Do pěti let začne Elon Musk posílat do světa humanoidní roboty
Tým, který pracuje na vývoji Optima. Foto: TW Elona Muska

Do pěti let začne Elon Musk posílat do světa humanoidní roboty

3. říj 2022 Ivan Horák 2 min

Jmenuje se Optimus a díky mozku z automobilu Tesla jej americký vizionář přirovnal k Transformerům. Výroba bude stát 20 tisíc dolarů.

Když poprvé Elon Musk mluvil o tom, že Tesla představí svého humanoidního robota, na pódiu byla figurantka s helmou a v kombinéze, která si na budoucí produkt jen hrála. Loni pak přišla na řadu ukázka jen několika kloubů nového stroje. Teď už je na světě funkční prototyp a říká si Optimus. Na oficiálním představení, které se uskutečnilo během akce Tesla AI Day 2022, se představily hned dva roboty.

Jeden přišel po svých, otáčel se v trupu a kynul publiku pravicí. Další, méně pokročilý vzorek, přivezli asistenti na podstavci. Prezentace proběhla v sobotu ve tři hodiny v noci středoevropského času.

Podle prezentujících je mozkem robota počítač, který obstarává například autonomní řízení automobilů Tesla. Zřejmě kvůli tomu Musk přirovnal Optima k filmovým Transformerům, kteří mají podobu automobilů a mění se v humanoidní stroje. Jestli budou roboti od Tesly také tak nebezpeční, to vizionář neupřesnil. Přímý přenos z akce byl k vidění na oficiálním YouTube kanálu Tesly, kde je k dispozici i záznam.

Podle prezentovaných videí z konferenční projekce robot dokáže přinést balík nebo vzít do ruky konvici a zalít květiny. Přímo v sále ale stroje náročnější úkoly neplnily. Na předtočených ukázkách vedl k Optimu kabel, který v sále chyběl. Na části záběrů to vypadá, že zařízení operuje v běžném kancelářském open space; na okrajích obrazovky je nicméně vidět, že se jedná o kulisy kanceláře v průmyslové hale. Je otázkou, jakou míru asistence robot zatím potřebuje a jak by mohl autonomně fungovat v reálném prostředí.

V rámci určité nespecifikované výroby také Optimus na záznamu přemísťuje součástky. Podle náročnosti úkolů se zdá, že by robot mohl také zvládnout vyndavání a vkládání nádobí do myčky, či vyjmutí prádla z pračky a jeho věšení či přemístění do sušičky. Ostatně také autor tohoto článku doufá, že dostupný robot brzy zvládne nepopulární domácí práce. Tvůrci i jejich šéf zatím mluví hlavně o možnosti zapojení Optima při práci v továrnách.

Robot od Tesly by měl být běžně dostupný za tři až pět let a Elon Musk předpokládá, že výrobní náklady budou 20 tisíc dolarů, to je v přepočtu zhruba půl milionu českých korun. Prodejní cena ale bude pochopitelně vyšší.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články