Kaktusová  „kůže” od dvou nadšenců z Mexika se těší oblibě značek jako BMW, Adidas či Mercedes
Výroba kaktusové kůže" je k přírodě šetrná. Vysušené listy se napřed přemění v prášek a pak se dále upravují. (Foto: Desserto)

Kaktusová „kůže” od dvou nadšenců z Mexika se těší oblibě značek jako BMW, Adidas či Mercedes

28. zář 2022 Václav Lang 2 min

Před třemi lety přišli s „revolucí” na poli udržitelné módy. Adrian López Velarde a Marte Cázarez se rozhodli vytěžit nejtypičtější mexickou rostlinu, kaktus nopál, též známý jako opuncie. Z jeho listů tvoří veganskou „kůži” a z ní pak výrobky od kabelek přes boty a nábytek až po interiéry luxusních aut. Zájem projevila řada nejzvučnějších značek.

Udržitelné materiály v oblasti módy a textilu jsou velkým tématem. Dvojice Mexičanů na to šla od lesa, ehm, od pouště, a pod značkou Desserto v roce 2019 představila nový typ veganské „kůže”, která je vyrobená z kaktusu.

„V každém bodě našeho výrobního procesu bereme v úvahu svou ekologickou stopu, a proto společnost Desserto vytvořila materiál, který splňuje všechny ekologické a výkonnostní normy a umožňuje návrhářům vytvářet krásné doplňky z elegantních materiálů s dlouhou životností, které mění podobu módy a dosahují nové úrovně odpovědného luxusu,” uvedli.

Z rostliny se během sběru odeberou jen některé listy, takže pokračuje dál v růstu. (Foto: Desserto)

Už ve svých začátcích rádi skloňovali pojem „revoluce” v oděvnictví a dle ohlasu velkých značek se mexickému duu povedlo strefit do jejich potřeb. Udržitelnost je totiž jednou z největších výzev současného textilního průmyslu, který je známý svou výraznou ekologickou stopou. Výroba kaktusové kůže je vedle toho velmi citlivá k životnímu prostředí.

Společnost vyvinula metodu, při které odeberou jen některé listy kaktusu, takže zbytek rostliny žije dál. I následný výrobní postup je poměrně šetrný - minimalizuje spotřebu vody a energie a odborníci je označují za udržitelný. V roce 2020 například Desserto získalo ocenění v soutěži Green Product Award. Má na kontě ale i řadu dalších podobných cen a certifikátů odpovědnosti.

Po zhruba třech letech od spuštění projektu výrobky z kaktusové kůže Desserto hrdě prezentují značky jako Adidas, Karl Lagerfeld, H&M, Givenchy a do interiérů svých luxusních modelů je plánují instalovat automobilky BMW či Mercedes-Benz.

Velké značky nedají na kaktus dopustit. (Foto: Dessert)

Společnost klade důraz na to, že jejich produkt je díky silné molekulární vazbě velmi odolný proti oděru či trhání, a má tak velkou trvanlivost. „Ačkoli je zvířecí kůže velmi odolná, je prodyšná a může dokonce shnít nebo popraskat, pokud se po namočení rychle nevysuší. Desserto velmi dobře zvládá vlhkost a tekutiny, je plně přizpůsobivý a prodyšný,” popisují zakladatelé.

O tom, že výroba alternativních textilních materiálu je velkým trendem, svědčí i další pokusy nahradit tradiční způsoby výroby. Někteří výrobci zkouší experimentovat například s materiálem z ananasových listů nebo korku.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články