Majetek zneškodněných nepřátel je můj. Chystaná střílečka adoptuje prvky budovatelských strategií
Střílečka Shrapnel se odehrává v postapokalyptické budoucnosti. Foto: Neon 

Majetek zneškodněných nepřátel je můj. Chystaná střílečka adoptuje prvky budovatelských strategií

12. srp 2022 Tomáš Blažek 2 min

Americký herní startup Neon chystá střílečku Shrapnel, kde budou hráči v případě prohry nejen mrtví, ale přijdou i o majetek. Ale zatímco mrtví budou jen do příští hry, o majetek přijdou definitivně.

Tým studia Neon, což jsou lidé se zkušenostmi z předních herních studií a mediálních kolosů typu HBO, chce k emocím klasických stříleček přidat prvky, které známe ze strategických her. A propojit virtuální ekonomiku s tou reálnou, to vše s pomocí technologie blockchain.

Hráč této FPS hry (First-person Shooter) si například – třeba za reálné peníze – koupí vylepšenou pušku. Pokud někoho zastřelí, z oběti „vypadne“ veškerý majetek: nejen zbraně a další hodnotné předměty, ale také virtuální hotovost, připravená k případným nákupům. Volně se povalující majetek pak může sebrat kdokoli, komu to vývoj hry dovolí – přesně tak, jak je bohužel běžné v reálných ozbrojených konfliktech.

Díky využití technologie blockchainu bude nabyvatel opravdu nezpochybnitelným vlastníkem. Ke každému aktivu, tedy ke všemu, co má ve hře nějakou hodnotu, bude totiž existovat non-fungible token. Studio Neon již má smlouvu o zajištění provozu tří miliard tokenů nazvaných SHRAP. (Technicky jde o výzvu, protože tyto tokeny budou měnit vlastníky rychleji než ty, které reprezentují například různá autorská díla. Systém tak musí mít kapacitu na zpracování obrovského objemu transakcí).

Logika střílečky počítá s válečnou kořistí do detailu, včetně toho, že například hodnotnými předměty obtěžkaný bojovník bude v dalším boji hendikepován. Je tedy možné, že si kořist dlouho neužije.

Střílečka Shrapnel přinese do žánru FPS další rozměr a pokud naplní předpoklady, určitě ji bude možné považovat za sociální experiment svého druhu. Její autoři už předem počítají s tím, že zvýšení motivace uspět nutně zvýší motivaci podvádět. Tím spíš, že hra umožní vytvářet například soukromé turnaje s vlastními pravidly – a je předpoklad, že v některých z takových soutěží budou mít ty nejcennější předměty (typicky zbraně) cenu v milionech dolarů. Hra Shrapnel proto bude obsahovat celou řadu opatření proti podvodům a vůbec proti nežádoucímu jednání. Tím hlavním je důsledná identifikace hráčů. To umožní efektivní tresty v podobě zákazů hraní v případě závažných porušení pravidel: potrestaný hráč si totiž nebude moci vytvořit další účet pod fiktivní identitou. To by jinak bylo snadné – už proto, že samotná hra má být zdarma.

Tomáš Blažek

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články