Future Port Youth: Inspirace a inovace pro mladou generaci
CEO Future Port Youth Martin Holečko společně s Tilly Lockey (zdroj: Future Port Youth)

Future Port Youth: Inspirace a inovace pro mladou generaci

7. lis 2023 Kamila Gottsteinová 5 min

2 dny zbývají do akce Future Port Youth, každoroční konference zaměřené na mladé lidi, kteří mají zájem o technologie, inovace a podnikání. Událost přivádí význačné řečníky a odborníky z různých oborů, kteří budou sdílet své zkušenosti s mladou generací. Konferenci Vede Martin Holeček, CEO a zakladatel akce, a slibuje spoustu inspirace pro mladé lidi z celého světa. Co návštěvníky na konferenci čeká prozradil v rozhovoru.

Jak se v závislosti na technologiích mění dnešní trh práce?

Díky nástupu nových technologií se dnešní trh práce mění čím dál rychleji. Extrémně to uspíšil nástup AI, která v určitých pracovních odvětvích již do značné míry nahrazuje lidskou pracovní sílu. Pracovní trh bude turbulentní i nadále. Podle studie BCG 85 % všech pracovních pozic, které budou dnešní studenti vykonávat v roce 2030 ještě nebylo “vynalezeno”.

Dokážete nastínit některá hlavní témata, která zazní během letošní akce Future Port Youth

Mezi hlavní témata letos přirozeně patří Budoucnost s AI. Budeme se dívat dnes na tak populární velké jazykové modely jako je ChatGPT a dokonce se AI dotkneme i v kontextu propojení mozku s počítačem. Dalším důležitým tématem je Budoucnost dezinformací, které díky rostoucímu výpočetnímu výkonu a AI dostávají úplně novou dimenzi. Vedle nich se zaměřujeme na témata udržitelné budoucnosti, např. v oblasti Budoucnosti jídla, kde představíme český projekt s globálními ambicemi, který vyvíjí laboratorní vepřové maso. Na Cíle udržitelného rozvoje odkazuje i vyhlášení prvního ročníku Future Port cen pro studentské projekty využívající technologie pro zlepšování světa. Z 33 projektů ze 4 kontinentů, které se do soutěže přihlásili, vyhlásíme 3 nejlepší.

Jakou message byste rád předal mladým účastníkům a jaký vliv doufáte, že tato událost bude mít na jejich budoucí úsilí a aspirace?

Žijeme v době, kdy technologie nabízí téměř neomezené možnosti. Věřím, že mladá generace je ta, která využije těchto nástrojů k vytváření světa, o jakém jsme mohli jen snít. Future Port Youth je vaše příležitost objevit, jak můžete být součástí této změny.

zdroj: Future Port Youth

Jedním ze speakerů bude i Roman Lauš, CEO společnosti Mewery věnující se vývoji a výzkumu kultivovaného masa v laboratoři. Poslední 4 roky byl programovým ředitelem ve Future Port.

Můžete stručně nastínit téma vaší přednášky na Future Port Youth?

Letos budu na Future Portu mluvit o velice zásadním tématu budoucnosti jídla a jeho udržitelnosti. Dopady klimatické změny jsou každým rokem viditelnější. Jedním z  nejhorších činitelů je průmyslový velkochov zvířat, který ničí naši planetu více než celá doprava dohromady. Proto jsem před 2 lety založil společnost Mewery, která vyvíjí kultivované maso z buněk zvířat, pro které nemusí trpět ani zemřít jediné zvíře.

Jaké hlavní poselství byste chtěl sdělit mladým lidem, kteří se zúčastní této události?

Součástí přednášky bude moje cesta podnikatele a příběh, jak jsem se z IT, nemovitostí, event managementu dostal k založení biotechnologického startup, který má potenciál změnit naši společnost a způsob, jakým se k nám dostává maso na talíř. Myslím, že pokud člověk najde vášeň, zapálení a má vizi, může dělat cokoli nezávisle na tom, co vystudoval. Myslím, že zvláště v dnešní době je mnoho studentů paralyzováno příliš mnoha možnostmi a pochybují o svém oboru, nebo chcete-li o své budoucnosti.

Jaké klíčové poznatky plánujete sdílet s mladým publikem a to zejména v kontextu rychle měnící se technologické krajiny?

Je důležité si uvědomit, že každému velkému technologickému průlomu předcházelo mnoho let vědy a výzkumu, mnoho vzletů a pádů, ale zejména velkého odhodlání. Na to, abyste mohli změnit obecný společenský návyk nebo určité paradigma ve společnosti, potřebujete minimálně 20 let. Na jedné straně to sice vypadá, že se vše pouze zrychluje, na druhé straně nesmíme zapomínat, že každá inovace potřebuje také svůj čas. Podívejte se např. na technologie jako AI, ML nebo VR, které tu jsou s námi již několik dekád. Stejně tak přistupuji k biotechnologii potřebné pro vývoj kultivovaného masa. Jako odvětví jsme stále na začátku.

zdroj: Future Port Youth

Mezi další řečníky se řadí i Yesika Aguilera, která je jedním z hlavních speakerů na této události. Yesika je odbornicí na poli podnikových technologií a významnou osobností v oblasti technologií, kterou Forbes dvakrát zařadil do seznamu Forbes 30 pod 30 za její významný vliv. Je spoluzakladatelkou společnosti Tespack, která se specializuje na chytré technologie poskytující mobilní energetická řešení.

As someone involved in the tech world, what do you believe are the most critical skills and mindsets that young people should cultivate to thrive in the digital age?

In my view, the fundamental mindset for success in the digital era is a combination of curiosity, adaptability, and a commitment to continuous improvement. However, the most crucial aspect, as I see it, is the courage to embrace mistakes and failures as essential steps in the innovation process within an ever-changing landscape.

What significance do you see in the connection between the younger generation and the future, and why is it important for young people to be active participants in this event?

The connection between the younger generation and the future is of immense significance. Young people serve as the driving force behind the evolution of society, economy, and technology. Their active participation in events like this is crucial for several reasons. Their fresh and innovative ideas contribute to progress, and their innate technological proficiency makes them essential for shaping a tech-driven future.

Could you provide insights into the key topics or themes you plan to address during your presentation at Future Port Youth, and why these subjects are essential for young attendees?

In my presentation at Future Port Youth, I want to inspire young minds to embrace an entrepreneurial spirit, demystify the innovation process, and view crises as stepping stones to success. In a world grappling with economic challenges, conflicts, and inequalities, our youth are the agents of change. I'll guide them in developing an entrepreneurial mindset, helping them seize opportunities with confidence.

S blížícím se datem konání Future Port Youth konference nás čeká vzrušující a inspirující setkání s těmi nejlepšími ve světě technologií a inovací. Událost slibuje přinést mnoho nových příležitostí a inspirace. Na konferenci se můžete připojit I online a sledovat tak speakery z pohodlí svého domova.

Kamila Gottsteinová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články