Za samotný nápad vám nikdo nezaplatí, za úspěchem stojí tvrdá práce, říká co-founderka StartupBoxu. Čemu se vyvarovat a jak projekt financovat?
Tým StartupBox, zleva Dalibor Pulkert, Petr Mandík, Pavel Bartoš a Kateřina Pavlů. Foto: StartupBox

Za samotný nápad vám nikdo nezaplatí, za úspěchem stojí tvrdá práce, říká co-founderka StartupBoxu. Čemu se vyvarovat a jak projekt financovat?

12. čvc 2022 Natálie Vopařilová 6 min

Nakoukněte s námi pod pokličku světa startupů! Vyzpovídali jsme pro vás Kateřinu Pavlů, spoluzakladatelku digitálního mentora StartupBox, a zeptali se jí na několik otázek, které vám mohou pomoci udělat z vašeho podnikatelského snu realitu. Pro SJ News prozradila, v čem startupisti nejvíce chybují nebo třeba kdy a jak žádat o investici.

StartupBox je digitální mentor pro ty, co začínají podnikat. Nápad se zrodil už před pěti lety v hlavách Pavla Bartoše a Petra Mandíka, kteří vytvořili tým spolu s Michalem Kardašem, Daliborem Pulkertem a Kateřinou Pavlů a na podzim loňského roku vydali svůj MVP (Minimum Viable Product - minimální životaschopný produkt). K dnešnímu dni dokázali oslovit ke spolupráci desítky úspěšných podnikatelů a zprostředkováním jejich know-how pomoci už tisícovkám startupů.

aplikace StartupBox

StartupBox aktuálně pořádá kampaň O nápadu to není, v rámci níž prostřednictvím rozhovorů se špičkami české startupové scény zdůrazňuje, že za úspěchem stojí mnohem víc než pouze geniální nápad. Motivuje tak k podnikání i ty, které múza nepolíbila, a drží nohama na zemi ty, kteří se skvělou ideou nechávají zaslepit.


Jak by podle vás vypadal recept na úspěšný startup?
Každý má svou vlastní cestu. Obvykle ale platí, že úspěch vám nezaručí dobrý nápad. To nestačí. V první řadě musíte najít problém, který trápí dostatečný počet lidí, kteří jsou ochotni zaplatit za jeho řešení. A poté se pustit do práce a nápad zrealizovat. Vytvořit prototyp, testovat ho na vaší cílové skupině a ověřit si jeho relevanci prodejem prvního produktu, který ještě nemusí mít finální formu, ale bude nositelem řešení. Ve StartupBox věříme, že validace produktu je gró úspěchu.

zleva Pavel Bartoš, Dalibor Pulkert, Kateřina Pavlů a Petr Mandík

To nezní složitě, přesto ale mnohé projekty končí již ve fázi nápadu. Kde začínající podnikatelé nejvíce chybují?
Chyb je celá řada, podnikatel je dělá, když se zamiluje do své myšlenky. Věří, že lidé budou chtít jeho geniální nápad koupit za spoustu peněz. Hodnotu ale nemá nápad, nýbrž realizovaný produkt. A kdo dokáže lépe uchopit myšlenku za správný konec, než sám její autor? To si musí startupista uvědomit. Často si nespecifikuje cílovou skupinu a vytváří produkt pro všechny. Nedokáže tak kolem své práce vybudovat komunitu, od které by přijímal relevantní feedback. Podnikatel tak ztratí mnoho času a energie.

Jak se mohou startupisti těmto chybám vyvarovat?
Nebuďte na to sami a obklopte se správnými lidmi. Není v silách jednoho člověka pokrýt vše, co podnikání obnáší. V týmu potřebujete kolegy, kteří vás budou doplňovat. Spojte se s lidmi, kteří už vlastní podnikání rozjeli, s mentory a s experty v oboru, ve kterém podnikáte. Šetřete čas a neopakujte jejich chyby. Budujte komunitu a nechte ji váš produkt zkoušet, buďte otevření zpětné vazbě a ve vývoji na ni reagujte.

Zakladatelé projektů vyžadujících takové nadšení a vytrvalost se nezřídka setkávají se syndromem vyhoření. Dokážete poradit, jak ho řešit?
Nejsem psycholog, vycházím tedy jen ze své vlastní zkušenosti. Mně osobně pomohl terapeut. Nebojte se požádat o odbornou pomoc, když se necítíte psychicky OK. Sdílejte svá trápení se svými blízkými, určitě vás rádi podrží. Nezapomínejte na sebe, dovolte si na chvíli odpočinout a do práce se vracejte malými krůčky.

