Startup Altooro získal investici na inovace v hledání softwarových inženýrů
Ilustrační foto: Pixabay

Startup Altooro získal investici na inovace v hledání softwarových inženýrů

10. srp 2022 Tomáš Blažek 2 min

Podle izraelského HRtech startupu Altooro bude do roku 2030 celosvětově chybět 85 milionů softwarových inženýrů, což firmy přijde na náborech a platech celosvětově na zhruba 200 miliard korun. Na zefektivnění zbytečně náročných, dlouhých a nákladných náborových procesů, což je nutné, aby firmy zbytečně nepřicházely o talenty, dostal startup Altooro seed investici 2,5 milionu dolarů.

Typickou součástí výběrového řízení je test, v kterém kandidáti musí naprogramovat a spustit algoritmus relevantní k danému úkolu. Firmy mají v zásadě dvě možnosti vyhodnocení výsledků testu: manuálně nebo automaticky. Pokud se rozhodnou výsledky vyhodnocovat manuálně, je to časově neefektivní a výsledky můžou být zkreslené například subjektivitou vyhodnocovatele. Automatické vyhodnocení ušetří čas a přinese objektivní vyhodnocení, které navíc může přispět k diverzitě na pracovišti, což může přinášet nové nápady a zkušenosti. Kromě toho budou mít firmy větší kapacity na další kola přijímacích řízení a na integraci nového zaměstnance do týmu.

Automatické vyhodnocení testu obvykle stojí na kontrole předloženého algoritmu, jestli splňuje zadání. Tento černobílý přístup k testům chce startup Altooro změnit: vedle konečného výsledku analyzuje, na základě strojového učení, celý proces vytváření algoritmu. Zaměřuje se tedy především na způsob, jakým kandidát v testu postupoval. To jednak zvýší šance kandidátům z jiných oborů, kteří by například, i přes správnou strukturu algoritmu, neprošli výběrovým řízením kvůli drobné chybě v zápisu, a také to umožní rozdělit kandidáty pomocí jemnějších kritérií než pouze „prospěl“ či „neprospěl“.

Pro Altooro jsou hlavními konkurenty firmy s tradičními nástroji k testování kandidátů, těmi největšími jsou Hackerrank, Codilty nebo CodeSignal. Přestože se Altooro momentálně zaměřuje na nábor softwarových inženýrů, může se prosadit také v onboardingu nebo školení zaměstnanců. Získanou investici Altooro využije k rozšíření řad zaměstnanců, přičemž se chce primárně zaměřit na business development v rámci Spojených států a hledání příležitostí k integraci s dalšími službami.

Tomáš Blažek

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Kancelář, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články