Revoluční vizuální efekty londýnského startupu Electric Sheep podpořil i český fond Look AI Ventures
Investiční fond Look AI Ventures ve svém portfoliu přivítal desátou společnost. Vybírat ji pomáhali také členové investičního výboru fondu Martin Dostál, Martin Havlík a Angelo Burgarello (zleva). (Foto: Look AI Ventures)

Revoluční vizuální efekty londýnského startupu Electric Sheep podpořil i český fond Look AI Ventures

28. srp 2023 Ondřej Černý 4 min

Londýnský startup Electric Sheep oznámil uzavření pre-seedového kola financování o objemu 500 tisíc dolarů. Peníze mají startupu, který využívá technologii umělé inteligence pro tvorbu vizuálních efektů, pomoci k urychlení růstu a vylepšení používané technologie. Finance společnost získala od amerických fondů Dasein Capital, Spacial Capital a v Praze sídlícího fondu Look AI Ventures.

Electric Sheep je průkopníkem řešení pro automatizaci bezchybného odstraňování pozadí pro film a televizi. Proces známý jako rotoskopie je nezbytný před přidáním speciálních efektů. V současnosti je jediným způsobem, jak zajistit detaily potřebné pro velkou obrazovku. Proces, kdy dochází k ořezávání jednotlivých záběrů, trvá přibližně šest hodin na jednu sekundu záznamu a filmový průmysl ročně vyjde na více než 1,5 miliardy dolarů.

Revoluční potenciál

Startup Electric Sheep založili v roce 2022 dva kamarádi ze školy Gary Palmer a Jake Laver, ke kterým se přidal Richie Murray, s nímž kterým se seznámili v rámci jednoho akceleračního programu v Londýně. Ve firmě mohli spojit Palmerovy znalosti získané při práci pro filmový průmysl, Laverovy fintechové zkušenosti při budování bezpečných a škálovatelných systémů a poznatky, které Murray získal s prodejem a začínajícími technologickými startupy.

Zakladatelé Electric Sheep CTO Jake Laver, CEO Gary Palmer a COO Richie Murray (zleva). (Foto: Electric Sheep)

Cloudové řešení společnosti Electric Sheep nazvané Spotlight je 360krát rychlejší a zpracovává jednu sekundu záznamu za méně než minutu. „Nejlepší cloudová a AI platforma společnosti Electric Sheep je připravena způsobit revoluci v několika základních pracovních postupech při tvorbě vizuálních efektů. Využívají chytrý a pragmatický přístup k urychlení některých nejnudnějších postprodukčních úkolů,“ konstatoval Steven Sullivan, partner v US Spatial Capital a bývalý hlavní technologický ředitel společnosti LucasFilm.

Rozhodnutí společnosti Electric Sheep přejít na cloudovou technologii je v souladu s MovieLabs – výzkumnou laboratoří společného podniku provozovaného společnostmi Paramount, Sony, Universal a Disney – která prosazuje, aby bylo toto odvětví do roku 2030 zcela založeno na cloudu.

Nově získané prostředky plánuje startup Electric Sheep využít k vylepšení svého řešení Spotlight. To je navrženo pro využití při průmyslových pracovních postupech, kdy jsou výstupem upravitelné vrstvy, které tvůrcům vizuálních efektů umožňují provádět klíčové úpravy, známé jako spline.

Electric Sheep se zaměřuje na urychlení možností vizuálních efektů pomocí technologie AI. Se zaměřením na rychlost, zabezpečení a rozsah zefektivňuje filmové a televizní pracovní postupy. (Vizualizace: Electric Sheep)

Jsme nadšeni z partnerství se třemi investory se značnými zkušenostmi v oblasti umělé inteligence, vizuálních efektů a budováním velkých firem,“ říká Gary Palmer, generální ředitel společnosti Electric Sheep a dodává: „Bezchybné odstranění pozadí odstraňuje potřebu počátečních zelených obrazovek a umožňuje kreativcům zachytit energii scény, aniž by došlo k ohrožení konečného obrazu.“

PŘEČTĚTE SI: Pomocí zvuků hledají poruchy u Airbusu, BMW či Škody. „Máme terabyty nahrávek. Chceme expandovat do Asie,“ říká Martin Kubáň

První desítka vybrána

Look AI Ventures (LAIV) je prvním investičním fondem v České republice, který se zaměřuje výhradně na AI startupy.  Je postaven na základech AI Startup Incubator (AISI), který se ve 4. čtvrtletí 2022 stal dceřinou společností LAIV. Cílová částka fondu je 20 milionů eur, které fond plánuje investovat do AI startupů v pre-seed a seed fázích.

Výše investice do jednoho startupu je 250 tisíc eur s možností reinvestice až 1 milionu eur. Reinvestice budou uskutečněny do startupů, které v portfoliu LAIV ukáží v následujících letech největší potenciál výnosu. LAIV plánuje během tří let sestavit portfolio z alespoň 35 startupů, zároveň se fond otevřel pro kvalifikované investory.

Umělá inteligence je v unikátní situaci. Na jednu stranu jde o ověřený megatrend, ale zároveň není zdaleka vyčerpaný. S ohledem na ekonomickou situaci vidíme časování trhu jako mimořádně příznivé, kdy jsou na trhu velmi kvalitní projekty za mnohem lepších podmínek, než tomu bylo v posledních letech,“ konstatoval Martin Dostál, Chief Science Officer a partner v AISI a člen investičního výboru Look AI Ventures.

Člen investičního výboru fondu Look AI Ventures a expert na oblast umělé inteligence Martin Dostál. (Foto: Look AI Ventures)

Aktuálně má fond, který se zaměřuje na investování do podnikových aplikací, maloobchodu a e-commerce, ve svém portfoliu deset společností především z Evropy, ale také americkou firmu OpenRefactory.

PŘEČTĚTE SI: AI už má vlastní filmovou přehlídku

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články