K táboráku, na svařák tour, ale i na party s dotovanými testy. Jak si firmy poradily s vánočními večírky?

K táboráku, na svařák tour, ale i na party s dotovanými testy. Jak si firmy poradily s vánočními večírky?

16. pro 2020 Barbora Semecká 3 min

V letošním roce nebylo jisté vůbec nic. Rušily se konference, kanceláře se přesouvaly do domovů a ani vánoční večírky nebudou většinou takové, jak mají firmy ve zvyku. Zeptali jsme se proto několika startupů, jak se k posledně jmenovanému nešvaru postavily. Některé přesunuly vánoční setkání na příští rok, jiné vymýšlejí alternativní řešení nebo je pořádají v online podobě.

Celosvětová pandemie přesunula do online prostoru většinu interakcí, a tak i vánoční večírky, které každoročně touto dobou probíhaly plným proudem, musely firmy uzpůsobit vládním restrikcím a bezpečnostním opatřením. Své o tom ví startup Nulisec, za kterým stojí trojice mladíků z česko-vietnamské komunity. „Od první jarní vlny prakticky držíme online meetingy. Osobně neboli offline jsme se s týmem sešli pouze dvakrát, načež po druhém společném meetingu jsme zjistili, že jeden z našich kolegů se nakazil koronavirem. Od té doby jsme zase online a zřejmě tak i uděláme menší rozloučení s rokem, tedy opět přes Google Meets,“ říká zakladatel Lukáš Pham. Online setkání tohoto česko-vietnamsky mluvícího týmu se pokusí startup zpestřit procvičováním obou jazykových dovedností.

PŘEČTĚTE SI: Ze vietnamské Sapy se zrodilo B2B tržiště Nulisec: „České firmy se teprve učí nakupovat online.“

Papírnictví Papelote se navzdory riziku rozhodlo pro offline podobu vánočního setkání: „Proběhlo venku u ohně v malém počtu zaměstnanců, ozdobili jsme stromeček, vypili svařené víno a zazpívali si pár koled,“ říká výkonná ředitelka Denisa Havrdová.

PŘEČTĚTE SI: „Jde nám o víc než krásné zápisníky. I odřezkům papíru hledáme další uplatnění,“ říkají zakladatelky udržitelného papírnictví Papelote

Netradiční formu zvolilo i Apify. „Vzhledem k aktuální situaci jsme místo vánočního večírku udělali svařák tour po Starém Městě. Mělo to své kouzlo a užili jsme si to,“ popisuje CEO Jan Čurn. Současně však pořádají i online eventy přes Zoom. „Minulý měsíc jsme dělali online pub quiz, mělo to velký úspěch, určitě budeme pokračovat dále,“ doplnil spoluzakladatel platformy.

Dotované testování či roušky

Některé firmy neupustily od tradičních večírků, ovšem za přísných opatření. „Vánoční večírky pořádáme, většina má offline formu, ovšem platí velmi silné restrikce,“ prozradila PR manažerka Vacuumlabs Pavla Umlaufová. Jejich zaměstnanci prý například už od července podstupovali pravidelné týdenní testování na covid, třebaže běžná je u nich práce na home office. „V Praze a v Brně probíhaly večírky v počtově minimalistickém složení, tedy nepřesahovaly 15 osob. Pokud se někdo chtěl zúčastit večírku, musel na naše náklady postoupit PCR test, a to maximálně dva dny dopředu. A při vstupu do prostor jsme měřili teplotu, poskytli dezinfekci a všichni se museli prokázat negativním testem. Zároveň se dodržovaly rozestupy a na místě byly k dispozici roušky," doplnila.

PŘEČTĚTE SI: Sdílení knih, on-line cvičení, LAN parties či snídaně přes monitor. Tak se žije na dálku s 250 zaměstnanci

Jiné firmy se rozhodly pro přesun vánočního veselí na příští rok. „Čekáme, jak se situace vyvine. Pokud by byla možnost, preferujeme offline setkání,“ uvedla Simona Zábražová ze Soulmio a dodala, že použití roušek a dezinfekce by bylo v takovém případě samozřejmostí.

PŘEČTĚTE SI: „Po mentálním zdraví je hlad jako nikdy předtím.” Simona Zábržová dvakrát vyhořela, teď chce zlepšovat duševní zdraví ve firmách

V Brašnářství Tlustý podle svých slov vánoční večírky nepořádají ani v běžném roce kvůli nadměrnému množství práce během adventu. „Před Vánoci si pokaždé ovšem dopřejeme slavnostní vánoční oběd kolem jednoho stolu. Obávám se, že letos to ovšem nebude možné kvůli bezpečnostním opatřením. Vyřešíme to zřejmě symbolickým přípitkem. Budeme dodržovat doporučené rozestupy a pak se spokojeně odebereme do svých domovů. Nedá se nic dělat. Zdraví je přednější.“

PŘEČTĚTE SI: „Kvalita českých brašnářů bude pověstná od Tokia po San Francisko,” sní Ivan Petrův, spoluzakladatel Brašnářství Tlustý

Foto: Unsplash

Barbora Semecká

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články