„Jsme první, kdo zprovoznil CADové programy v cloudu.” Šéf Algotechu František Zeman si pochvaluje uplynulý „rekordní” rok

„Jsme první, kdo zprovoznil CADové programy v cloudu.” Šéf Algotechu František Zeman si pochvaluje uplynulý „rekordní” rok

15. bře 2021 Matyáš Vejskal 9 min

František Zeman před 19 lety založil firmu Algotech, která dnes patří mezi největší ryze české IT společnosti. Kromě funkce CEO Algotechu dnes působí František i jako business angel v rámci investiční platformy Eskalator Capital, která má v portfoliu úspěchy jako například startup SignageOS, do kterého minulý rok investoval 47 milionů korun fond Reflex Capital. V rozhovoru pro Newsroom hodnotí uplynulý rok očima jednoho z největších českých poskytovatelů cloudových služeb, nebojí se srovnání s Amazonem a řeč přijde i na investice do startupů.

Prolomili jsme to jako první

Zkuste mi na začátek představit Algotech. V čem jsou vaše služby jiné oproti ostatním IT firmám, které také nabízí cloudové služby?

Snažíme se firmám primárně pomáhat. Snažíme se, aby naše služby měly pro firmu klienta reálný přínos, protože jedině tak mu je můžeme nabízet opakovaně. Nejsme jako velké mezinárodní IT firmy, které chtějí především natlačit zákazníkům maximum služeb hned teď, aby se splnily cíle na kvartál a všichni dostali bonusy. Druhou odlišností je, že se snažíme být dobrým řemeslníkem, který svou práci odvádí kvalitně. Nemyslím si, že IT je nějaká magie a svou práci odvádíme řemeslnicky správně. K tomu potřebujeme ještě další dvě věci - kreativitu a spokojené lidi. A teď nemyslím pouze zaměstnance, ale i naše dodavatele a zákazníky. Ti všichni musí být v pořádku a naším úkolem je se o to postarat.

Jak se vám vedlo v posledním roce?

Algotech je IT firma a IT jako sektor nebylo zasažené prakticky vůbec. V loňském roce jsme dosáhli na rekordní obrat přes 250 milionů korun, rekordní zisk, rekordní počet zákazníků a ještě pár dalších rekordů, mezi kterými je třeba dosažení jednoho petabytu spravovaných zákaznických dat. Takže rok 2020 byl pro nás historicky jednoduše rekordní. Není to ale náhoda, je to pokračování nastavené strategie, kterou jsme dali dohromady už v roce 2012.

Jaká strategie to byla?

Už tenkrát jsme se rozhodli, že půjdeme cestou světových firem a zaměříme se na opakované služby a cloud. Tahle změna chvilku trvá, protože vybudovat datové centrum a sehnat první zákazníky je v situaci, kdy se musíte starat o ty stávající, velmi náročné. Microsoftu přechod z on-premise modelu trval tři roky - v letech 2016 a 2017 je v jeho výsledcích znatelný propad, ale od té doby je i na grafu tržeb vidět, jak se tato strategie vyplácí.

Nedávno jsem poslouchal podcast o tom, jak se sázka na webové služby a opakované služby vyplatila Amazonu, kterému dnes AWS generuje většinu zisku. Lze srovnat Algotech s Amazonem?

Když jsem byl v roce 2016 na konferenci Canalys v Barceloně, hlavní analytik varoval všech dva tisíce účastníků, aby nedávali nic do cloudových služeb Amazonu, protože je to nedůvěryhodné, nejsou zveřejněné výsledky a Amazon na tom nikdy nevydělá. O rok později ten samý člověk vystoupil znovu, ale tentokrát s upřímnou omluvou. Ten obdivuhodný příběh Amazonu dnes už známe všichni velmi dobře, při mém studiu na Harvardu to bylo ostatně téma celého jednodenního semináře. Amazon cloud je vlastně to samé, co náš Algotech cloud, jen z pohledu velikosti se Amazon pohybuje v miliardách dolarů, my v pouhých desítkách milionů korun (smích).

Dobře, kromě velikosti jsou tam nějaké další rozdíly?

Amazon nás určite poráží v nabídce infrastruktury pro AI, ML a dalších pokročilých technologiích, které my v naší škále nemáme prostor budovat. Kromě toho, že máme jen tři lokality a oni 50, tak z pohledu dostupnosti a bezpečnosti serverů tam žádný rozdíl nevidím. Kde ale vidím velkou výhodu Algotechu oproti velkým službám jako Amazon, Google, MS Azure nebo Oracle, je customer experience. U nich nemáte šanci si jako ne-programátor ne-systémák ty servery pro menší firmu efektivně nakonfigurovat a koupit, protože je to extrémně komplikované. Musel byste si najmout někoho, kdo s tím má zkušenost, a lidí, kteří tomu opravdu rozumí, tu není moc.

