Český globální lídr ve virtuální realitě získal od investorů 2,5 milionu dolarů na další rozvoj. Peníze posílá i Průša

Český globální lídr ve virtuální realitě získal od investorů 2,5 milionu dolarů na další rozvoj. Peníze posílá i Průša

7. srp 2021 Šárka Mrázová 4 min

Pilotům záchranných složek a stíhacích letounů z různých koutů světa vytvářejí díky špičkovým simulátorům virtuální realitu, která umí věrně kopírovat skutečný let. Původem česká firma VRgineers je podle svého ředitele a spoluzakladatele Marka Polčáka připravuje na takové situace, při nichž jim trénink ve virtuální realitě může zachránit život. A takových nebezpečí je hodně. Nově pro svou špičkovou technologii spolupracují VRgineers s investory, jako je výrobce 3D tiskáren Prusa Research nebo český projekt Somnium Space. Na vývoj leteckých simulátorů a smíšené reality a další rozvoj firmy získali VRgineers 2,5 milionu dolarů.

Úspěšná společnost, která má centrálu v Praze a Los Angeles, na poli virtuální reality sklízí jeden úspěch za druhým. Například loni na jaře získala prestižní světové ocenění pro designéry Red Dot Award 2020. Porotce zaujaly jejich pokrokové VR brýle XTAL, které cílí na profesionální využití a které používá mimo jiné NASA či Letectvo Spojených států. Brýle s vysokým rozlišením ale používají klienti i z jiných oborů, například automobilového průmyslu, průmyslového designu nebo v architektuře. 

PŘEČTĚTE SI: „Krystalické” brýle od VRgineers získaly prestižní designérskou cenu Red Dot

Hlavním úkolem XTAL brýlí je podle jejich autorů zprostředkovat uvěřitelnost. XTAL přináší virtuální realitu, která je mnohem blíže skutečné realitě. „Je to jako kouzlo, protože XTAL přináší tak křišťálově ostrý obraz, že pro nás bylo velkou výzvou přenést to, co vidíte uvnitř brýlí, do designu produktu,” řekl před časem pro StartupJobs Newsroom ředitel Polčák.

Nyní díky penězům od nových investorů může lídr na poli virtuální reality podpořit svůj obchod a marketingové aktivity právě v zahraničí. Mezi investory mimo jiné posílil také svou pozici investiční fond Nation 1 s již téměř jedenáctiprocentním podílem.

Výhodou tréninku ve virtuální realitě pomocí headsetu XTAL je schopnost pilota dívat se pod sebe a na zem. 


Budoucnost pro výcvik pilotů vidí ve smíšené realitě

Díky headsetu XTAL a jeho technologii se pilot může rozhlížet kolem sebe a dívat se i na zem, jako by prožíval skutečný let, což pomáhá například i při navigování. Může trénovat například záchranné operace s podvěsem, a kontrolovat tak bezpečí převáženého člověka, což jiné simulátory neumožňují. 

PŘEČTĚTE SI: „Naše nové brýle jsou pro výcvik pilotů nejlepší,“ říká CEO VRgineers, kteří ve Vegas zaujali US Air Force

VRgineers chtějí kromě vývoje a výroby leteckých simulátorů investovat i do vývoje modulu pro smíšenou realitu, která umožňuje specifické spojení výcviku mezi fyzickým kokpitem a virtuálním prostředím. 

Součástí headsetu pro smíšenou realitu je kamerový stereoskopický modul, který zabírá celé zorné pole. Skládá se ze dvou kamer o rozlišení 4K a umožňuje volné přepínání mezi realitou a virtuálním prostředím. Pilot dostane díky tomu tak autentický zážitek, jako kdyby létal. Sedí ve fyzickém kokpitu a vidí, jak ovládá palubní desku, ale kolem něj je virtuální realita. „My věříme, že smíšená realita definuje příští generaci pilotního tréninku a toto řešení nahradí současné simulátory, které využívají zejména data projektory,” dodává ředitel Polčák. Finální verze modulu s rozlišením 4K by měla být dostupná na konci letošního roku. 

PŘEČTĚTE SI: Navštívili jsme testovací místnost VRgineers, českého lídra na poli virtuální reality

Šárka Mrázová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články