Musk na Twitteru umlčuje novináře. Evropská unie jej vyzvala k respektování svobody médií
Ilustrační foto: Pixabay

Musk na Twitteru umlčuje novináře. Evropská unie jej vyzvala k respektování svobody médií

17. pro 2022 Ivan Horák 2 min

Sociální síť mastodon.social zážívá po ovládnutí Twitteru Elonem Muskem nebývalý rozmach, protože poskytuje uživatelům zajímavou alternativu. U vizionáře a nejbohatšího muže planety to ale nezůstalo bez odezvy. Příznivce konkurenční platformy začal postihovat.

Cvrlikajícímu ptáčkovi Larrymu, který je v logu miliardářovy sítě, začal vadit účet například propagující konkurenční mastodon kvůli spolupráci se stránkou @ElonJet – v jejím případě jde o studentem naprogramovaného robota, jenž sleduje pohyby Muskova soukromého tryskáče - @ElonJet ani účty některých žurnalistů už nejsou dostupné.

Nakonec však Musk ustoupil tlaku veřejnosti a zastavené účty hodlá obnovit. „Lidé promluvili. Účtům, které zveřejnily moji polohu, bude nyní zrušeno pozastaveni," uvedl na svém Twitteru.

Postihováni byli však i zástupci médií. Novinář Washington Post Drew Harwell si naposledy zatweetoval o konkurenčnímu mastodonu a jeho účet poté obdržel „ban“. Ve čtvrtek večer totéž postihlo moderátora MSNBC Keitha Olbermanna, Ryana Maca z The New York Times, Donieho O'Sullivana ze CNN a Matta Bindera z Mashable.

Co je spojuje? Většina z uvedených žurnalistů se v posledních měsících pravidelně zabývala Muskovým převzetím Twitteru.

Významnou redukční kůrou v poslední době prošel počet zaměstnanců Twitteru a to ponouká odborníky v souvislosti s posledním vývojem k nejrůznějším spekulacím. „S ohledem na omezený počet týmů pro moderování diskusí automatizované systémy prosazují zcela nová pravidla Twitteru proti účtům jako  @ElonJet. Je možné, že systémy byly v tomto případě příliš horlivé. Přinejmenším stejně pravděpodobné ale je, že Musk proces moderování ovlivňuje na základě svých vlastních preferencí,“ uvádí server TechCrunch.

K problematice se vyjádřil i samotný miliardář a mimo jiné se nechal slyšet, že na účtech jako @ElonJet, mu vadí šíření osobních informací. „Pro novináře platí stejná pravidla jako pro všechny ostatní,“ napsal na Twitteru. A také uvedl, že pozastavení zmíněných účtů potrvá pouze sedm dní, nicméně neupřesnil, jestli bude možné opět sledovat jeho letadlo.

Později také tweetoval dotazník, ve kterém zjišťoval, jaké jsou názory veřejnosti na budoucnost účtů zmíněných novinářů. Podle serveru BBC už se o poslední Muskovy aktivity začala zajímat Evropská unie. Eurokomisařka Věra Jourová pro britské veřejnoprávní médium uvedla, že nový zákon EU o digitálních službách vyžaduje respektování svobody médií. Německé ministerstvo zahraničí zase varovalo Twitter, že „svobodu tisku nelze zapínat a vypínat z rozmaru.“

Diskusi na téma zablokovaných novinářů Twitter Space call přesto Musk předčasně opustil.

PŘEČTĚTE SI: Twitter dočasně zavřel kanceláře, bývalý viceprezident varuje před zhroucením sítě

PŘEČTĚTE SI: Pták je volný, vzkázal Musk a spustil revoluci Twitteru. Záhuba platformy to není, říká novinář

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kauzy, Aplikace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články