Vyhlídky startupů v době koronaviru: Jak nepropadnout beznaději v záplavě černých scénářů

Vyhlídky startupů v době koronaviru: Jak nepropadnout beznaději v záplavě černých scénářů

23. bře 2020 David Budai 6 min

Vyhlídky kvůli šíření koronaviru nejsou dobré, to je nutné si přiznat hned na začátku. Už teď je jasné, že situace nezasáhne jen velké výrobní podniky nebo prodejce v maloobchodě, ale i startupy a další projekty působící v různých oblastech. I přes všudypřítomné černé scénáře a odhady nicméně věříme, že není nutné propadat beznaději a pohřbívat nadějně rozjeté projekty. V následující analýze popisujeme největší rizika i to, jak jim v následujících týdnech a měsících co nejlépe čelit.

Ta čísla vypadají na první pohled katastroficky. Jen během deseti dnů tvrdých opatření kvůli koronaviru přijdou provozovatelé restaurací v Česku o 4,1 miliardy korun, prodejci oděvů o 2,5 miliardy a obchody s nábytkem o 1,3 miliardy korun. A čím déle tento stav potrvá, tím budou dopady nepříjemnější a v některých případech i likvidační. Shodují se na tom ekonomové, investoři i zástupci podnikatelských asociací.

„Koronavirus bude mít dopad napříč celou ekonomikou, nikdo neunikne,“ shrnuje pro StartupJobs Newsroom Lukáš Kovanda, ekonom Czech Fund, s tím, že česká ekonomika nejméně měsíc pojede „na půl plynu“ a mnohé firmy to bohužel ovlivní i na měsíce dopředu. „Některé sektory, například turistický ruch, budou zasažené celoročně, i kdyby se nakrásně situace kolem šíření koronavirové nákazy ještě před polovinou dubna vyjasnila a ekonomika se do konce května vrátila víceméně do běžného provozu,“ konstatuje Kovanda.

Nepříznivé signály investorů

Situaci proto s obavami sledují také české startupy. A určitá nejistota z budoucnosti je znát, zejména kvůli signálům, které vysílají investoři. „Od našich startupů máme informace, že se investoři stáhli,“ říká Eva Svobodová z Asociace malých a středních a živnostníků (AMSP ČR). Podle ní investoři momentálně doporučují sledovat výzvy Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB), u které se v tuto chvíli koncentruje pomoc státu podnikatelům.

„Situace kolem koronaviru zcela jistě ovlivní chování investorů nyní i v budoucnu, bohužel očekáváme spíš v negativním smyslu,“ říká Svobodová. A doplňuje, že v následujících měsících je nutné očekávat opatrnost většiny investorů. Zajímavá je i její úvaha, že finanční pomoc a snaha o opětovné nastartování ekonomiky bude směřována hlavně do nejvíce zasažených odvětví (výroba, maloobchod) a startupy v tomto ohledu nebudou priorita.

Varují i „velcí“

Podobná vyjádření, varování a výzvy k opatrnosti v tuto chvíli poskytují prakticky všichni odborníci, kterých se zeptáte. Dokonce i známý investiční fond Sequoia Capital vydal hojně citované prohlášení, ve kterém ředitele startupů vyzývá k obezřetnosti. Celou situaci označil fond výstižně jako „Koronavorus: Černá labuť 2020“ a zakladatelům a CEOs radí, aby snížili výdaje, přepracovali odhady příjmů a šetřili finanční hotovost.

„Soukromé financování pravděpodobně klesne, podobně jako se stalo v letech 2001 a 2009,“ konstatuje fond a dodává, že i fundraising v zajímavých oblastech (a za atraktivních podmínek) může letos a příští rok zaznamenat ochlazení. „I když momentálně nepozorujete žádné přímé dopady na vaši firmu, očekávejte, že vaši zákazníci mohou změnit své výdajové chování. I prakticky jisté obchody se nemusí uskutečnit,“ stojí v prohlášení. Podle fondu může docházet také k problémům v dodávkách a nečekaným komplikacím souvisejících s omezením světového cestování.

Expert na finanční řízení Michal Kobek z IdeaSupport.cz upozornil i na další negativní aspekt. „Na trhu se objeví řada investorů, kteří budou chtít levně nakupovat perspektivní startupy nebo malé firmy. Majitelé startupů mohou být v situaci nedostatku cash-flow tlačeni okolnostmi prodávat příliš levně,“ uvádí Koubek s tím, že pokud omezení potrvají „jen“ několik týdnů, mnoho firem to zvládne. „Ale omezení v řádech měsíců by byla pro většinu, zejména malých firem a startupů, otázkou existenční,“ dodává.

Koronavirus jako příležitost. Je čas dodělat to, co by se nestíhalo za chodu.

Hledání pozitivna: Není vše zlé

Je vůbec možné v této zaplavě varujících a pesimistických vyjádření najít něco pozitivního? Nepochybně ano. Už nyní lze zaznamenat všudypřítomnou vzájemnou pomoc mezi firmami, startupy a různými službami. Novinky a speciální nabídky v této souvislosti zavedl i StartupJobs.

