„Oracle Cloud přesvědčí startupy cenou a podporou,” zaznělo na Cloud Talks v Impact Hubu

„Oracle Cloud přesvědčí startupy cenou a podporou,” zaznělo na Cloud Talks v Impact Hubu

19. kvě 2021 Redakce 7 min

Coworkingový prostor Impact Hub hostil v pondělí 17. května virtuální setkání s názvem Cloud Talks, zaměřené na technologickou novinku z dílny Oraclu. Řeč byla především o službě OCI - Oracle Cloud Infrastructure - což je historicky první počin známé databázové legendy mezi IT společnostmi, kterým Oracle vkročil do světa cloudu a daří se mu. Už dnes se OCI umisťuje mezi TOP 5 cloudovými službami podle společnosti Gartner. Zástupce Oraclu a pilotní zákazník OCI se v 90 minutovém živém vysílání podělili o své zkušenosti. Proč by neměl Oracle Cloud nechat v klidu ani startupy? A jaké nabízí výhody oproti konkurenčním službám?

Pozn.: Článek vznikl v rámci komerční spolupráce se společností Impact Hub

 

Mezi pozvanými hosty byl Jan Matějka jako zástupce společnosti Oracle, který působí v týmu Digital Transformation Specialists pro oblast EMEA a zaměřuje se především na pomoc zákazníkům s adopcí nových technologií a jejich byznysově profitabilním využitím. Za druhou stranu, tedy zákazníky OCI, hovořil Karel Votroubek, obchodní ředitel ve společnosti Provys, což je back-office a streaming software pro televizní společnosti testující v pilotním provozu právě Oracle Cloud, kam nedávno začali převádět prvního zákazníka z Velké Británie.

Společnost Oracle patří přes 40 let mezi nejznámější IT firmy světa a proslavila se především databázovými systémy a robustními podnikovými aplikacemi známými pod označením Oracle Fusion. V nedávné době tato společnost učinila rozhodný vstup do světa cloudu, kdy do nové OCI technologie kompletně přepsala všechny aplikace z rodiny Fusion. Na první pohled to může vypadat jako pokus o vstup na trh, který je již nasycen známějšími službami jako AWS, IBM Cloud nebo Microsoft Azure. 

„Světe div se, i dnes je možné přijít s řešením, které je nové, unikátní a může pomoci i zákazníkům, kteří už cloud používají. OCI zároveň boří mýtus, že Oracle cílí jen na enterprise zákazníky, protože tato služba představuje extrémně zajímavou volbu i pro startupy,” uvedl na úvod Matějka. V současné době probíhá rychlý rozvoj regionů, kde jsou umístěna datová centra, kterých je v současné době 29. Každý týden 2 až 3 další místa přibývají, včetně míst, kde jde o multi-cloudovou spolupráci Oraclu s Microsoftem.

OCI pro startupy

Že to Oracle se startupy myslí vážně, dokazuje i stránka Oracle for startups, která slouží jako vstupní registrace do programu, kdy startup vyplněním několika málo nezbytných informací získá vstupní kredit 500 až 1000 dolarů na to, aby si mohl v OCI začít testovat svou architekturu. 

„Zajímavým bonusem je následná 70% sleva na Oracle služby po dobu dalších dvou let a zároveň i podpora Oracle při převodu celého řešení do OCI v souladu s best practices. Kromě této konzultace se startupy dostávají do ekosystému Oraclu a je jim nabízena účast v různých webinářích a propagace dalšími marketingovými kanály,” popsal výhody pro startupy Matějka.

Vstřícný krok začínajícím firmám je i nabídka Oracle Cloud Free Tier, což je sada cloudových nástrojů, které je možné využívat navždy bezplatně. Jsou tam užitečné building bloky jako load balancing, 2 virtuální servery, 2 virtuální databáze, 10GB úložiště a další.

Specialita Oraclu - autonomní databáze

Jaké výhody tedy OCI oproti konkurenci představuje a proč si tuto technologii zvolila například komunikační platforma Zoom? Největší rozdíl je ve dvou klíčových aspektech - ve výkonu jednotlivých regionů a potom v ceně. 

