Startup WINQS získal na rozvoj udržitelného sportovního oblečení  investici milion eur. I od fondu N1 a rodiny Baťových
Protože plastového odpadu je na planetě už dost, snaží startup WINQS zakladatelů Jana Kratochvíla a Marka Břinčila (zleva) o to, aby byly všechny jejichvýrobky recyklovatelné. (Foto: WINQS)

Startup WINQS získal na rozvoj udržitelného sportovního oblečení investici milion eur. I od fondu N1 a rodiny Baťových

25. zář 2023 Ondřej Černý 5 min

Udržitelné sportovní vybavení z inovativních materiálů, které umožňují plně cirkulární výrobu. Právě to sportovcům přináší česko-německý startup WINQS. Ve druhém investičním kole ho částkou přesahující jeden milion eur podpořilo celkem šest investorů. Jsou mezi nimi český fond N1 nebo family office globálního lídra v oblasti obuvnictví – rodiny Baťových.

WINQS je první sportovní značkou na světě, která vyrábí všechny své běžecké boty, oblečení a doplňky z biologických nebo recyklovaných materiálů. Veškeré její výrobky mají certifikát uhlíkové neutrality s transparentním kruhovým konceptem.

Částka, kterou jsme v druhém investičním kole získali, nám umožňuje nadále rozvíjet naše produkty a filozofii. Vidíme, že udržitelné projekty mají v dnešní době velkou váhu a má smysl je budovat,“ říká Jan Kratochvíl, spoluzakladatel a CEO WINQS.

Zakladatelé WINQS Jan Kratochvíl a Marek Břinčil (zleva) celý život sportují. I proto se ve svém podnikání zaměřili na běžecké boty. (Foto: WINQS)

Od florbalu k byznysu

Startup WINQS založili v roce 2021 Jan Kratochvíl a Marek Břinčil s myšlenkou nabídnout trhu udržitelnou alternativu sportovního vybavení, především běžecké boty a funkční textil. Nasměrovala je k tomu jejich vlastní sportovní historie. Břinčil byl řadu let nadějným atletem, který se věnoval desetiboji, házel oštěpem a skákal do dálky, Kratochvíl se zaměřoval na sporty, při kterých se dalo jakýmkoliv míčem skórovat do sítě.

Přesto se nakonec jejich sportovní cesty stočily k florbalu, ve kterém to při svém studiu v Německu dotáhli až do tamní bundesligy. Zatímco Kratochvíl střílel branky jako útočník týmu z Berlína, Břinčil se jim jako obránce Chemnitzu snažil zabraňovat.

Po skončení studia si v Německu oba našli práci a s návratem do Česka už nepočítali. Navíc s dalším kamarádem založili i svou první firmu, kterou sice později prodali švédské sportovní značce, ale i nadále pro ni pracovali.

Jejich vlastní podnikatelské ambice přesto nikam nezmizely. A logicky je směřovali do oblasti, kterou za přechozí roky dobře znali. Průmysl sportovních potřeb se potýkal s obrovskými problémy při přechodu na udržitelnější rozvoj. Zdálo se, že velké značky se tomu dokonce aktivně brání a raději věci natírají na zeleno, než aby něco skutečně změnily.

PŘEČTĚTE SI: I udržitelné výrobky mohou hrát všemi barvami. Plastenco dává odpadu novou tvář

Právě proto Kratochvíl přišel s myšlenkou vybudovat sportovní značku, která věci dělá správně, výkonnost a udržitelnost je součástí její DNA a která odolává výstřelkům svého odvětví. Břinčil zpočátku váhal, rozhodně nesdílel parťákovo nadšení.

Navíc načasování nemohlo být horší. V roce 2020 pandemie covidu na určitou dobu zastavila téměř vše, natož sportovní aktivity, takže rozjíždět novou sportovní značku se mohlo jevit jako čiré šílenství. Kratochvíl byl přesto rozhodnutý - opustil zaměstnání a naplno se zaměřil na budování nové značky. Že se vydal po správné cestě se potvrdilo posléze, kdy projekt podpořily společnosti jako Michelin a Lenzing.

Nejen to, ale i společné přátelství Břinčila přesvědčilo, aby se ve své práci také rozloučil a naskočil se svým kamarádem na společnou podnikatelskou palubu pod značkou  WINQS. Ta chce nahradit konvenční materiály pocházející z ropy a ukázat trhu se sportovním oblečením benefity cirkulární ekonomiky.

Všechny výrobky WINQS jsou uhlíkově neutrální. (Foto: WINQS)

PŘEČTĚTE SI: Nilmore pokračuje v revoluci textilního průmyslu. Nová recyklovatelná bavlna šetří vodu i emise CO2

Nově a udržitelně

Obtížně biologicky rozložitelné materiály jako polyester nebo nylon nahrazuje WINQS například vlákny z mořských řas, případně z odpadu ze sklizně cukrové třtiny. A právě to oslovilo investory, kteří ve druhém investičním kole podpořili startup částkou přesahující milion eur.

K projektům, které mají udržitelnost ve svém DNA, máme u nás v N1 vřelý vztah. Jsem proto rád, že se WINQS stává součástí našeho  portfolia, a těším se, až uvidím, jaké produkty letos představí,“ konstatoval Marek Moravec, CEO N1.

Bude to i v českých prodejnách, přestože WINQS dosud působil výhradně na německém trhu. A to tak úspěšně, že za svou krátkou existenci už získal cenu SAZ pro nejlepší německý sportovní startup nebo cenu sportovního průmyslu ISPO Award pro inovativní produkty.

PŘEČTĚTE SI: Od odpadové udržitelnosti přes Dior k třídění šaten. Lidé chtějí využít čas jinak než uklízením, říká Holka ze skříně

I to bylo jedním z důvodů, proč se startup investoři v aktuálním investičním kole rozhodli podpořit. Sympatická je jim například vize udržitelnosti produkce WINQS, zvlášť v souvislosti s kontextem současných globálních problémů.

Těší nás, že její podporou můžeme navázat na rodinnou tradici a podpořit rozvoj průmyslového odvětví, které je s našimi hodnotami neodmyslitelně spojeno,“ vysvětlil Thomas Archer Baťa, dědic Tomáše Bati.

Začátkem letošního července představila společnost WINQS novou kolekci. Vyvinula ji ve spolupráci s udržitelným výrobcem oblečení NIL Textile. Kolekce byla vyrobena v České republice ze 100% cirkulárního materiálu NILPLA ® , který při produkci spotřebovává oproti bavlně o 98 % méně vody a ve srovnání s polyesterem zanechává o 59 % nižší uhlíkovou stopu.

WINQS nabízí nejen běžecké boty, ale veškeré nezbytné příslušenství. (Foto: WINQS)

Bioplasty již nejsou experimentálním materiálem, ale plnohodnotnou alternativou ke konvenčním plastům. Látky, které používáme, dokážou perfektně napodobit konvenční a bohužel problematické funkční materiály jako polyester a nylon,“ vysvětlil přístup WINQS Kratochvíl.

Pro jeho firmu je zásadní celý životní cyklus výrobků WINQS. Pro recyklační program a molekulární recyklaci je proto úzká spolupráce s ostravskou společností NIL Textile nezbytná. Jejich společný program umožňuje opakované použití recyklovaných vláken bez ztráty kvality. Molekulární recyklace funguje bez spotřeby vody a vyžaduje o 77 % méně energie na výrobu nových vláken než výroba z primárního materiálu.

PŘEČTĚTE SI: Oblečení, ze kterého nikdy nebude odpad. Nilmore chystá revoluci v textilnictví

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články