Každý sám sobě programátorem. Nová open source řešení pracují hlavně s databázemi a nemají nouzi o investory
Pokročilé metody práce s databázemi nemusejí být jen výsadou programátorů. Foto: Pixabay

Každý sám sobě programátorem. Nová open source řešení pracují hlavně s databázemi a nemají nouzi o investory

8. čvc 2022 Ivan Horák 1 min

Žádné kódy nebo jejich naprosté minimum a snadná práce s týmy i s databázemi. Malé inovační firmy si troufají konkurovat technologickým gigantům.

Po deseti letech existence má Airtable původem ze San Francisca hodnotu 11 miliard dolarů a jeho řešení využívají podniky jako Expedia, Netflix či Shopify, ale je vhodné i pro malé firmy. Airtable slouží hlavně pro vytváření evidence, propojuje vaše data, pracovní postupy a týmy. Pro implementaci přitom není nutná asistence programátorů, různé tabulky lze propojit bez práce s kódy.

Software je možné využít i k fakturaci nebo propojit například se službami jako GitHub, Dropbox nebo Slack. Úspěch tohoto řešení podle webu TechCrunch ukazuje na nový trend. Open source alternativy k zavedeným řešením velkých technologických společností mají jednoduše úspěch.

Supabase s financováním řady B

Další příklad není nepodobný tomu v úvodu popsanému. Supabase se prezentuje jako open source alternativa ke službám podobným Google Firebase a v květnu získala financování řady B ve výši 80 milionů dolarů. Hlavním investorem Felicis Ventures a k těm dalším patří Coatue či Lightspeed. Služba Supbase nabízí funkci databáze, úložiště či autentizačního nástroje.

Baserow už nebude nadací

Holandský startup Baserow pracuje s otevřeným zdrojovým kódem a pomáhá vytvářet databáze lidem s minimální technickou zdatností a nabízí alternativu ke zmíněnému Airtable. Baserow nově oznámil, že získal 5,2 milionu dolarů na počáteční financování, aby v nadcházejících měsících uvedl na trh sadu nových produktů. Už nyní Baserow podporuje nejrůznější funkce v tabulkovém procesoru, může jít například o obsahový marketing, spolupráci napříč týmy, řízení a organizování akcí. Zajímavé jsou nástroje pro pomoc HR oddělením nebo startupům - jednoduše pomáhá s procesem náboru. Baserow také poskytuje předem vytvořené šablony pro mnoho dalších akcí.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články