Proč bych měl tedy jako firma oslovit Algotech?

Umíme poskytnout tu infrastrukturu i s konzultací, pomůžeme i s přechodem a nabídneme support v lokálním jazyce. A to nikdo z velkých hráčů neudělá. Cenově jsme na půlce, pokud od nás budete chtít stejnou službu jako od světové konkurence. Nedávno jsme to detailně porovnávali pro jednoho našeho klienta a zajímavé bylo zjištění, kde vzniká ten rozdíl. Základní služba, tedy nákup serveru, je cenově téměř stejná. Rozdíl vzniká až v momentě, kdy se k tomu začnou nabalovat služby jako monitoring, rychlost síťového přístupu nebo doba, po kterou máte přístup k serverům zdarma a kdy už platíte. U nás dostanete nabídku na konkrétní službu za 5 tisíc měsíčně a bude to vždycky 5 tisíc korun bez skrytých poplatků a neočekávaných faktur.


PŘEČTĚTE SI: Vydejme se do nitra cloudu: 35 km kabelů a data o velikosti 20 let trvajícího HD videa

Máte nabídku i pro startupy?

Nemáme žádnou formalizovanou nabídku pro startupy a každému zákazníkovi šijeme služby na míru. Co já teď vlastně mohu nabídnout startupům, které si v začátku vše obstarají skrze free nástroje? Rád startupistům pomohu s IT infrastrukturou, kde si budou vyvíjet nebo ukládat data. Klidně na rok zdarma, protože si s nimi s chutí hodinu sednu a proberu jejich byznys. Jejich energie a chuť něco dělat je to, co mě nabíjí. A až se chytnou a začne se jim dařit, tak se s nimi rád podívám na to, co by do budoucna potřebovali.

Co se vám minulý rok povedlo?

V Algotechu inovujeme průběžně, ale minulý rok se nám povedly dvě věci. První je kontejnerizace, což je vlastně virtualizace na úrovni operačního systému, která umožňuje rychlejší spouštění aplikací. To nám pomohlo cloudové služby výrazně zlepšit a zlevnit, ale hlavně jsme díky tomu získali řadu nových zákazníků.

A ta druhá inovace?

Kolegům se potom povedlo něco, co nikdo další v Evropě zatím nedokázal - převod CADových programů do cloudového prostředí. Okamžitě potom, co jsme tento technický problém prolomili, tak nám poděkoval samotný CAD a začali se k nám hrnout noví zákazníci - třeba architekti, kteří už teď nemusí pořizovat nákladný hardware. Podobnou službu umíme nabídnout i pro grafické aplikace.

A samozřejmě jsem ohromně rád, jak se nám podařilo vypořádat se s opatřeními kolem koronakrize.

Jak se Covid dotkl vašeho fungování?

Jsme ajťáci, takže jsme změnili jen to, že pracujeme z domu. A já každé ráno děkuju za to, jaký jsem si vybral obor, protože opravdu nevím, co bych teď dělal třeba ve výrobní fabrice. My jsme si museli jen hodně rychle zvyknout na videokonference.

Větší výzvou bylo převedení služeb helpdesku a call center na plný home office. Patnáct let jsme jim o nutnosti této změny říkali, ale až když přišel Covid, tak se daly věci do pohybu a během týdne se i tato oddělení kompletně reformovala.

Budete tedy homeoffice do budoucna upřednostňovat?

Je pravda, že se nám tento přechod opravdu povedl a zákazníci na kvalitě služeb nezaznamenali žádnou změnu. Podle mě budeme ale hledat kompromis, protože už teď cítím, jak se všichni těšíme, až se v kancelářích zase osobně potkáme.

Všiml jsem si ještě, že v Algotechu provozujete vlastní nadaci. Řeknete mi o ni víc?

Jako firma už 10 let pomáháme lidem, kteří si sami pomoci nemohou. Loni jsme rozdělili přes 185 tisíc korun a pořídili rehabilitační pomůcky handicapovaným dětem nebo přispěli na různé ozdravné pobyty. Jsem moc rád, že se ve firmě najdou lidé, kteří velkou část své odměny pošlou rovnou na nadaci. Někdy mě z toho až mrazí v zádech.


Společnost Algotech provozuje vlastní Algonadaci, která pomáhá především dětem.

Angel investor s vášní pro technické zakladatele

Nedávno jste založil skupinu business angel investorů Eskalator Capital. Co vás k tomu vedlo?

Dostal jsem se do fáze, kdy mám zkušenosti a prostředky, které si mohu dovolit nabídnout. Jsem vděčný, že jsem ty zkušenosti mohl získat a rozhodně si je nechci nechat pro sebe. Zároveň mě neskutečně baví potkávat se s lidmi, kteří mají nové nápady, jsou draví a srší energií měnit svět. Naplno se věnuji řízení Algotechu, ale startupy jsou moje vášeň.

