Díky AI určí degenerativní onemocnění diabetiků, jež nejsou patrná. Aireen je první český startup s nejvyšší MDR certifikací
Startup Aireen se zaměřuje na pomoc lékařům diagnostikovat nemoci dříve, snadněji a efektivněji. (Foto: Aireen)

Díky AI určí degenerativní onemocnění diabetiků, jež nejsou patrná. Aireen je první český startup s nejvyšší MDR certifikací

9. čvn 2023 Ondřej Černý 4 min

Startup Aireen jako první česká společnost získal prestižní certifikaci MDR třídy IIb. Jeho technologie pro detekci diabetické retinopatie tak splňuje nejvyšší standardy bezpečnosti, výkonu a kvality stanovené Evropskou unií.

Diabetes (neboli cukrovku) často doprovázejí oční komplikace, které v řadě případů vedou až ke slepotě. Diabetická retinopatie je onemocněním sítnice, jež je druhým nejčastějším důvodem slepoty.

A právě na boj s ní a rozpoznání začínající choroby ještě předtím, než se objeví první výrazné příznaky, se zaměřil český startup Aireen se svým stejnojmenným zdravotnickým přístrojem. Vyvíjel ho ve spolupráci s předními oftalmology a diabetology. Že rozhodně nešlo o slepou uličku, dokumentují i ocenění nejinovativnější firma v soutěži Vodafone Nápad roku 2021 nebo ocenění v rámci Microsoft Awards 2021 pro oblast umělé inteligence.

AI vidí za roh

S využitím AI se Aireen povedlo najít řešení, jak ze snímků oční sítnice určit degenerativní onemocnění, jež ale zatím nejsou jinak patrná. Právě to je totiž největším problémem diabetické retinopatie - její příznaky se dlouho neprojevují a k odhalení nemoci dochází až v pozdější fázi, kdy už ohrožuje zrak.

Více než 100 tisíc diabetiků má diabetickou retinopatii a jejich počet každoročně roste. Proto jsou pro každého diabetika důležitá pravidelná vyšetření u očního lékaře, minimálně jednou ročně,“ upozornila primářka Oční kliniky NeoVize Praha Lucie Valešová.

Skutečnost je ale velmi odlišná. Pravidelnou prohlídku vynechává 40 až 70 procent diabetiků. Diabetická retinopatie se u nich přitom vyskytuje přibližně  v jedenácti procentech případů. K nejčastějším důvodům, proč diabetici neabsolvují pravidelné prohlídky, patří dlouhá čekací lhůta na vyšetření i jeho časová náročnost.

Srovnání zdravé sítnice a té s diabetickou retinopatií. (Repro: ÚZIS)

Rychle a bezbolestně

A právě s tím umí startup založený v roce 2018 Davidem Navrátilem pomoci. Přítomnost diabetické retinopatie Aireen zjišťuje z fotografie sítnice, a to pomocí umělé inteligence. Pro hodnocení snímků Aireen využívá kaskádu neuronových sítí. Jednotlivé sítě jsou trénovány pro různé typy hodnocení a společně zabezpečují kvalitu diagnostiky snímků včetně ochrany pacienta před omylem obsluhy.

Aireen není jediný projekt Davida Navrátila. Stojí i za firmami Media Channel, Neurona Lab nebo Channel Lab. (Foto: LinkedIn D. Navrátila)

Pro trénink modelů hodnocení kvality snímků (gradability check) bylo použito 100 tisíc snímků očního pozadí. Všechny tyto snímky prošly kategorizací a výsledkem byl model hodnocení kvality snímků ve dvou kategoriích (gradable a non-gradable)

Pro trénink modelů detekce diabetické retinopatie se pak použilo 1,2 milionu snímků, které zahrnovaly snímky sítnice v různých fázích diabetické retinopatie. Výsledkem tréninku je tak model detekce diabetické retinopatie, který hodnotí snímek do dvou kategorií: DR a bez DR. Díky použité technologii od společnosti Intel je výsledek vyšetření dostupný během maximálně desítek sekund. Aireen v této době vyhodnotí snímky oční sítnice na přítomnost symptomů diabetické retinopatie. Včasný záchyt minimalizuje riziko fatálních komplikací a ztráty zraku.

Vyšetření pomocí Aireen je bezbolestné a neinvazivní. Oční sítnice je jediné místo na lidském těle, kde je možné pouhým okem vidět cévy. Lékařské vyšetření trvá jen několik minut a je plně hrazeno zdravotní pojišťovnou.

Vývoj nekončí

Zisk prestižní certifikace je zároveň satisfakcí i pro všechny, kteří za projektem Aireen stojí. „Rád bych upřímně poděkoval celému týmu a všem, kdo nám pomáhali k získání certifikace. A také investorům, bez nichž by tento úspěch nebyl možný. Společně dokážeme velké věci,“ konstatoval founder Aireen David Navrátil.

Aireen není jediný projekt Davida Navrátila. Stojí i za firmami Media Channel, Neurona Lab nebo Channel Lab. (Foto: LinkedIn D. Navrátila)

I přes patrný pokrok další vývoj v rámci Aireen neustává. Startup i nadále spolupracuje s předními českými akademickými pracovišti jako jsou Oční klinika 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Ústřední vojenská nemocnice nebo Česká zemědělská univerzita. Technologickými partnery jsou například Intel Partner Alliance, Microsoft for Startups nebo Vodafone.

Díky získání prestižní certifikace si startup, který v roce 2021 jedním milionem dolarů podpořil deeptechový fond Tensor Ventures, slibuje, že se dostane i do ordinací specialistů z jiných oborů. Díky tomu by tak byla možná lepší, rychlejší a efektivnější diagnostika více pacientů.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články