Jak přijmout člověka, kterého nikdo nikdy na vlastní oči neviděl? 7 rad pro online nábory v době koronaviru

Jak přijmout člověka, kterého nikdo nikdy na vlastní oči neviděl? 7 rad pro online nábory v době koronaviru

13. dub 2020 Zuzana Hübnerová 5 min

S událostmi posledních týdnů nábor nových zaměstnanců v části firem zcela ustal. Jinde se ale recruiterům stále plní kalendáře termíny pohovorů. A drtivá většina personalistů musela ze dne na den přejít do online světa. Některé firmy vyznávající práci na dálku či z domova už delší dobu nemají problém přijmout člověka, kterého vlastně nikdy nikdo na vlastní oči neviděl. Pro řadu podniků jde ale o zásadní změnu, která naprosto rozbourala dosavadní způsob nabírání nových kolegů. Jak se tedy jako recruiter co nejrychleji adaptovat na online pohovory? Na co si dát pozor, a které nástroje vyzkoušet? Přečtěte si naše tipy.

S utlumením ekonomiky, uzavřením podniků i hranic se řada lidí ocitá bez práce. Některá odvětví sice momentálně zcela pozastavují nábor, vyčkávají a na zaslané životopisy nereagují. Podle údajů profesní sítě LinkedIn jsou ale obory, kde nejen, že se nábor nezastavil, ale naopak roste. Zájem je třeba o zdravotníky, zaměstnance farmaceutických firem či odborníky na logistiku a zaměstnance v dopravě. Podle již zmíněných dat LinkedInu právě v logistice a dopravě narostl zájem o nové zaměstnance v březnu o 6,9 % ve srovnání s březnem loňského roku.

Vybírat a přijímat nové kolegy bez toho, aby se s nimi mohl člověk osobně potkat, má ale svá specifika. Na která nyní řada personalistů naráží. Jak tedy přistupovat ke schůzkám, které se konají přes webkamery, a co si ohlídat, aby pohovory dopadly dobře i v online podobě?

1. Věnujte čas přípravě

Pokud se náboru věnujete už roky, jen tak něco vás nezaskočí. Máte své postupy i osvědčené triky, jak co nejrychleji poznat, zda se k vám do firmy uchazeč hodí. Ve stávající situaci je ale potřeba k pohovorům přistoupit tak trochu, jako byste je dělali poprvé v životě. A nepodcenit přípravu.

Možná zjistíte, že každá pozice, kterou obsazujete, bude vyžadovat malinko jiný postup a nástroje. Zkuste si proto projít pozice, které plánujete v nejbližší době obsazovat, a promyslete, jak své obvyklé postupy přenesete do online světa. Nemusíte se omezit pouze na videopohovor. Zvažte i online testování či domácí úkol pro kandidáta. Možnost online testování nabízí například eSkill, Devskiller, Kandio či například iTrivio.

Ryan Malone ze SmartBug Media pak radí přistoupit k náboru kreativněji a místo motivačního dopisu například kandidáty požádat o natočení krátkého videa, ve kterém se představí.

2. Mějte po ruce otázky i podpůrné materiály

Možná budete muset vynechat své oblíbené postupy jako hraní rolí či úkoly z assessment centra. Sepište si proto náhradní otázky, které vám pomohou zhodnotit kompetence daného člověka jiným způsobem. Můžete vytěžit i ze současné situace. Z povídání o tom, jak kandidát zvládá současnou situaci, jak se mu pracuje z domu a jak se případně vyrovnává s nejistotou či tlakem, můžete také ledacos poznat. Spolu s otázkami si nachystejte i podpůrné materiály. Pokud jste zvyklí při popisu struktury firmy či produktu malovat a psát na tabuli či flip chart, nachystejte si obrázky v PDF či v prezentaci, kterou kandidátovi nasdílíte.

3. Buďte detailní

Uchazeč o práci může být dost nervózní ze samotné situace, kdy musí na online pohovor a nepotká se s vámi osobně. Jeho obavy zmírníte, pokud budete dostatečně a detailně komunikovat. Dejte mu včas vědět, přes jaký nástroj se spojíte, pošlete odkaz, upřesněte dress code, odhadovanou délku trvání pohovoru i to, zda si má něco připravit. Pokud bude k videohovoru připojený také například manažer, dejte kandidátovi vědět, kdo se k vám připojí a jaká je jeho role. V současné situaci se vyplatí být tak transparentní, jak jen to jde. Zájemce by měl vědět, co může čekat, kdo a jak ho bude posuzovat, na co se má připravit, i to, že například celý výběrový proces zabere o něco déle, než je ve firmě běžné.

