Startupy chtějí vyřešit problémy digitálních nomádů: zaměstnanci často rafinovaně tají, že pracují ze zahraničí nebo že mají dvě práce
Práce na dálku dnes není žádnou výjimkou. Ilustrační foto: Unsplash

Startupy chtějí vyřešit problémy digitálních nomádů: zaměstnanci často rafinovaně tají, že pracují ze zahraničí nebo že mají dvě práce

19. zář 2022 Ivan Horák 3 min

Už dva roky žije v Thajsku a tají to před svým šéfem. Aby se vyhnul trapasům při konverzaci se svým nadřízeným, bedlivě sleduje vývoj počasí ve své původní domovině ve Velké Británii. Firmy přitom mají kvůli svým pracovníkům v zahraničí obavy z daňových postihů.

Server Vice minulý týden přinesl zprávu o pracovníku z Birminghamu, který pracuje v utajení ze zahraničí – z thajského letoviska. Má v té souvislosti komplikace nejen s časovým posunem, ale také s odlišným počasím. Musí sledovat, jak je v Anglii, aby se neprozradil. A stěžuje si na vedro, protože na firemním callu nemůže být jen v tričku, když je přece deset stupňů.

Jedním ze startupů, které se zabývají vzdálenou prací, je Topia. Firma ve svém průzkumu uvádí, že až 40 procent HR profesionálů nedávno zjistilo, že zaměstnanci pracují mimo svůj domovský stát nebo zemi. Ve stejném průzkumu 66 procent z 1 500 dotazovaných zaměstnanců na plný úvazek v USA a UK uvedlo, že neřekli zaměstnavatelům o všech termínech, kdy pracovali mimo svůj stát nebo zemi.

Některé společnosti zjistily, že jejich zaměstnanci jsou v zahraničí, jen náhodou: například jeden technologický startup se sídlem v San Franciscu, když požádal své pracovníky, aby aktualizovali své adresy kvůli poslání nových mikin. Vice také zmiňuje dalšího zaměstnance, který se do firemní sítě připojuje přes VPN způsobem, aby neodhalil skutečnou IP adresu místa, odkud pracuje. Na svém počítači kvůli tomu vytvořil celé virtuální prostředí.

Firmy mají víc důvodů, proč dostat zaměstnance zpět do kanceláří. Nejen, že si od toho slibují větší produktivitu práce, ale mají také obavy ze sankcí, které by je mohly kvůli pracovníkům v zahraničí postihnout. Jde přitom jak o sankce v zemi, kde by zaměstnanec měl teoreticky pracovat, tak o možné porušení pracovně-právních zákonů a předpisů v zemi, kde reálně působí. Dokonce se může stát, že případné stíhání zaměstnance kvůli krácení daní skončí tím, že úřady situaci vyhodnotí, že zaměstnavatel má v jejich zemi načerno pobočku.

Právě platforma zmíněné společnosti Topia, která podnikům umožňuje poskytovat mobilitu zaměstnanců, sleduje u pracovníků fungujících ze zahraničí dodržování předpisů.

Benivo

Podobný byznys jako Topia dělá i startup Benivo. To byla původně platforma na pronájem bytů pod názvem FlatClub. Náhodné setkání s HR týmem Googlu v co-workingovém centru však zakladatele Nitzana Yudana inspirovalo k pivotu směrem k SaaS řešení mobility pracovníků. To používá umělou inteligenci k automatizaci a prediktivní analýze.

Právě Google se stal prvním klientem nového startupu. Vedle Google se už společnosti Benivo podařilo získat asi 50 významných zákazníků jako Mondelez, General Electric, Phillips 66, Unity, Wayfair, CGI nebo Bloomberg. Nedávno navíc startup v dalším kole financování získal dvanáct milionů (275 mil. Kč); celková výše investic je 30 milionů dolarů, tedy zhruba 735 milionů korun. Další prostředky Benvio využije k rozšíření svých týmů v USA, Velké Británii, Arménii a Indii.

Dvě práce

Práce na dálku nepřináší jen možnost působit ze zahraničí. O případu muže, který má dvě zaměstnání pro společnosti ze Silicon Valley, informoval web Ask Manager. Příběh začal nenápadně. Manažer byl nespokojený se svou prací, a tak začal hledat nabídky prostřednictvím sociální sítě LinkedIn. Nakonec dopadla dobře rovnou dvě výběrová řízení, takže si muž řekl, že zkusí dvojici zaměstnání najednou. Svůj profil na LinkedIn ale kvůli strachu z prozrazení raději smazal. Muž je stále v obou zaměstnáních a v jednom z nich dokonce dostal – díky skvělým pracovním výkonům – přidáno.

O tom, že daný problém není ojedinělý, svědčí i to, že v diskusi pod dovětkem k danému článku je na 700 komentářů. Například česká legislativa však dva plné úvazky neumožňuje.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články