I po opadnutí nejdrastičtějších opatření lze očekávat, že cestování do zahraničí bude v nějaké formě omezeno a Češi začnou hromadně podporovat tuzemské podnikatele. Díky tomu bude zachráněna řada firem, s kterými to momentálně nevypadá dobře. A částečně by mohla pomoci i vládní opatření, jejichž konkrétní podoba se vyjasní v následujících týdnech a měsících.

PŘEČTĚTE SI: Musíme si pomáhat. Startupy během krize nabízejí slevy, lidi či služby zdarma

Koronavirové ochromení může být také příležitostí pro různé dodělávání, dolaďování nebo upravování plánů, produktů a dalších věcí, na které jindy není tolik času. Čas lze využít k precizní přípravě na to, že po zmírnění opatření budou mít lidé „zválcovaní“ nepříjemnou karanténou touhu vynahrazovat si to, k čemu neměli přístup. Možná nebudou tolik utrácet jako v minulých letech, ale o to více si budou vybírat kvalitnější a smysluplnější služby a produkty. To je příležitost pro mnohé projekty.

Pozitivním příkladem je startup Explorio, který se specializuje na zprostředkovávání dovolených a zážitků s dětmi. Nejednoho by napadlo, že zrovna tato začínající firma se v době nulového cestování začne pomalu pohřbívat. Ve skutečnosti to bere jako příležitost a momentálně se soustředí na doladění technických záležitostí, přípravu obsahu nebo komunikaci s dodavateli. A jakmile se situace uvolní, naplno vše rozjedou.

„Velké obavy nemáme. Samozřejmě teď sledujeme pokles objednávek i návštěvnosti. Na druhou stranu toho ale můžeme využít, až to skončí. Budeme komunikovat, aby lidé cestovali v Česku a podpořili české subjekty v cestovním ruchu,“ říká v rozhovoru spoluzakladatel František Peterka s tím, že i na první pohled neřešitelná situace se může zvládnout.

Jak se startupy poperou s koronavirem? Začínají vznikat první smysluplná videa na Youtube.

Výhodou je, že nejde o krizi finanční

Zcela černé vidění není potřeba ani v případě již zmíněných investic. Jistě, nyní to podle většiny vyjádření nevypadá dobře, nicméně celá situace má jednu nespornou výhodu v podobě bank. Ty momentálně nejsou ve špatné kondici a také centrální banky podnikají opatření s cílem uklidnit trh. Část investorů například pozitivně vnímá kroky americké centrální banky, která snížila základní úrokovou sazbu v podstatě až k nule, tedy nejvýrazněji od roku 1982, a zároveň přislíbila uvolnění aktiv ve výši 700 miliard dolarů.

Jinými slovy, zatím se nic nehroutí tak, jako v případě pádu Lehman Brothers. „Oproti krizi roku 2008 je nyní zásadní rozdíl právě v tom, že se nejedná o krizi finanční. Finanční, respektive bankovní sektor je ještě poměrně v pořádku a centrálním bankám jde o to jej v relativním pořádku také udržet,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Co tedy z výše uvedeného vyplývá? Velice pravděpodobně nás čeká krize, jejíž hloubku a dobu trvání nelze dobře odhadnout. Převládají zatím spíše černé scénáře – lidé i investoři budou opatrní a budou méně utrácet, takže mnohé startupy budou mít problém s likviditou. Velice proto bude záležet na tom, jak se k situaci postaví vlády a jak se jim podaří ekonomiku nastartovat. Už teď je ale jasné, že finanční pomoc nebude pro každého. A na tuto nepříznivou situaci je nutné se připravit.

PŘEČTĚTE SI: Stravováním k vyšší výkonnosti. Top 4 moderní způsoby, jak hacknout svoje tělo

Deset bodů pro klidnější spánek

Již citovaný Michal Koubek, zabývající se finančním řízením, pro StartupJobs Newsroom připravil 10 bodů, které mohou startupům v nadcházejícím období pomoci:

  1. Proveďte zevrubnou finanční analýzu firmy.
  2. Projděte všechny výnosy, náklady, zjistěte, na čem firma vydělává a na čem naopak prodělává.
  3. Prodělečné projekty a produkty uzavřete. Nemilosrdně. I když to jde někdy hodně těžko.
  4. Udělejte si plán. Spočítejte, jak dlouho vydrží firma při poklesu tržeb o 1/3, 1/2 a podobně.
  5. Připravte si seznam úsporných opatření.
  6. Snižujte náklady, odstraňte všechno zbytečné.
  7. Domluvte se se zaměstnanci na snížení nebo odložení mezd.
  8. Prodlužte splatnost faktur, domluvte se s dodavateli a věřiteli.
  9. Držte se toho, co znáte.
  10. Myslete!

Foto: Pixabay

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články