NFT jsou podle Gatese ukázkou principu letadla, lepší je investovat do zemědělství
Zakladatel Microsoftu nevěří v obchod s nezaměnitelnými tokeny. Foto: pixabay.com

NFT jsou podle Gatese ukázkou principu letadla, lepší je investovat do zemědělství

20. čvn 2022 Ivan Horák 2 min

Některé nezaměnitelné tokeny NFT mají milionovou hodnotu, ekonom Kovanda i zakladatel Microsoftu jsou však v otázce jejich budoucnosti skeptičtí.

Stejně jako Bill Gates nyní varuje před nezaměnitelnými tokeny, v minulosti varoval také před bitcoinem. A v týdnu, kdy kryptoměna hledá nové cenové dno, se ukazuje, že zrovna doyen počítačové éry nemusí být nejhorším investičním rádcem. Sám je podle svých slov spíše konzervativním investorem a baví ho například farma, která má vlastní produkci.

Pro Gatese nezaměnitelné tokeny (non-fungible token) znamenají například digitální obrazy opiček, které nezlepší svět a fungují na principu teorie většího hlupáka, který si je koupí. Do kritiky se pustil na konferenci TechCrunch v úterý 14. června a jeho názory zaujaly světová média včetně CNN.

Libovolné kopírování

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda pro StartupJobs Newsroom upozorňuje, že i když je originál nezaměnitelného tokenu jen jeden, takové umělecké dílo se dá libovolně kopírovat. „Je to stejné jako obraz Mony Lisy. Každý může mít její obraz v knize či v reprodukcích. Ty se nejspíš od originálu budou trochu odlišovat. Naopak digitální kopie díla chráněného jako NFT jsou všechny stejné,“ vysvětluje ekonom.

NFT má řadu zastánců; někteří tvrdí, že nezaměnitelné tokeny způsobily doslova revoluci v digitálním umění. „Jde o populární fenomén napříč průmyslovými odvětvími a profesemi. Příznivců je široká škála lidí od výtvarných umělců po hudebníky. Někteří na prodeji NFT vydělávají značné finanční obnosy,“ vysvětluje server Fintech News. Článek z letošního června si klade otázku, proč by NFT nemohlo být na vzestupu, když mají úspěch také kryptoměny. Jenže těm se zrovna moc nedaří, a má to širší kontext.

Podle ekonoma Kovandy se mezinárodní investoři zbavují akcií, kryptoměn jako bitcoin a ovšem i některých dluhopisů. „Také vlna zájmu o NFT podle mého názoru polevuje a je to nafouklá bublina, která nemá šanci na dlouhodobý úspěch. Naopak zajímavou investicí jsou výnosy dluhopisů Spojených států nebo Německa. Dvouleté dluhopisy německé vlády poprvé za více než deset let překonávají úroveň jednoho procenta. Americké dvouleté dluhopisy mají zase nejvyšší úrok dokonce od roku 2007,“ vysvětluje Kovanda.

Minimalizace ztrát

Investoři se podle Kovandy snaží svá portfolia přeskupovat tak, aby je krize poškodila co nejméně. Současnou rapidní inflaci je totiž nesmírně těžké porazit, takže investoři se spokojují alespoň s minimalizací ztrát. Za takové situace se zbavují v prvé řadě rizikových aktiv, jako jsou například právě kryptoměny.

Pokles cen ale nastává z důvodu odlivu jen části investorů. Těch, kteří v digitálních platidlech spatřují jen další rizikové aktivum, odpovídající zhruba libovolné technologické akcii. Investoři, kteří v kryptoměnách vidí naopak možný základ nového, alternativního platebního a transakčního ekosystému, v nich převážně zůstanou, případně využijí nižších cen k dokupování ve slevě. Šanci ale mají jen některé kryptoměny,“ dodává ekonom.

A naopak NFT přirovnává Kovanda k principu letadla, to je prakticky totéž, co myslel v úvodu citovaný Gates teorií většího hlupáka. Podle ekonoma jde o módní vlnu, která opadne. Přesto umělecká díla chráněná nezaměnitelnými tokeny do svých dražeb zařadily už i renomované aukční domy jako Christie's a Sotheby´s.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články