Nudíte se za volantem? Pozor, je to nebezpečné – radši si zahrajte hru!
Mikuláš Toman, vědecký pracovník Univerzity Palackého v Olomouci. Foto: archiv Mikuláše Tomana 

Nudíte se za volantem? Pozor, je to nebezpečné – radši si zahrajte hru!

26. zář 2022 Petr Blažek 2 min

Na Univerzitě Palackého v Olomouci se snaží rozpoznat, kdy se řidič za volantem začíná nudit. Pro posílení soustředění – pozor, ne pro rozptýlení – mu nabídne, aby si zahrál hru. Ale samozřejmě nejde o žádnou střílečku nebo chytání pokémonů.

Nuda je pozoruhodný fenomén a Mikuláš Toman se mu na Univerzitě Palackého v Olomouci věnuje na plný úvazek. O nudě byla jeho magisterská práce a teď pracuje na dizertačce. Ta už ale nebude jenom o nudě, ale také o tom, jak se projevuje u řidičů a jak ji zahnat. A nebudou to žádné teoretické teze, které skončí publikací v nějakém časopisu. Ta dizertačka bude základ, na němž chce Mikuláš Toman postavit byznys.

Všichni řidiči ten stav znají: rovná dálnice, monotónně ubíhající krajina, žádný provoz… Je těžké jet takhle dlouho a neusnout. A ani to nemusí být dálnice a nemusí hrozit spánek: stačí, že člověk už po dané trase jel tisíckrát. Mozek pozná, že na danou úlohu stačí mizivá část jeho kapacity – ale může to přehnat a snížit pozornost tolik, že na případný podnět nedokáže adekvátně zareagovat. Zkrátka, nuda za volantem je „katastrofa, která čeká, až se stane“, jak říká oblíbené anglické úsloví.

Mikuláš Toman, odborník na nudu a inovátor v jedné osobě, se rozhodl, že najde řešení, a to pro oba dílčí problémy: jak nudu rozpoznat i jak ji bezpečně odbourat.

Co se týče rozpoznání, Mikuláš Toman se rozhodl soustředit na fyziologické projevy: nudu detekuje analýzou dat z chytrých hodinek řidiče. A co se týče odbourání, jde o to, postavit před řidiče výzvy, které poskytnou doplňkové impulsy pro zvýšení pozornosti. Konkrétně: předepsat rychlost, samozřejmě pod nejvyšší povolenou rychlostí v daném úseku, kterou má řidič co nejpřesněji dodržet.

To vše je „zabaleno“ v jedné aplikaci a Mikuláš Toman hledá způsob, jak své řešení komercializovat.

Ideální doplněk do navigací. Nebo…

„Aktuálně máme appku v, řekněme, alfa verzi. Teď chystáme interní testy – jen pro velmi omezený okruh uživatelů – a na jejich základě appku odladíme do beta verze. A z pohledu projektu má jít o proof of concept,“ popisuje Mikuláš Toman stav, v němž se jeho sen nachází.

Zatím běží celý projekt pod univerzitou, ale Toman, s podporou univerzitního transferového centra ve vědeckotechnické parku UP, hledá způsob, jak projekt postavit na vlastní nohy. „Pre-seed financování zajistila univerzita, a patří jí za to dík. Teď hledáme seed investora, který by jednak profinancoval testování a proof of concept, a také případně pomohl otevřít dveře u velkých hráčů na trhu,“ říká Toman. „Naší nejbližší aktivitou, co se týká komercializace, bude účast v soutěži Transfera technology day, kde projekt představíme prvním investorům a věříme, že najdeme dostatečně silného partnera, se kterým budeme moci projekt dále rozvíjet,“dodává.

Výhledově chce Toman okolo své appky postavit startup. A konečným cílem je prodej řešení strategickému partnerovi. „Přirozeným zájemcem by byla třeba některá z firem, které dělají navigace, tedy například Waze nebo slovenský Sygic. Anebo naopak někdo, komu tyto navigace okusují koláč – myslím tím automobilky,“ uzavírá Mikuláš Toman.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články