Když ajťáci pomáhají. S Moudrou Sítí proti osamění i za digitální gramotností seniorů
Moderní technologie si můžete užít v každém věku. I to je jedno z hesel Moudré Sítě. foto: Moudrá Sovička

Když ajťáci pomáhají. S Moudrou Sítí proti osamění i za digitální gramotností seniorů

8. dub 2023 Ondřej Černý 4 min

Stáhnout WhatsApp, aktualizovat aplikaci na chytré televizi, objednat si nákup online. Stále více standardních aktivit se děje ve světě aplikací, mobilů a počítačů. Tedy v prostředí, které stále není řadě lidí zcela vlastní. A právě na pomoc těm, kteří se ve smart světě necítí úplně doma, seniorům nad šedesát let, se zaměřuje webová služba Moudrá Síť.

Jejím garantem a mentorem je neziskový spolek Moudrá Sovička, který už od roku 2015 pomáhá seniory vzdělávat v oblasti digitálních a komunikačních technologií. Na začátku stálo nadšení předsedy spolku Tomáše Hubálka pro nové technologie, trpělivé naslouchání jeho manželky Mirky a jejich společná touha dělat něco smysluplného, co bude pomáhat druhým a zároveň je to oba bude bavit.

Pojízdná učebna a tým Moudré Sovičky (Foto: Moudrá Sovička)

Mezigenerační propojení

Tomáš, který vystudovat technický obor Geoinformatika, před založením spolku pracoval jako IT specialista v IT společnosti OKsystem. Dělal tehdy lektora počítačových kurzů a senioři byli nadšení z toho, co se na nich naučili. Jenže doma často potom zjistili, že na jejich zařízení vše vypadá trochu jinak než na kurzu a neví si s tím rady. Na základě toho vznikla Moudrá Sovička a její služba Hodinový ajťák, který přijede za seniorem domů a poradí s jeho konkrétním zařízením.

Nešlo o ojedinělé návštěvy. V Česku žije 2,5 milionu seniorů, zároveň patříme v Evropě dlouhodobě mezi státy, kde starší lidé a senioři pociťují nejvyšší míru osamocení. Při spojení obou těchto skutečností už byl jen krůček k tomu založit Moudrou Sovičku a pokusit se přispět ke zlepšení mezigeneračního propojení.

Cestou jak k němu dospět je podle manželů Hubálkových aktivní zapojení seniorů do světa, který je pro mladší generace každodenní rutinou. Moudrá Sovička se proto zaměřila na technologie. Nejdříve prostřednictvím nejrůznějších školení, kurzů, soukromých konzultací se svými hodinovými ajťáky. Pomáhá i těm, jejichž mobilita je omezená. Se svou pojízdnou učebnou za nimi zajíždí a senioři se společně s digitálním asistentem mohou naučit správně a bezpečně ovládat například svůj chytrý telefon, tablet nebo notebook.

Jak ale počet seniorů roste, je jasné, že by pomoc v této oblasti potřebovalo více z nich. Proto se tým Moudré Sovičky spojil s týmem dobrovolníků z Česko.Digital a společně aktuálně dokončili pilotní verzi webové aplikace Moudrá Síť. Senioři zde mohou zadat dotaz nebo technický problém ohledně moderních technologií. Požadavek si převezme konkrétní digitální asistent poblíž bydliště seniora a problém vyřeší buď online nebo na osobní schůzce. To vše je pro seniory starší 60 let zdarma díky podpoře ze strany měst, obcí, partnerů, drobných dárců a dobrovolníků.

Tým Moudré Sítě. Manželé Mirka a Tomáš Hubálkovi v dolní řadě se svými třemi dětmi (Foto: Moudrá Síť)

Česko.Digital pomáhá

Na Moudré Síti pracovalo po dobu deseti měsíců více než třicet dobrovolníků z komunity Česko.Digital. Stala se mezigeneračním projektem, na jehož formování se podíleli sami senioři, ale také studenti středních škol. Cílem je postupně vytvořit síť až šesti tisíc digitálních asistentů. Díky tomu by každý senior, který potřebuje pomoct s chytrým telefonem, tabletem, počítačem nebo jiným zařízením, měl v blízkosti svého bydliště někoho, na koho se může obrátit. I díky pomoci Moudré Sítě si tak třeba stáhnou WhatsApp, aby mohli být v denním kontaktu se svými blízkými.

Dosud tým spolku Moudrá Sovička pomohl více než 10 000 seniorům. Rozhodně si ale neklade nízké cíle, protože během dalších tří let se chystá pomoci minimálně dalším 15 000 seniorům. K tomu ale budou potřeba další dobrovolníci, kteří  budou jako digitální asistenti seniorům pomáhat. Mohou se jimi stát už studenti od patnácti let. Stačí jen umět bezpečně a hravě ovládat chytrá zařízení, mít kladný přístup k technologiím a seniorům a umět své znalosti a dovednosti trpělivě a lidsky předávat druhým.

Aplikace je dostupná na počítači i v mobilu. Kromě řešení technických problémů by později měla také informovat o konání vzdělávacích akcí v blízkosti bydliště seniora a poskytovat online materiály pro řešení technických dotazů, případně vzdálenou správu vybraných zařízení seniorů.

PŘEČTĚTE SI: Seniory berou na virtuální výlety po světě. Bratrský startup vyhrál 700 tisíc v hackatonu a bude expandovat

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články