Vyšší nároky na online schopnosti, důmyslné prověřování kandidátů a virtuální onboarding: Letošní náborové trendy podle top recruiterů

Vyšší nároky na online schopnosti, důmyslné prověřování kandidátů a virtuální onboarding: Letošní náborové trendy podle top recruiterů

17. led 2021 Zuzana Hübnerová 5 min

Jaké budou v letošním roce trendy v náboru? Na co se připravit, pokud hledáte novou práci, a co dělat, abyste měli větší šanci uspět? Zeptali jsme se předních českých recruiterů a personalistů, jak budou vypadat výběrová řízení roku 2021 a jak se s pandemií změnily požadavky na nové zaměstnance.

Ty nejvýraznější rysy letošních výběrových řízení jsou jednoznačně určovány vloni započatou a nadále pokračující pandemií koronaviru, utlumením některých odvětví a nucenou prací z domu. S tím, jak se firmy snaží pružně reagovat na změny, uzpůsobují i požadavky na ideální budoucí kolegy a mění způsoby, jak s kandidáty a novými zaměstnanci pracují. Co tedy bude letos dominovat oblasti náboru?

KAUZA: Hledá se „Krotič opic v centru pro bramborové lidi” aneb Jak netradiční inzerát od Foxentry hacknul systém

Práce na dálku

Jestli je jeden trend, na kterém se shodli všichni námi oslovení personalisté, pak je to orientace na práci na dálku. S ohledem na okolnosti a skutečnost, že řada společností už oznámila svůj trvalý přechod do remote režimu, budou letos v kurzu lidé zvládající pracovat z domu. „Firmy budou vyhledávat kandidáty, kteří se orientují v online nástrojích, dokážou je efektivně využívat a nezaleknou se fungování v takzvaných remote týmech,“ potvrzuje zakladatelka a výkonná ředitelka personalistické platformy #suHR Michaela Tumpachová.

Podle Petry Nulíčkové, HR Business Partnerky společnosti Alza se nezměnily požadavky na hledané zaměstnance, pouze se přidaly některé nové dovednosti napomáhající ve schopnosti fungovat v týmu i vzdáleně. „Hledáme ty samé kompetence, co se týče dané pozice. To znamená, že u PPC specialisty chceme vidět schopnost vytvořit kampaň a podobně. Do jisté míry ale hledáme lidi, kteří si dokážou najít doma řád, mají pracovní návyky,“ říká Nulíčková.

V kurzu letos budou lidé zdatní v online prostředí a schopní efektivě pracovat odkudkoliv.

Řada firem se tato očekávání už v průběhu minulého roku musela naučit komunikovat, jinak docházelo ke zklamání na jedné nebo obou stranách. To potvrzuje i Michaela Škrobáková, HR Business Partnerka ve společnosti MoroSystems. Podle ní dříve řadu kandidátu přitahoval i společenský aspekt jejich firemní kultury. Nyní ale musí u budoucích zaměstnanců ověřovat, zda jsou schopní a ochotní se setkávat pouze virtuálně. „Vloni nám kvůli tomu jeden nováček odešel. Nastupoval v březnu a měl tudíž jinak nastavená očekávání. Ostatní kandidáti v průběhu roku už ale věděli, do čeho jdou,“ dodává Škrobáková.

PRŮZKUM: Přibylo lidí, kteří aktivně hledají práci ve startupech. Jak vypadá typický uchazeč?

Výběrové řízení z pohodlí obývacího pokoje

S předchozím bodem souvisí i samotný výběrový proces. Ten totiž také v drtivé většině firem vloni přešel do virtuálního světa. Personalisté proto očekávají, že letošní rok se ponese v duchu vylepšování testování kandidátů a ověřování jejich dovedností i schopnosti zapadnout do firemní kultury pomocí online nástrojů.

Celý náborový proces přešel do online podoby vloni například ve společnosti AXA: „Zpočátku jsme museli manažery proškolit a naučit je, jaké jsou rozdíly mezi pohovorem online a osobním. Do té doby totiž online pohovory pro obchodníky nebyly ani standardem, ani alternativou,“ podotýká Klára Viktorová, HR Marketing & Recruitment manažerka pro obchod ve společnosti AXA.

