Konec hledání zajímavého obsahu. Jediná aplikace doporučí filmy, hudbu i hry na míru uživateli

Konec hledání zajímavého obsahu. Jediná aplikace doporučí filmy, hudbu i hry na míru uživateli

24. led 2021 Zuzana Hübnerová 3 min

Tinder pro obsah. Tak zjednodušeně přibližuje aplikaci Discyo jeden z jejích autorů Petr Buchal. Mobilní aplikace, jejíž testovací verze bude v App Storu i Google Play dostupná od února, dokáže uživatelům doporučovat filmy, seriály, podcasty, hudbu, knihy či hry podle toho, co se jim líbí. Tvůrci doufají, že si do konce roku Discyo do svého telefonu pořídí více než dvě stě tisíc lidí.

Chcete se podívat na nějaký film, ale nemáte žádný tip, a tak trávíte hodiny brouzdáním po internetu a pročítáním doporučení. Něco zajímavého byste si rádi přečetli, a tak vyzvídáte u přátel, co by vám doporučili. Nebo ve vašem oblíbeném podcastu dlouho nevyšel nový díl a vy nevíte, co poslouchat.

Všechny tyto situace má jednoduše vyřešit mobilní aplikace party kamarádů z Fakulty informačních technologií Vysokého učení technického v Brně. „Je to takový Tinder pro obsah, který člověk může konzumovat. Výhoda Discyo je, že doporučuje napříč médii. To znamená, že na základě knížky, která se vám líbila, umí doporučit film s podobnou tematikou či ze stejné doby,“ popisuje pro Newsroom Startupjobs spoluautor aplikace Petr Buchal.

Čím častěji aplikaci použijete, tím lepší vám dá tipy

Celá aplikace stojí na algoritmu, který se učí na základě podnětů získaných od uživatele. „Například se vám zobrazí několik doporučení na filmy. Vy označíte ty, které už jste viděli a líbily se vám. Algoritmus se naučí, že se vám například líbí filmy od konkrétního režiséra, takže vám v budoucnu bude doporučovat jeho další práci,“ vysvětluje Buchal.

Discyo poradí, co poslouchat, na co se dívat i to, kde obsah seženete

Aplikace navíc doporučí pouze ten obsah, který je dostupný v dané zemi. „Třeba Netflix má v každé zemi dostupný trochu jiný obsah. Spolu s doporučením filmu či seriálu ale v Discyo zjistíte, na které platformě dostupné v dané zemi se k obsahu dostanete. Takže by se nemělo stát, že dostanete doporučení na něco, co ale následně nikde neseženete. Nebo si jednoduše můžete předvolit, že máte například zaplacený Netflix. Pak vám budeme doporučovat pouze filmy a seriály tam,“ objasňuje Buchal.

Na počátku byl zájem o umělou inteligenci

Do vývoje algoritmu se studenti informatiky před dvěma lety pustili zejména kvůli zálibě v umělé inteligenci. „Myslíme si, že v AI je budoucnost. A chtěli jsme v nějakém našem projektu využívat umělou inteligenci. Pořád jsme ale přemýšleli, co konkrétně dělat. Na workshopech Jihomoravského inovačního centra jsme dali dohromady čtyři různé podnikatelské nápady. Nakonec nám tento dával největší smysl. Je to totiž služba, kterou sami využijeme,“ říká Buchal.

Petr Buchal ale přiznává, že se nepustili do nejjednoduššího zadání. Kvůli tomu, že chtějí doporučovat vše od filmů až po počítačové hry, potřebují dostatečně obsáhlé databáze. „U filmů je to snadné. Filmová databáze TMDb poskytuje přístup přes api, takže data bereme od nich. Pro podcasty jsme ale museli vytvořit databázi vlastní. Pro každé médium jsme pak v podstatě museli volit jiný přístup,“ přibližuje Buchal s tím, že žádná jiná aplikace, která by nabízela tolik mediálních databází, neexistuje. „Musíme si tedy mezi jednotlivými médii a platformami stavět mosty,“ dodává.

Jednotlivé databáze budou přibývat postupně. Stejně jako nejrůznější funkcionality. „Aplikace by měla vyjít v beta verzi v únoru. Spolu s tím, jak ji budou uživatelé testovat, ji budeme postupně dolaďovat. Chceme pracovat s komunitou, která se kolem Discyo vytvoří. Komunikovat s nimi a podle zpětné vazby ještě dotvářet finální podobu,“ podotýká Buchal. I proto podle něj zatím není zcela jasné, které funkce budou mít v budoucnu uživatelé zadarmo a které budou placené.

Výhledově je v plánu i napojení na sociální sítě a více interaktivní rozměr samotného Discyo. „Uživatel by například mohl přidávat komentáře k filmům nebo si vytvořit seznam top deseti knížek,“ přibližuje některé z plánů Petr Buchal.

Finální verze aplikace by měla být hotová během půl roku. „Do konce letošního roku bychom chtěli mít okolo dvou set tisíc uživatelů. Uvidíme ale, jaký bude poměr těch, kteří budou mít placenou verzi, a těch s verzí zadarmo. To do značné míry určí, zda a jak bude celý projekt profitabilní,“ dodává na závěr Petr Buchal.

Foto: Unsplash, Discyo

Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články