Jaké projekty hledáte?

Vybíráme si firmy z Česka, které nedělají stejné IT jako Algotech. Klidně to může být marketingová agentura, nástroj pro micromanagement činností na koncertech nebo průmyslová výroba. Naší strategií je využívat to, v čem jsme nejsilnější. Proto se zaměřujeme na hledání projektů, které jsou nějakou dobu na světě, ale jsou to zatím ještě miminka. Postaráme se o ně, měníme jim plínky a jakmile přijde čas, aby začaly chodit do školy, najdeme pro ně seedového partnera.

Jaká je velikost vaše fondu a jakou výši investic nabízíte?

Disponujeme desítkami milionů korun, takže abychom neměli všechna vejce v jednom košíku, naše investice se pohybují v jednotkách milionů korun. Nejvíce, 13 milionů korun, jsme investovali do myTimi, ale zatím nejsme miliardová skupina a neumíme rozumně pomoci projektu, který aktivně expanduje do světa a začíná škálovat. Vidím to spíš tak, že největší přidanou hodnotu máme pro převážně technické zakladatele, kterých je ostatně v Česku velmi mnoho. Umíme jim poradit s rozvojem, poskytnout peníze do začátku a nabídnout jim koučink zkušenými podnikateli. Jak jsem říkal v jedné z předchozích odpovědí. Mě osobně toto nejvíce nabíjí. Rozhodně nechci svoji energii a zkušenosti držet pod pokličkou.


František Zeman nabízí své zkušenosti nadějným českým startupům v rámci fondu Eskalator Capital.

Můžete uvést příklady vašich investic?

V portfoliu máme například projekt Sinch, což je nástroj pro správu micro-employmentu, tedy nárazového zaměstnávání, kdy například po dobu koncertu v O2 Areně potřebujete na těch pár hodin najmout stovky lidí, kteří budou prodávat občerstvení, kontrolovat vstupenky apod. Dále jsme investovali do Elite Bloggers, což je moderní PR agentura, která zastupuje influencery a nabízí firmám přehledné balíčky a kampaně právě skrze tento moderní kanál.

A naším velkým úspěchem je investice do nástroje SignageOS, který zjednodušuje distribuci obsahu na různorodá zobrazovací zařízení. V březnu 2020 do tohoto startupu vstoupil Reflex Capital s Ondřejem Frycem a firmě nabídl investici ve výši 2 milionů dolarů (v té době téměř 47 milionů korun - pozn. redakce).

Co tedy musí splňovat ideální projekt, do kterého byste neváhal investovat?

Nejdůležitějším kritériem investice je pro mě osobnost zakladatele. Mám blízko k IT prostředí, které je mou vášní už od pořízení prvního počítače v roce 1989, takže mám slabost pro SaaS aplikace. Nejsou mi ale cizí ani produktové projekty, když narazím na silného zakladatele, který potřebuje doplnit peníze k naplnění své vize a zároveň dokáže naslouchat zkušenostem druhých lidí.

Nedávno jsme takto zvažovali investici do kluků, kteří prodávali nádobí do restaurací - ačkoliv to s IT nemělo moc společného, nabídli nám podíl za to, že s nimi budu každý měsíc mluvit o byznysu a strategii.

A dopadlo to nakonec?

Zatím bohužel ne. B2B gastro trh je teď mrtvý kůň a rozkročit tento byznys i na B2C nohu je náročné. Chápu, že je obtížné dělat radikální podnikatelská rozhodnutí a posouvat podnikání někam dál, když máte hypotéku a doma dvě děti. To se určitě neobejde bez odvážného zakladatele se silnou osobností.

Co je naopak největší chybou?

Nesmí jít o nápad, který už tu byl stokrát v různých podobách. Na to narážím překvapivě často, především v rámci svého působení v komisi na CzechInvestu, kde vybírám projekty, do kterých by bylo vhodné investovat. Nevím, jestli je tak nízká podnikatelská kvalita u nás obecně, nebo se do CzechInvestu hlásí specifické projekty, ale já sám bych do většiny z nich vlastní prostředky nedal. Musím být i tady spravedlivý - jsou tam i úžasné projekty, které podporu vůbec nepotřebují.

Musí startup žádající o investici od Eskalator Capital vykazovat určité tržby?

Jak jsem řekl, miminko nechceme rodit, už by mělo být nějakou dobu na světě. Tím říkám, že by startup už měl mít platícího zákazníka, nebo aspoň klienta, kterému jeho nápad dává smysl. U SaaS firmy může jít klidně o tržby ve výši pět tisíc měsíčně, hlavně když má nějakou trakci - pak nás to určitě zajímá.

Zdroj: archiv Algotech

Matyáš Vejskal

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Investice, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články