Podle ní při náboru řešili s manažery i takové aspekty, jako je správně nastavená kamera, zvuk a online prostředí pohovoru. „Pozitivním výsledkem bylo, že se nábor nezastavil. Hiring manažeři si pochvalovali, že jsou první kola pohovorů efektivnější a pomáhají k rychlejšímu vyhodnocení relevantnosti kandidáta,“ dodává Viktorová.

Na řadě míst se noví zaměstnanci musí minimálně v první polovině roku s osobním uvítáním rozloučit

V MoroSystems jsou ale podle Michaely Škrobákové při online pohovorech striktnější. „Pokud nám na člověku něco neladí online, tušíme, že osobně nám to bude ladit ještě méně. Raději proto zveme na online pohovory více lidí z firmy, abychom posbírali více názorů,“ říká Škrobáková. V některých případech pak stále zachovávají poslední kolo výběrového řízení v podobě osobního setkání. Kromě toho hledají nové nástroje a způsoby, jak zájemcům o práci co nejlépe a nejvíc přiblížit firemní kulturu a atmosféru už předem. „Do pozvánky na pohovor přikládáme například video z kanceláře, náš Culture Book a Company Book, což jsou informace o firmě z více byznysového pohledu,“ vyjmenovává Michaela Škrobáková.

PRŮZKUM: Nejžádanějším benefitem zůstává home office, teambuildingy netáhnou

Virtuální kuchyňky, videa i buddies

Ani první týdny v nové práci nebudou ve většině firem vypadat letos stejně jako dříve. Oslovení personalisté se shodují, že si museli pomoct různými nástroji a novými procesy, aby alespoň částečně simulovali standardní zaškolení. Protože chybí věci, jako je prohlídka kanceláří, oběd s novým týmem či možnost seznámit se na chodbách a v kuchyňkách, personalisté vymýšlí nové cesty, jak co nejrychleji a nejefektivněji nováčky začlenit.

I přes ztížené podmínky zvládá Alza podle Petry Nulíčkové takzvaný onboarding nad očekávání dobře. „Manažeři nám natáčeli videa pro nováčky. Napsali jsme novou příručku, nové wiki stránky. Celý nástupní den byl online stream se vstupy ředitelů a vedení. Zavedli jsme online aktivity, předtočená videa, využíváme hodně Teams, a ještě více se nám osvědčuje systém buddies ve firmě,“ popisuje Nulíčková. V plánu pro letošní rok jsou pak i online obědy před nástupem či vylepšení adaptačních programů.

V MoroSystem se snaží prvky, které dobře fungovaly dříve, zdigitalizovat. „Například virtuální oběd s týmem první den, virtuální zazvonění v kanceláři a přivítání nováčka. Experimentem pak byla i virtuální kuchyňka, což byla celotýdenní událost, kam se mohl člověk připojit, když pil třeba kávu a chtěl si s někým náhodně popovídat. Jako když si v kanceláři zajdete do kuchyňky,“ dodává Škrobáková.

PRŮZKUM: Manažeři se ženou za novými pracovními příležitostmi, pasivní vyčkávači se probudili, nepohrdnou ani výrazně nižší mzdou

Táhne proaktivita i flexibilita

A co by recruiteři doporučili lidem, kteří v letošním roce plánují měnit práci, nebo už jsou ve fázi hledání nového zaměstnání? „Snažit se pohybovat v online prostředí, navštěvovat webináře a online workskopy. Také dělat něco navíc pro komunitu, sdílet své know-how. Trendem letošního roku pak bude flexibilita a možnost zkrácených a dělených úvazků. Práce z domova se stává novým normálem. Otvírají se tak dveře například maminkám na mateřské dovolené či lidem, pro které je zajímavé sedět na více židlích,“ myslí si Michaela Tumpachová.

Michaela Škrobáková radí dochvilnost a spolehlivost i důraz na psychohygienu. „Zajímá mě, jak se kandidátům daří organizovat čas, jakým způsobem se jim daří relaxovat. Sleduji i jejich spolehlivost. Zda se jim daří se na schůzku připojit včas. Zda mají vše nachystané,“ vyjmenovává Škrobáková.

Petra Nulíčková pak doporučuje obrnit se v letošním roce trpělivostí, protože ne všude na zaslaný životopis odpoví či poskytnou zpětnou vazbu.

A Klára Viktorová na závěr dodává, že by se uchazeči neměli bát prodat svou osobní značku. „Nebát se ukázat na unikátní schopnosti, které mají,“ uzavírá.

Foto: Unsplash

Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články