Konec zdlouhavým debatám v kočárkárně: Služba eVlastníci zdigitalizuje hlasování společenství vlastníků jednotek

Konec zdlouhavým debatám v kočárkárně: Služba eVlastníci zdigitalizuje hlasování společenství vlastníků jednotek

30. kvě 2022 Ivan Horák 7 min

Válku nekonečným debatám členů společenství vlastníků jednotek (SVJ), jaké jsme mohli vidět například ve filmovém hitu Vlastníci s Vojtou Kotkem a Terezou Ramba v hlavních rolích, vyhlásil startup s obdobným názvem eVlastníci. Možnost hlasovat online se hodí, pokud znovu propukne koronavirová pandemie, ale je pohodlnější i za normálních okolností. I to byl důvod, který vedl Lukáše Truxu (na fotce uprostřed) k nedávnému vytvoření aplikace. Právě o ní bude řeč v následujícím rozhovoru pro StartupJobs Newsroom. 

Jak vznikla myšlenka přijít se službou eVlastníci pro online hlasování SVJ?

Přes dvacet let používáme online bankovnictví, přes deset let komunikujeme se státem elektronicky, a kvůli rozhodnutí o vymalování chodeb v domě jsme museli několik hodin diskutovat v kočárkárně nebo v pronajaté zasedačce. Myslíme si, že je třeba hlasování SVJ posunout do roku 2022. 

Pokusy o on-line hlasování SVJ tu sice již v rámci jiných platforem jsou, ale nikdo se na ně primárně nesoustředí. Podle nás je právě hlasování tou nejdůležitější věcí v rámci SVJ – pokud dobře funguje, tak samo o sobě dokáže zlepšit vztahy mezi vlastníky. Proto jsme se do toho pustili opravdu naplno, a eVlastníci jsou tak první aplikací zaměřenou právě na hlasování SVJ, která je přístupná na webových stránkách i přímo v samostatné aplikaci v mobilním telefonu. Cílem eVlastníků je pomáhat udržovat lidem pohodlný domov, do kterého se budou rádi vracet. Věříme, že díky naší aplikaci získají vlastníci i výbory SVJ snazší kontrolu nad řešením aktuálních témat a že hlasování budou probíhat flexibilněji i jednodušeji během celého roku.

Způsob vašeho hlasování se jmenuje per rollam. Co to vlastně znamená?

Per rollam je forma hlasování mimo zasedání. Doposud šlo zpravidla o korespondenční hlasování. My jsme přišli s variantou hlasování per rollam prostřednictvím aplikace nebo webu. Je jednodušší, bezpečnější a odpovídá roku 2022 a všem právním regulím i předpisům.

Jak hlasování probíhá?

Hlasování přes eVlastníky je jednoduché, stačí pár kliků a v aplikaci si mohou vlastníci projít všechny dokumenty, které výbor k hlasování poskytl, a hlasovat podle svého rozhodnutí. Výborům SVJ aplikace usnadňuje zejména přípravu hlasování bez zbytečného papírování. Samotné hlasování je zabezpečený proces, zahrnuje identifikaci vlastníků, ale také vyhodnocení výsledků s automatickým přepočtem podle podílů a přehled všech hlasování včetně jejich archivace. Výsledky se vlastníci opět dozví přímo v aplikaci.

Hlasování je jednoduché a mimo jiné eliminuje zbytečné papírování.  

Kolik už máte uživatelů?

Odstartovali jsme teprve před pár týdny. Proces rozhodnutí o využívání této aplikace jednotlivých SVJ se počítá v řádu týdnů, možná i jednotek měsíců. Ale i tak jsme překvapeni, že už nyní máme několik desítek zájemců, což je mnohem více, než jsme očekávali.

Byl váš nápad inspirovaný situací, která vznikla během pandemie covidu-19?

Situace okolo covidu problematiku usnášeníschopnosti SVJ dostala do popředí. Problém ale začal doutnat dávno před covidem, SVJ nehlasovala, a odkládala se tak řada důležitých rozhodnutí. Pandemie nás donutila dotáhnout náš nápad co nejdříve, abychom výborům SVJ a vlastníkům mohli nabídnout možnost, jak z mnohdy jinak neřešitelné situace ven.

Neobáváte se, že pokud covid definitivně pomine, bude zájem o vaše řešení menší?

Myslíme si, že pandemie společnost a její vnímání technologií změnila. Lidé zpohodlněli, a i když se vše navrací do normálního života, využívání elektronické komunikace s úřady i soukromým sektorem a on-line nákupy všeho druhu už na popularitě neztratí. Lidé se přesvědčili, že jim nové technologie dokážou zásadním způsobem usnadnit život. A podobně je tak tomu i u hlasování SVJ. Jsou tací, kteří na podobnou aplikaci čekali roky. Nechtějí ztrácet čas na schůzích, ale není jim jedno, co se v jejich domě děje. Kdo rád diskutuje na schůzi, tu možnost stále má. Kdo preferuje hlasovat on-line, může tak s námi učinit, odkudkoliv bude chtít.

Koncept vychází z reálných situací

Obejdou se SVJ s vaším řešením zcela bez schůzí, kde se vlastníci musejí fyzicky setkávat? 

Mohou a nemusí, záleží čistě na jednotlivých SVJ, aplikace to neomezuje. On-line hlasování lze kombinovat s tradičním způsobem, takže při rozhodování majitelů bytů není nikdo znevýhodněn. eVlastníci mají především umožnit větší flexibilitu při hlasování. Majitelé jsou v tom lepším případě zvyklí na pravidelnou každoroční schůzi, kde se schválí veškerá agenda. Výbory SVJ si však stále více začínají uvědomovat, že mnoho témat je potřeba probírat flexibilně během celého roku. 

Jednoduché body k odhlasování není často ani potřeba prodiskutovávat na schůzích – stačí k nim nahrát potřebné podklady přímo do aplikace pro rozhodnutí. O složitějších záležitostech, které si hlubší diskusi členů SVJ zaslouží, je možné diskutovat například on-line ve skupině na Facebooku, v uzavřeném diskuzním fóru nebo je řešit na virtuální schůzi přes Google Meet, Zoom nebo Teams. A pokud členové SVJ preferují osobní setkání, aplikace eVlastníci schůzi nevylučuje. Pouze umožňuje členům, kteří na schůzi nedorazí, odhlasovat vzdáleně.

Cena za používání aplikace s pohybuje od necelých 300 korun měsíčně za dům po 1200 korun podle počtu jednotek. 

Má vaše řešení něco společného s filmem Vlastníci?

Kreativní koncept naší kampaně vychází z reálných situací, které vznikají během schůzí společenství vlastníků, jako jsou ostré výměny názorů a neschopnost se dohodnout. To mnozí ze zmíněného filmu i z divadelní hry znají. S Jiřím Havelkou (scénář a režie, pozn. red.) máme dobré vztahy a spolupracujeme s ním - eVlastníci jsou partnery divadelního představení Společenstvo vlastníků, ale naše aplikace s ním nijak provázaná není.

Foto: eVlastníci

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články