zda pro aplikace na mobilní operační systémy Android a iOS využít framework třetí strany (například React), nebo nativní řešení Swift a Kotlin. A nakonec se rozhodla pro druhou variantu, i kvůli jednodušším integracím na systémy řízení přístupu do budov, které využívají technologie Bluetooth či NFC.

„Jedna z předností, kterou zmiňují naši klienti či porotci soutěží, je naše UI a UX (uživatelské rozhraní a zážitek – pozn. red.). Naše konkurence má aplikace s podobnými či stejnými funkcionalitami, ale uživatelský zážitek je hrozný. A to neříkám jako pomluvu, ale jako něco, k čemu máme data,“ vysvětluje Mimra. Webová administrační část platformy je určená majitelům či správcům budovy a také account týmu Spaceflow, který provádí kompletní konfiguraci budovy.

Milan Mimra v podcastu SCRIPTease. (Foto: LOLO.team)

„Naše platforma je modulární, na každou část, každý případ užití máme vlastní modul. Ať už je to přístup do budovy, feed s novinkami či ticketing (zadávání požadavků k řešení – pozn. red.). Někde už třeba na ticketing používají jinou platformu nebo mají jiného dodavatele, takže pak chtějí, abychom Spaceflow s jejich řešením integrovali,“ doplňuje Milan Mimra. Mezi integrační partnery firmy se řadí například Salto, Honeywell, HID či Freshdesk.

Velkou výzvou byla v letošním roce i účast ve výběrovém řízení, která iniciovala migraci přibližně 100GB databáze Spaceflow do novější verze platformy. „Vyhráli jsme obrovský tendr na 5000 budov u klienta, který byl velmi rigorózní v oblasti bezpečnosti. Najednou jsme potřebovali splňovat spoustu požadavků, které klasický startup, jejž zajímají v první řadě funkce, neřeší. Naše technologie jsou samozřejmě zabezpečené, ale nyní jsme museli zajistit soulad s řadou norem, integraci na Microsoft Azure nebo třeba auditní logování,“ vysvětluje Mimra. „To nás dovedlo k tomu, že každý modul má vlastní databázi a vzájemně si posílají zprávy skrze RabbitMQ. Na auditní logování jsme využili technologii EventStoreDB, která zjednodušeně řečeno slouží k ukládání událostí. Přišli jsme ale na to, že je poměrně náročné zajistit, aby se vše potřebné uživatelům zobrazovalo v nějakém rozumném formátu,“ připouští.

Kolik lidí je aktuálně potřeba na vývoj mobilních aplikací a jaké jsou plány firmy na nadcházející období? Jaký je přístup Spaceflow k testování nových funkcionalit? Jaký zajímavý příběh s cloudovým řešením od Google vedl ke smazání kompletní produkční databáze? To vše si můžete poslechnout v další epizodě podcastu SCRIPTeases technologickým ředitelem Spaceflow Milanem Mimrou a také moderátorem Jirkou Bachelem z vývojářské party LOLO.team.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Podcast, Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články