OCI na rozdíl od konkurence používá jinak stavěná datová centra. „To nám umožňuje lépe pracovat například s SLA a nabídnout novinky jako off-box networking, eliminovat noisy neighbors a představit i unikátní architektonický building block autonomních databází. Tím vším stabilně dosahujeme vysokého výkonu, což například Zoom vysloveně vyžadoval,” upřesňuje technologické výhody OCI Matějka. Autonomní databáze jsou unikátní Oracle technologií, kdy se o sebe po celý životní cyklus databáze starají samy, resp. skrze machine learning a artificial intelligence technologie zpracovávající exadata.

Cenová politika Oracle cloudu je podle Matějky při srovnání s konkurencí obvykle o jednotky až nižší desítky procent výhodnější, zároveň jsou ceníky celosvětové jednotné a výrazně jednodušší a přehlednější než v případě konkurenčních služeb. Jako jeden z typických scénářů, kdy dochází ke značným úsporám, zmínil konektivitu v multi-cloud enterprise scénářích. OCI totiž nabízí svým zákazníkům měsíčně outbound traffic o velikosti 10 TB dat zdarma. A pokud zákazník používá Fast Connect propojení do Oracle cloudu, platí pouze jednorázový poplatek 159 dolarů měsíčně bez dalších omezení provozu.

Kromě uvedených výhod není potřeba pro adopci OCI žádné intenzivní přeškolování, protože energie investovaná do pochopení jiného cloudu a jeho adopce je přímo převoditelná i do prostředí Oraclu. S většinou klientů stačí zorganizovat dvouhodinový průchod portálem, kdy si osahají uživatelské prostředí, všechny potřebné návody a tutoriály případně najdou v Oracle University

V praxi podle Matějky většina zákazníků napluje do OCI velmi rychle, protože je jeho ovládání velmi podobné konkurenčním platformám, nehledě na to, že vývojáři ke cloudu často přistupují skrze REST API a nástroje jako Terraform nebo Jenkins. Samotnou implementace do veřejného cloudu tak řeší spíše ojediněle. 

Cena, výkon a hlavně podpora

Slova Matějky potvrdil i Karel Votroubek, který má už od roku 2014 zkušenosti s cloudovým provozem Provys aplikace pro světové televizní stanice. Důvody pro volbu Oracle cloudu byly v Provysu především výrazně výhodnější cena, slušný výkon a skvělá zkušenost s podporou Oraclu.

„Poptávali jsme i Microsoft Azure a musím říct, že kromě vyšší ceny byla i pomoc od jejich obchodního týmu spíše limitovaná. Oracle s námi vedl diskuzi na úrovni, dostali jsme přístup k týmu zkušených lidí, který s námi byli v aktivním kontaktu a jakékoliv problémy okamžitě řeší,” vysvětlil hlavní důvody Votroubek.

S OCI si otestovali demo, aby si ověřili, že řešení splňuje jejich nároky na automatizaci deploymentu, monitoring, komunikaci s databází a autentizace. „Provys v cloudu využíváme jako demo systém pro naše zákazníky a partnery po celém světě, máme osm serverů ve Frankfurtu a jsme tam schopni spustit nového zákazníka v řádu minut,” sdílel své zkušenosti s OCI Votroubek.

Skutečnost, že Oraclu se všem zákazníkům začíná věnovat od prvního kontaktu už v předprodejní fázi, je podle Matějky pro spoustu zákazníkům klíčové: „Ještě před podpisem první smlouvy tu je tým zkušených certifikovaných lidí, kteří se zákazníkům věnují, mluví s nimi, zvou je na různé webináře a nabízí jim support, který u konkurence většinou končí odkázáním na ceník.”

Pokud vás téma cloudu zajímá, můžete se zúčastnit navazující akce s názvem Impact Hub MashUp - Jak na cloud. Ve čtvrtek 3. 6. na ní vystoupí uživatelé různých řešení, kteří následně v panelové diskusi proberou své praktické zkušenosti s cloudem. Dozvíte se tak mimo jiné, co uživatelé považují za výhody a nevýhody, jaké nástrahy zažili při implementaci a podobně.

Úvodní foto: Unsplash

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články