Indové chtějí na brněnském VUT otestovat, jak z malých souborů dat získat pomocí AI maximum informací
Indický kosmcký průmysl roste. Těžit z toho mohou firmy i univerzity v Česku. (Ilustrační foto: Pixabay)

Indové chtějí na brněnském VUT otestovat, jak z malých souborů dat získat pomocí AI maximum informací

30. dub 2023 Ondřej Černý 3 min

Český průmysl si často stěžuje, že zdejší školství mu do praxe neposkytuje adekvátně připravené lidi. Příklad Vysokého učení technického v Brně (VUT) ukazuje, že tomu tak nemusí být vždy. Něco o tom ví i zástupci průmyslových firem z Indie.

V letošním akademickém roce je na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT) VUT možné studovat nový navazující magisterský program Space Applications. Vznikl na základě poptávky průmyslových firem a jeho absolventi necílí pouze na ty fungující v Česku. Veškeré předměty programu jsou totiž vyučovány v angličtině.

Že VUT patří v ČR k těm nejlepším technickým univerzitám, neuniklo ani zájemcům v zahraničí. O spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje projevila zájem například firma Kepler Aerospace z centra indického kosmického průmyslu Bengalúru. Společnost se zabývá navrhováním a vývojem malých satelitů. Do jejího portfolia patří také navrhování, výroba a řízení obranných systémů.

Právě z VUT vzešla simulační sotfwarová platforma Uptimai. Jejími autory jsou absolventi Leteckého ústavu Fakulty strojního inženýrství VUT Martin Kubíček a Tomáš Koutník. Vzhledem k jejímu potenciálu rozvíjeli platformu v inkubátoru kosmických projektů ESA BIC v Praze.

Zástupce indické firmy Kepler Aerospace na ní zaujal především unikátní algoritmus chytré optimalizace, který z malých souborů dat získává maximum informací pomocí prvků umělé inteligence. Obrátili se proto na VUT s žádostí o spolupráci. Měla by spočívat v pilotním otestování platformy Uptimai při navrhování satelitů indické společnosti.

Nemusí jít ale o jediné spojení brněnské univerzity a indického průmyslu. Jeho zástupci totiž v dubnu zavítali do Prahy na Česko-indický průmyslový den, na kterém jim Vratislav Šálený jako univerzitní koordinátor VUT pro oblast Space představil kosmické aplikace, které výzkumníci z Brna vytvořili nebo na kterých aktuálně pracují.

Vratislav Šálený z VUT s Tusharem Phadnisem z Indické kosmické agentury (ISRO) (Foto: V. Šálený)

Pořadatelem vůbec prvního Česko-indického průmyslového dne bylo Ministerstvo dopravy ČR. Nešlo ale o žádný výstřel do tmy. „Navazujeme na loňské české předsednictví v Radě EU, během kterého jsme v Praze pořádali setkání zástupců Evropské komise a členských států EU se zástupci států Indo-Pacifiku,“ řekl ředitel Odboru ITS, kosmických aktivit a výzkumu, vývoje a inovací Ministerstva dopravy Václav Kobera.

Akce se kromě zástupců Indické kosmické agentury (ISRO) a Indické asociace kosmického průmyslu (ISpA) zúčastnili také zástupci předních firem indického kosmického průmyslu. Jednalo se o spolupráci na společných projektech a možných dodávkách špičkových českých technologií pro indický kosmický program. Pro VUT z těchto jednání vyplynuly další konkrétní možnosti spolupráce. Jan Král působící na Ústavu radioelektroniky na FEKT představil aplikaci umělé inteligence při zpracování signálu. Na základě zájmu indické strany o tuto aplikaci aktuálně probíhají jednání o rámci a financování úvodní spolupráce.

Spolupráce s indickými firmami představuje zajímavou příležitost. Vyplývá to z potenciálu tamního kosmického průmyslu. Zatímco v loňském roce pracoval s rozpočtem ve výši osmi miliard dolarů (přibližně 170 miliard korun), do roku 2033 má dosáhnout hodnoty 50 miliard dolarů (cca 1,075 bilionu korun). Tyto možnosti neunikly ani zástupcům české administrativy.

Vzhledem k velikosti a vyspělosti indického kosmického trhu a rostoucím kapacitám českého průmyslu i výzkumných pracovišť je pro nás důležité zaměřit se nyní na diskusi o konkrétních možnostech spolupráce,“ doplnil Ondřej Šváb, vedoucí Oddělení kosmických technologií a aplikací Ministerstva dopravy.

VUT se otevírají nové možnosti spolupráce se silným partnerem, který je v kosmických aplikacích dlouhodobě úspěšný, a který chce v této oblasti do budoucna výrazně růst. Navíc je to partner, který má k českému průmyslu historicky velmi blízko a je velmi vstřícný a otevřený,“ konstatoval po skončení Česko-indického průmyslového dne koordinátor VUT pro oblast Space Šálený.

Spolupráce mezi českou a indickou stranou se nemá omezovat pouze na byznysovou stránku. Zástupci VUT se svými indickými protějšky také jednají o možnostech výměnných studentských a zaměstnaneckých stážích.

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články