Malé modulární jaderné reaktory: společnost NuScale má schválený design a přiblížila se tak k realizaci revoluční elektrárny
Řídící středisko v simulátoru elektrárny NuScale Foto: NuScale

Malé modulární jaderné reaktory: společnost NuScale má schválený design a přiblížila se tak k realizaci revoluční elektrárny

3. srp 2022 Petr Blažek 2 min

Americká komise Nuclear Regulatory Commission schválila design vůbec prvního modulárního štěpného reaktoru. Jde o klíčový krok v procesu certifikace těchto reaktorů, které se mají vyrábět průmyslově, což má stlačit na minimum investiční náklady. Tvůrcem schváleného designu je společnost NuScale, která plánuje postavit první jadernou elektrárnu sestavenou z těchto reaktorů v roce 2029.

Moduly lehkovodního reaktoru NuScale mají tvar válce o rozměrech asi 20 krát 2,7 metru a výkon 77 MW. Mají pracovat v sestavách o čtyřech až dvanácti modulech, ponořených ve vodní lázni.

Malé modulární reaktory (SMR) mají oproti klasickým jaderným elektrárnám některé výhody. Především nejsou tak zásadní cíl pro případný teroristický nebo vojenský útok, jednodušší by mělo být jejich umisťování v územních plánech i případné opravy, kdy odstavení modulu je banalita oproti odstavení celého bloku klasické jaderné elektrárny. A v neposlední řadě by jejich hromadná výroba měla snížit investiční náklady a dostat tak cenu jaderné energie na úroveň konkurenceschopnou s ostatními zdroji.

U prvního připravovaného projektu ve státě Idaho se počítá se sestavou šesti reaktorů o plném výkonu 462 MW. Cena elektřiny má být okolo 58 dolarů za megawatthodinu, což je víc než dvojnásobek nákladů na větrnou elektřinu (v USA průměrně 27 USD/MWh), nemluvě o solární energii (23 dolarů). Z toho vyplývá, že pro skutečně masový rozvoj je potřeba investiční náklady dramaticky snížit, jinak bude mít tato technologie jen okrajové využití.

Navíc, vlivný americký Institut pro ekonomické a finanční analýzy v energetice (IEEFA) publikoval analýzu projektu NuScale, podle níž je cena 58 USD/MWh nejen příliš vysoká v porovnání s alternativami, ale navíc velmi optimistická. Podle IEEFA je riziko, že cena elektřiny ze SMR technologie bude reálně až 200 dolarů za megawatthodinu.

Za pozornost stojí, že společnost NuScale letos podepsala v Polsku dohodu o spolupráci na přeměně stávající uhelných elektráren na modulární jaderné a v Rumunsku dohodu o spolupráci na výstavbě jaderné elektrárny. Již v roce 2019 podepsala dohodu o hledání možností uplatnění technologie SMR také se společností ČEZ.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články