Apify za vás bude sledovat konkurenci na webu. „Firmy musí umět pracovat s daty, aby přežily,“ popisuje Jan Čurn

Apify za vás bude sledovat konkurenci na webu. „Firmy musí umět pracovat s daty, aby přežily,“ popisuje Jan Čurn

11. říj 2019 Martin Šebesta 5 min

Spolužáci z Matfyzu Jan Čurn a Jakub Balada založili Apify před čtyřmi lety, nyní má startup obrat téměř tři miliony korun měsíčně, roste meziročně o 200 - 300 procent a poskytuje služby stovkám pravidelným zákazníkům, od malých firem až po obří korporace. Apify se oficiálně zabývá provozováním cloudové služby pro extrakci dat a automatizaci procesů na webu. V rozhovoru s Janem Čurnem jsme se pokusili tuto formulaci převést do lidské řeči, srozumitelné i pro úplné laiky. Dotkli jsme se ale i otázky, jak je to s konkurencí v oboru a jaká je v Apify firemní kultura.

Čím se Apify přesně zabývá?

Zabýváme se platformou, která umožňuje extrakci dat z webu a automatizaci procesů na webu. Místo toho, aby si každý data musel sám manuálně najít, může je automaticky ve strukturované podobě stáhnout. Pokud prodáváte něco online a chcete sledovat cenu v konkurenčním e-shopu, tak se buď můžete podívat manuálně – každý den sledujete, jestli nemá konkurenční e-shop nějakou výhodnější cenu – anebo si nastavíte robota na Apify, který konkurenci projde automaticky a ta data vám stáhne.

Na webu najdete úplně všechno. Web je největší zdroj informací, jaké kdy lidstvo vymyslelo a vytvořilo. Jak je ekonomika čím dál více digitální, tak se firmy musí naučit pracovat s daty, aby ve 21. století přežily. A největší zdroj dat je, jak jsem již říkal, web. Data z webu umožní udělat lepší rozhodnutí, lepší produkty, zlepšovat marketing nebo sales. Rozsah těch případů, co my řešíme, je velmi široký.

Jaký je nejčastější případ?

Máme zákazníky od malých startupů až po nadnárodní společnosti. Typický případ je, že potřebujete sledovat ceny konkurečního e-shopu, abyste mohli pružně reagovat – například dynamicky měnit své ceny. Nejčastějším případem nebo druhem, co stahujeme, jsou tedy nabídky produktů online: ceny, popisy, fotky... Jiný typ služeb, který pomocí nás vzniká, jsou agregátory. Jste například firma, co se zabývá nákupem aut - můžete použít náš systém na agregaci nabídky aut z různých portálů, pak je zpracovávat a vybírat ty nejlepší kusy. To, co se dá udělat manuálně na webu, se dá automatizovat.

Takže místo toho, aby fyzická osoba dělala rešerši, tak to udělá váš robot?

Přesně tak. Apify je platforma, kde si můžete robota vytvořit, pouštět, můžete si také na Apify Marketplace objednat vývojáře z celého světa, kteří vám umožní ty roboty připravit. A případně máme enterprise consulting oddělení, kde tu službu zákazník dostane na míru. To jsou typicky velké firmy, které nechtějí jednat s individuálními vývojáři.

Spoluzakladatel Apify Jan Čurn

Máte v této oblasti hodně konkurence, nebo jste spíš průkopníci?

Tohle je celá oblast, které se říká web scraping. Je to známé a relativně dobře prozkoumané odvětví a konkurence je poměrně hodně. V čem se ale odlišujeme od konkurence. Existují dva typy přístupů, jak data z webu získat. Jeden přístup se zaměřuje na to, aby si to lidé mohli naklikat sami. To jsou takzvané point-and-click nástroje. Otevřete si stránku, označíte si, co je jméno produktu, co je cena a tak dále a ono to ta data stáhne. Problém těchto systémů je, že mají svoje limity. Spousta složitějších webů se takto nedá udělat. Další typ konkurentů jsou konzultační firmy. Ty nemají otevřenou platformu, kde si to člověk může udělat sám, ale vy za nimi přijdete, řeknete, co chcete, dají vám cenovou nabídku a pak jim platíte. Pak jsou open-source nástroje, různé knihovny, ale je to hodně složité na používání.

My se snažíme být unikátní v tom, že jsme otevřená platforma. Každý může přijít, máme tam Apify Store, kde si můžete najít existující roboty (crawlery) na různé weby, často nemusíte nic objednávat nebo programovat. Pokud ho tam nenajdete, můžete si vytvořit vlastního, máme tam dokumentaci. Pokud na to nemáte kapacitu, nebo to sám udělat nechcete, můžete si to objednat na Apify Marketplace nebo od nás jako enterprise službu. Takže se snažíme být otevřená platforma s přidaným consultingem. Umožňujeme lidem získat řešení, ikdyž tomu třeba moc nerozumí.

Je to vidět i na vašem růstu, září ukazuje krásná čísla. Pořád ten růst platí?

Růst máme meziročně 200 - 300 procent. Rosteme i velikostí, přestěhovali jsme se do nových velkých prostorů v Lucerně. Nabíráme na nové pozice, což děláme i přes StartupJobs. Takže ano, rosteme. Během příštího roku bychom chtěli nabrat nějakou větší investici a potom se posunout ještě o level dál.

„Nechceme si hrát na továrnu nebo korporát“

Jak jste již zmínil, pravidelně inzerujete na StartupJobs. Neřekl byste nám i něco o firemní kultuře? Jaké pozice nejčastěji sháníte? Jak to u vás v práci vypadá?

Snažíme se vytvořit pracovní prostředí, ve kterém se nám samotným bude dobře pracovat. Teď je nás více, nechceme firmu zamořovat složitými byrokratickými procesy, nechceme být továrna nebo korporát. Chceme si udržet kulturu malého startupu, kde každý s každým může jednat o všem bez vysoké hierarchické struktury. Máme kancelář, kde máme všechno zdarma, chodíme společně na obědy, i když jsme už skupina 20 lidí - v okolí Václaváku nás můžete potkat jako skupinu lidí, která zabere půlku restaurace.

Máme flexibilní pracovní dobu. To je velmi důležité, protože třeba ve vývoji software nebo když jednáte s klienty v různých časových zónách, je třeba mít časovou flexibilitu… Někdo je produktivní v noci, někdo když pracuje ráno. Nechceme mít kulturu, kde se maká od devíti do pěti. Dáváme důraz na osobní odpovědnost lidí, aby si oni sami našli optimální způsob, kdy budou pracovat. Za tu vysokou míru osobní odpovědnosti od lidí očekáváme, že si sami dokážou managovat osobní práci a dodávají výsledky.

Naše služba je technický produkt. V týmu máme hodně vývojářů, velká část týmu umí vyvíjet software. Máme tam hodně lidí z Matfyzu a ČVUT, hledáme top technologické talenty a vývojáře a snažíme se pro ně být zajímaví.

Autor: Martin Šebesta

Foto: Apify.com

Martin Šebesta

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články