Dokážete doporučit služby, produkty a akce, které jsou pro začínající podnikatele “must-haves”?
Rozhodně StartupBox! (smích) Využívání každé další služby, produktu a účast na akcích už závisí od toho, v čem podnikáte. Náš projekt je skvělým průvodcem procesu od nápadu až po fungující podnikání pro kohokoliv. Po registraci uživatel vyplní dotazník, na základě kterého dokážeme vytvořit individuální doporučení a seznam úkolů, které by ho měly dovést k cíli. Každý úkol zahrnuje popis metod, nástroje, seznam zdrojů a odkazy na další užitečné materiály. Své zkušenosti na naší platformě sdílí celá řada úspěšných českých podnikatelů, namátkou například Juraj Atlas (Liftago), Michaela Steihauser (Skinners), Petr Kasa (Pilulka), Václav Staněk (Vasky) a mnoho dalších. Ve spolupráci s odborníky chystáme rovněž i obsah zaměřený na psychickou pohodu.

tým StartupBox

Můžete uvést jeden startup, který je skvělým příkladem toho, jak to dělat dobře?
V našich raných začátcích se k nám přihlásil startup WeBoard. Jde o projekt, který se soustředí na školení zaměstnanců využitím umělé inteligence. Loni na podzim jsme s ekonomickým deníkem E15 pořádali Validation Contest, soutěž, ve které účastníci měli prokázat, že je jejich produkt připravený na trh, a první místo obsadil právě startup WeBoard. Výsledek stvrdila desetimilionová investice od Nation 1, kterou startup získal letos v červnu.

POSLECHNĚTE SI: SharkTalk #10 - Radim Tvrdoň & Martin Možnar (WeBoard): “Děláme ze zaměstnanců superhrdiny!“

Jak podle vás poznamenaly startupovou scénu události posledních let?Navzdory nepříznivým událostem posledních měsíců, nebo možná právě díky nim, startupová scéna vzkvétá. Přestože v ekonomice poznamenané opatřeními proti onemocnění covid-19 skončilo se svou činností mnoho podniků, spousta jich také vznikla. Koncem února vyeskalovala ruská vojenská agrese na Ukrajině, konflikt, který rovněž ochromil ekonomiku celého světa. Ačkoliv je každá válka ránou pro společnost, nelze popřít, že právě v období válek vznikaly ty nejinovativnější technologie. Uvidíme zda i tato válka přinese něco revolučního. Každá doba s sebou nese své hrozby a příležitosti. Myslím, že každá krizová situace ukáže, které problémy je třeba řešit a vyčistí tak trh od projektů, které nejsou relevantní.

Která témata jsou dnes relevantní, jaké trendy můžeme pozorovat?
V kategorii B2C (business-to-consumer: vztah mezi obchodní společností a koncovým zákazníkem — poznámka redakce) jsou to lifestylová témata, work-life balance, zdraví a fintech. V kategorii B2B (business-to-business: vztah mezi obchodními společnostmi — poznámka redakce) je to digitalizace. Investoři obvykle rádi investují do něčeho, co znají.

V jakém případě má tedy smysl hledat investory a pro koho je crowdfunding?
Ráda bych upozornila, že zisk finanční podpory není cíl, je to prostředek. Obecně nelze určit, pro koho je co, záleží na mnoha aspektech vašeho podnikání: jakou otázku pro jakou skupinu řešíte, na jaký trh cílíte a dalších. Pokud budete žádat o investici, ověřte si, zda váš produkt doopravdy funguje. Chcete mít prokazatelné výsledky, silnou strategii a rozumnou kalkulaci. Crowdfunding vám může, mimo nabytí finančních prostředků, ověřit, jaký je o váš produkt zájem a vybudovat kolem něj komunitu. Je vhodný pro podnikání B2C.

ČTĚTE TAKÉ: „Úspěšná kampaň začíná tři měsíce před spuštěním.” Muž, který vybral miliony na mobilní Dračí doupě, radí, jak na crowdfunding

Dokážete porovnat, jaký je z hlediska investic rozdíl mezi českou, evropskou a americkou scénou?
Investice v Evropě jsou nižší. Je to proto, že evropské startupy mají zpravidla nižší náklady na zaměstnance a cílí na menší trhy. Evropské prostředí je celkově velmi rozdílné od toho amerického. Evropská startupová scéna je stále v začátcích. V americké kultuře jsou oblíbené například zaměstnanecké akcie, které u nás neumíme výhodně zprostředkovat. Od Ameriky se učíme a přejímáme trendy, které u nás nemusí z kulturních důvodů fungovat. Nemáme ovšem dostatek bývalých úspěšných startupistů, kteří by mohli své následovníky učit. U nás se na sdružování takových lidí a budování nápomocné komunity snaží například Czech Founders. Ať už se ale rozhodnete zacílit na jakýkoliv trh, začínejte a postupujte rozvážně, ani toho amerického snu nedosáhnete bez tvrdé práce.

ČTĚTE TAKÉ: Podílet se na růstu firmy může díky opčním programům každý zaměstnanec. V Česku to ale komplikují daně

Jakou myšlenku chcete předat závěrem?
Nebojte se podnikat! A nemyslím tím jenom to, ať zakládáte podnikání, buďte aktivnější vůči svému okolí. Máte možnost dělat svět lepším místem, využijte ji.

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, tips
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články