Lepší komunikace a efektivnější správa pomocí aplikace. Na digitalizaci budov získal český startup Spaceflow osm milionů eur

Lepší komunikace a efektivnější správa pomocí aplikace. Na digitalizaci budov získal český startup Spaceflow osm milionů eur

23. kvě 2022 Anna Jurečková 3 min

Na trhu působí zhruba pět let a za tu dobu pomohla zdigitalizovat více než 200 nemovitostí v 18 zemích světa. Nyní česká platforma Spaceflow získala investici ve výši osm milionů eur na pokračování ve vývoji a expanzi. Investiční kolo series A vedla švédská skupina Hydda, která se svým portfoliem firem propojujících technologie a reality nyní plánuje vstup na evropskou burzu. 

Tlak na digitalizaci už prostoupil všechna odvětví. Nemovitosti mají největší rozmach teprve před sebou, postupná modernizace se však na českém realitním trhu daří i díky společnosti Spaceflow. Český startup propojuje technologie, budovy a lidi, kteří v nich pracují nebo žijí. V investičním kole series A vedeném švédskou investiční skupinou Hydda získal osm milionů eur (zhruba 200 milionů korun) na další růst.

„Způsob, jakým lidé využívají nemovitosti, se zásadně mění. Chtějí flexibilitu, pokud jde o lokalitu, způsob bydlení a práce. Pronajímatelé proto musí implementovat nové technologie, plně využít potenciál svého portfolia a postavit do centra pozornosti koncové uživatele. Naši klienti spravují tisíce budov a díky Spaceflow mají možnost poskytovat zákazníkům, tedy lidem, kteří v jejich prostorách žijí a pracují, ty nejlepší možné služby,“ komentuje Lukáš Balík, CEO společnosti Spaceflow, kterou založil s Janem Jílkem

Cílem softwarového řešení je zjednodušit a zkvalitnit život v budovách. Konkrétně díky propojení nájemníků, majitelů, správců budov a návštěvníků v rámci mobilní aplikace. Ale také integrací chytrých technologií, jako je například bezklíčové odemykání. Od spolupráce s Hydda Group si startup slibuje prohloubení znalostí trhu a propojení s dalšími proptech hráči, tedy firmami, jež spojují technologie a nemovitosti. Získané finance využije na vývoj produktu, budování obchodních týmů a pokračování v globální expanzi. 

PŘEČTĚTE SI: „Vlastníci“ v éře digitalizace: Spaceflow tvoří „facebook“ pro správce budov a nájemníky

První investice mimo Skandinávii

Aktuálně je digitální platforma zavedena ve více než 200 nemovitostech v 18 zemích světa. Upevnit pozici chce na strategických trzích ve Skandinávii, Velké Británii, Beneluxu a v německy mluvících zemí. Naposledy získal Spaceflow investici v roce 2019. Tehdejší vklad od investiční skupiny UP21, Credo Ventures a Day One Capital činil 1,6 milionu eur (41 milionů korun).

„Jsme velmi rádi, že se Hydda Group daří růst rychle a podle plánu. Naše ambice stát se největší proptech skupinou v Evropě tak rozhodně nejsou přehnané. Právě Spaceflow je naší první investicí mimo Skandinávii a skvěle zapadá do ekosystému předních proptech společností, které sdružujeme a máme v portfoliu,” dodává Philip Göransson, obchodní ředitel společnosti Hydda Group, za kterou stojí investiční společnost BLQ Invest a největší švédský vlastník nemovitostí skupina Vasakronan a nyní plánuje vstup na evropskou burzu.

Na digitalizaci budov zejména v oblasti jejich správy se zaměřuje i český startup Mira Hachlince BeiT. Jeho cloudová platforma Bytové konto umožní koncovým uživatelům v mobilní aplikaci sledovat například reálnou spotřebu energií, nastavení výše záloh či stav úhrad. Obyvatelé bytů mohou zároveň prostřednictvím aplikace hlásit závady a komunikovat se správcem.  

PŘEČTĚTE SI: Správu budov čeká modernizace. Domácnosti mohou díky lepší informovanosti ušetřit na energiích až 30 procent

Foto: Spaceflow

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články