4. Zprostředkujte firemní kulturu

Kromě samotného náborového procesu se zaměřte na detail i v prezentaci vaší společnosti. Kandidát je totiž v současné situaci ochuzen o jakýkoliv dojem, který by mohl mít z osobního setkání. Neuvidí kanceláře, nepotká vaše kolegy, neudělá si žádný první dojem z firemní kultury. Zkuste proto vymyslet způsoby, jak mu firmu přiblížit. Možná ocení možnost popovídat si s budoucím týmem v krátkém konferenčním hovoru.

Nebo věnujte během pohovoru čas navíc k vysvětlení firemních hodnot a toho, jak se propisují do každodenní práce. Seznamte kandidáta s rituály, které rádi s kolegy dodržujete. Pošlete mu video představující vaši firemní kulturu. Prostě cokoliv, co mu samotnému pomůže zvážit, zda se do firmy hodí, nebo ne. O firemní kultuře napoví i způsob, jakým budete s kandidátem komunikovat po pohovoru. Průběžně ho informujte, ptejte se, jak se mu daří, tvořte vazby a udržujte vzájemnou komunikaci.

Nenechte se zaskočit a mějte odpovědi i pro současnou situaci. Je totiž dost možné, že kandidáta bude zajímat také to, jak se vaší firmy dotýkají stávající restrikce, jakou má strategii pro letošní rok a jaké jsou nyní vyhlídky.

Zkuste najít nové cesty, jak budoucím zaměstnancům přiblížit alespoň trochu firemní kulturu. Zapojte i stávající kolegy

5. Ujasněte si očekávání

Pokud má případný nástup spadat do nejbližšího období a je pravděpodobné, že bude muset nový zaměstnanec stále pracovat buď zcela, nebo alespoň částečně z domu, proberte to už během výběrového procesu. Přibližte mu, jaká jsou od role očekávání, jak bude probíhat zadávání i kontrola práce, jak bude vypadat onboarding.

6. Seznamte se s firemními nástroji

Nástrojů, přes které se můžete spojit, je dnes už opravdu hodně. Pokud jste dosud žádný nevyužívali, zkuste se nejprve poradit uvnitř firmy. Možná zjistíte, že máte firemní účet a můžete využívat již implementovaný a zabezpečený nástroj. To je případ například MS Teams, Zoomu či Google Hangouts. Existuje ale množství dalších platforem, které lze pro nábor také využít – od Skypu, přes Facebook Messenger či FaceTime po WhatsApp. Čím jednodušší ale bude pro kandidáta se s vámi spojit, tím lépe. Nicméně vždy připojte do pozvánky i své telefonní číslo a požádejte o číslo také uchazeče o práci. Tak, abyste se mohli rychle spojit, pokud by technika selhala.

Ať už využijete jakýkoliv online nástroj, mluvte pomaleji a poskytněte více času i druhé straně. Kvůli různé kvalitě připojení a zvuku se totiž mohou informace zpožďovat, ztrácet nebo zapadnout. Nezapomeňte důležité body opakovat a vše dohodnuté shrnout.

7. Berte situaci jako příležitost

Současná situace vyžaduje od většiny lidí, aby překračovali hranice své komfortní zóny a rychle si osvojovali nové dovednosti. Přistupte k tomu jako k příležitosti přehodnotit některé dosavadní postupy. Možnost digitalizovat firemní procesy a zefektivnit práci. Podle nedávného průzkumu totiž například společnost BDO uvedla úspory ve výši až tisíc dolarů za kandidáta. Jen díky tomu, že převedla počáteční části výběrového procesu do online podoby. Mohla tak znásobit množství kandidátů, které screenovala. A snížila čas na to vynaložený na polovinu.

Je navíc poměrně pravděpodobné, že zatímco dříve byla online komunikace s kandidáty pouze možnost, v budoucnu bude mít v náboru své pevné místo.

Foto: Pexels

Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články