Fotoaparát bez objektivu zamotal fotografům hlavu. Místo focení generuje snímky za pomoci umělé inteligence
Kromě fyzického prototypu si může nezvyklý fotoaparát každý vyzkoušet i virtuálně. Foto: bjoernkarmann.dk

Fotoaparát bez objektivu zamotal fotografům hlavu. Místo focení generuje snímky za pomoci umělé inteligence

25. čvn 2023 Pavla Skřivánková 3 min

Auto nemůže jezdit bez kol, televize nefunguje bez napájení a fotoaparát zjevně nefunguje bez objektivu. Až dokud se dánský designér Björn Karmann nerozhodl dokázat opak. Jeho AI fotoaparát, který využívá údaje o poloze a umělou inteligenci k vizualizaci fotografie konkrétního místa a okamžiku, vzbudil nejen mezi umělci nemalé pozdvižení. Novinku představil na Twitteru.

Umělá inteligence se dá využít na sto různých způsobů. Většina z nich je velice nápomocných, ale najdou se i takové, nad kterými by jeden kroutil hlavou. A cenu za možná nejpodivnější a zároveň nejpůsobivější by pravděpodobně získal nový fotoaparát bez objektivu Paragraphica. Dánský designér Bjørn Karmann sestavil prototyp fotoaparátu poháněného umělou inteligencí, který nutí zamyslet se nad otázkou, co to vlastně znamená zachytit jedinečnost okamžiku na fotografii.

Jaká data zařízení k vytváření snímků používá?

Jak tento AI fotoaparát může fungovat bez objektivu? Jednoduše. Paragraphica ve skutečnosti nefotí, ale je založena na algoritmu umělé inteligence. Ten generuje fotografie na základě geografické polohy a dalších parametrů, které lze nastavit. Namísto vytváření obrazu pomocí světla tak fotoaparát využívá polohu. Zařízení pomocí senzorů přesně zjistí, kde se nacházíte a poté místo převede na fotografii pomocí AI.

O zajímavé výsledky se Björn Karmann podělil s uživateli sociálních sítí. Foto:bjoernkarmann.dk

Lokace je jedna věc, ale potřeba je mnohem více. Umělá inteligence bere v úvahu všechny možné faktory: na co se díváte, jaké je datum a počasí, co za objekty se ve vaší blízkosti nachází nebo třeba kolik lidí je okolo vás. Je to podobné, jako byste po telefonu někomu řekli, kde jste a co vidíte, a nechali ho na základě vašeho popisu namalovat obrázek. „Výsledná fotka není jen snímek, ale datová vizualizace a odraz místa, na kterém se nacházíte, a možná to, jak místo vidí AI,“ uvedl Björn Karmann na oficiální webové stránce Paragraphicy.

Na fotoaparátu jsou tři otočná tlačítka, které umožňují nastavit různé parametry. První tlačítko se chová podobně jako ohnisková vzdálenost v optickém objektivu, ale místo toho ovládá poloměr (v metrech) oblasti, kde fotoaparát vyhledává místa a data. Druhé je srovnatelné se zrnitostí, protože hodnota mezi 0,1 a 1 vytváří zárodek šumu pro proces šíření obrazu AI.

Jak vidí AI snímek podle uvedených parametrů? Foto: bjoernkarmann.dk

Třetí knoflík ovládá stupnici navádění. Zvyšování hodnoty způsobí, že AI bude sledovat výsek blíže. Jedná se tedy o něco jako zaostření. V analogii s tradičním fotoaparátem platí, že čím je hodnota vyšší, tím je fotografie ostřejší, a čím je nižší, tím je rozmazanější.

Možná si říkáte, proč je na fotoaparátu onen podivný červený útvar podobný pavučině. A inspiraci autor skutečně našel v říši zvířat. Nezvyklý vzhled přístroje má připomínat krtka hvězdonosého, který žije a loví pod zemí. K orientaci v prostředí bez světla používá svůj hvězdicový nos a z neurologického hlediska tedy odpovídá čich tohoto krtka lidskému zraku. Vzhledem k tomu, že fotoaparát nezachycuje světlo, jde o dokonalou metaforu.

A k čemu je to celé dobré?

Z naší perspektivy je podle Karmanna téměř nemožné si představit, jak tento savec vidí svět, a stejně tak je to s umělou inteligencí. „Modely umělé inteligence budou čím dál více vědomé, a my budeme mít čím dál větší problém si představit, jak vnímají,“ popsal designér a dodal, že Paragraphica by nám v tom mohla výrazně napomoct, jelikož poskytuje hlubší vhled do podstaty okamžiku prostřednictvím perspektivy jiných inteligencí.

Jako každé dobré umění tak i Paragraphica přináší mnohé otázky. Je tohle budoucnost fotografování? A je to vůbec ještě fotografie? Pomůžou nám jednou podobné vychytávky pochopit svět pohledem AI? To ukáže až čas.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články