Startup Wopee získal investici na snazší testování webových aplikací. Podpořil ho fond Nation 1
Automatizované řešení Wopee má firmám ušetřit značné náklady vynakládané na testování webových aplikací. (Ilustrační foto: Unsplash)

Startup Wopee získal investici na snazší testování webových aplikací. Podpořil ho fond Nation 1

9. zář 2023 Ondřej Černý 3 min

Automatizace testování webových aplikací pomocí bota. Právě na to se zaměřuje startup Wopee. Od fondu rizikového kapitálu Nation 1 na další vývoj získal investici 300 tisíc eur. Prostředky hodlá využít na další škálování, především na samoobslužnost produktu a akvizici platících klientů.

Za Wopee stojí Marcel Veselka, nejde tedy o žádného nováčka v oboru. V branži se pohybuje přes dvacet let, z toho poslední dekádu se na softwarové testování pro střední a velké firmy zaměřoval ve společnosti Tesena, kterou z pozice jednatele řídí i nadále. Letos na jaře si k tomu přidal ještě nové dobrodružství, kterému se věnuje s novou firmou Wopee.

Společně se dvěma kolegy a jednou kolegyní se snaží prosadit s inovativním a efektivním řešením v oblasti autonomního testingu webových aplikací pomocí vizuálního testování. Startup vyvíjí testovacího bota, který pomocí pokročilých algoritmů umělé inteligence (AI) a strojového učení (ML) dokáže společnostem ušetřit 20–30 procent nákladů, které dnes vynakládají na testování webových aplikací. Bot je plně autonomní a hned po nasazení na webovou aplikaci si sám začne vytvářet testovací scénáře, jimiž se pak řídí a produkty ověřuje.

Právě to oslovilo investory z Nation 1, kteří vůbec jako první Wopee podpořili částkou 300 tisíc eur. „Oceňujeme vizi, kterou tým Wopee má a s níž se jejich produkt může rozšířit mezi řadu firem. Ty tak například zejména ve svých začátcích ušetří cenné prostředky, které mohou věnovat jiným aspektům svého růstu. A právě tato inovace a úspora prostředků nás přesvědčily k podpoře projektu,“ vysvětlil investici Marek Moravec, managing partner fondu Nation 1.

Managing partner fondu Nation 1 Marek Moravec dosud investoval přes 10 milionů eur do 19 startupů jako jsou Advanto, Daytrip nebo Snuggswear. (Foto: Nation 1)

PŘEČTĚTE SI: Tento bot nasimuluje třeba naštvaného zákazníka. WeBoard chystá revoluci v tréninku zaměstnanců pomocí VR a AI

Bot od Wopee pracuje na principu vizuální analýzy. Ze všech kroků, které během svého testování podnikne, pořizuje snímky obrazovky. Ty následně testeři procházejí. Odpadá jim tak potřeba vše procházet manuálně, přičemž mají k dispozici report z běhu testů, připravený k analýze.

Běžně se webové aplikace testují manuálně – testeři je procházejí a zkoušejí všechny funkce. To je však časově velmi náročné a zdlouhavé. Tradiční automatizace tuto práci do jisté míry usnadňuje, ale je třeba naprogramovat script a udržovat ho. S naším botem v tomto směru přinášíme autonomní přístup,“ vysvětlil Marcel Veselka, zakladatel a CEO Wopee.

Investici od fondu Nation 1 získalo Wopee po úvodních fázích testování a validace produktu. Jeho bot, který už přesto využívá například společnost Livesport, je schopný vygenerovat si vlastní scénáře a adaptovat se na každou webovou aplikaci, na kterou je nasazen.

Máme za sebou fázi testování a validace s prvními zákazníky, kteří nám potvrdili poptávku po našem testovacím řešení. Dnes však péči o klienty věnujeme citelné množství svých kapacit, což právě samoobsluhou plánujeme vyřešit. Díky tomu bude náš bot klientům k dispozici na kliknutí, čímž se nám uvolní ruce pro další růst,“ pochvaluje si Veselka.

Ve Wopee sice Marcel Veselka zastává post CEO, zůstává ale také nadále testerem. (Foto: Wopee)

Získané prostředky se chystá využít na další škálování společnosti, pro které si jako první vytyčilo posun k samoobslužnosti produktu. Díky tomu se jeho řešení má stát nezávislé na kapacitách týmu, čímž bude moci jeho bot pomáhat s testováním tisícům uživatelů, na něž Wopee cílí.

PŘEČTĚTE SI: Šéfoval pojišťovně, teď startup Tuito Petra Zapletala nabral od Purple Ventures a Nation 1 milión eur

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články