Zdražování nafty a měsíce čekání na proplacení faktur. Překlenout náročné období pomáhá dopravcům startup 4Trans
CEO Jaroslav Ton, foto: 4Trans

Zdražování nafty a měsíce čekání na proplacení faktur. Překlenout náročné období pomáhá dopravcům startup 4Trans

26. zář 2022 Anna Jurečková 1 min

Český 4Trans pomáhá proplácením faktur zvládnout zdražování provozních nákladů malým a středním podnikatelům v logistice. Ti se potýkají zejména s nárůstem cen pohonných hmot. Podle průzkumu startupu tankovala většina z nich ještě na začátku minulého roku naftu za průměrnou cenu 30 korun za litr. O rok později se cena vyšplhala až ke 49 korunám.

Nárůst cen pohonných hmot, inflace a zdražující bankovní financování ohrožují finanční stabilitu malých a středních podnikatelů v logistice. Utáhnout provozní náklady jim pomáhá český startup 4Trans pomocí tzv. faktoringu. Svým klientům okamžitě proplácí vystavené faktury a prověřuje jejich odběratele. Dohromady profinancoval už přes miliardu korun.

„Autodopravci jsou z rapidního zvyšování cen zoufalí. Tento stav neulehčuje ani situace v sektoru logistiky. Dopravci musejí čekat měsíce na proplacení svých faktur, což zdržuje jejich další zakázky, jednoduše je nemají z čeho financovat. Obracejí se na nás, protože už nechtějí odevzdaně čekat nebo složitě vyjednávat lepší podmínky. Díky faktoringu mají peníze na svém účtě okamžitě a mohou pokračovat v podnikání a stabilním růstu,“ říká Jaroslav Ton ml., CEO 4Trans.

O těžkých časech malých a středních dopravců svědčí i to, že od ledna 2021 do letošního srpna zaznamenal 4Trans nárůst klientů o 680 procent. V současnosti má více než 11 tisíc odběratelů po celé Evropě. Hodnota průměrné faktury klienta letos v srpnu navíc vzrostla o 54 procent oproti začátku roku 2021 a vyšplhala se tak na téměř 22 tisíc korun.

V první polovině letošního roku získal fintech startup na expanzi 18 milionů eur (zhruba 450 milionů korun). Na další růst přispěli kapitálové fondy Atmos Ventures, Tera Ventures, z českých Lighthouse Ventures a Advance Global Capital i soukromí angel investoři.

PŘEČTĚTE SI: Český 4Trans získal půl miliardy na expanzi. Investice přišla i ze Silicon Valley

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články