Nevýhodné pojištění či platby za energie. Patron Go ušetřil Čechům 40 milionů, nyní se rozjíždí na Slovensku a míří do Polska
Foto: Freepik

Nevýhodné pojištění či platby za energie. Patron Go ušetřil Čechům 40 milionů, nyní se rozjíždí na Slovensku a míří do Polska

12. srp 2022 Anna Jurečková 2 min

Po stažení se propojí s internetovým bankovnictvím a ve výpisu transakcí zanalyzuje ty předražené nebo nebezpečné. Aplikace Patron Go o sobě tvrdí, že hlídá finanční zdraví českým a nově také slovenským domácnostem. Nevýhodné platby označí jako viry, majitele účtu na ně upozorní a navrhne alternativy.

Rostoucí inflace a ekonomická nejistota se propsala už i do chování zákazníků v obchodech s aplikacemi. Aktuálním miláčkem v oblasti financí je aplikace Patron Go, která se tento týden v žebříčku App Store i Google Play umístila na první pozici. Dalo by se říct, že funguje jako finanční antivir – díky propojení s bankou Patron pomocí algoritmu analyzuje výpis z historie účtu. V případě, že najde ‚viry‘, tedy předražené nebo nebezpečné transakce, nabídne levnější nebo výhodnější variantu.

Český startup Jiřího Patáka a Lukáše Vršeckého uvádí, že aplikace už odhalila přes 100 tisíc předražených plateb a českým domácnostem pomohla ušetřit více než 40 milionů korun. Letos díky investici ve výši 40 milionů korun od Zero Gravity Capital expandovala po více než roce fungování na první zahraniční trh – na Slovensko.

Příprava na expanzi do Polska

„V Česku jsme mezikvartálně poskočili o 70 procent. Na Slovensko jsme vkročili teprve před pár měsíci, ale čísla se vyvíjí nad očekávání. Aktivně se nyní připravujeme na vstup do Polska,“ uvádí Vršecký, který vybudoval věrnostní platformu Rondo.

Rychlé půjčky, nevýhodné pojištění nebo platby za energie. To jsou nejčastější oblasti, kde lidé mnohdy platí více, než je třeba. Nejvíce předražené platby v oblasti osobních půjček loni Patron identifikoval u České spořitelny, v případě mobilních tarifů pak u O2.

„Patron Go je pasivním nástrojem, nemá tedy žádnou možnost na účet vstoupit či s ním manipulovat. Ostatně stejně jako jiné finanční služby a instituce, je i tato služba licencovaná a kontrolovaná,“ upřesňuje Vršecký, jak aplikace, která má momentálně více než 50 tisíc uživatelů, funguje.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články