Slovenský startup InoBat má strategického investora. Je z Číny
S čínskými investicemi v Česku to moc nevyšlo. Třeba bude mít slovenský InoBat větší štěstí. (Foto: Unsplash)

Slovenský startup InoBat má strategického investora. Je z Číny

4. zář 2023 Ondřej Černý 3 min

Čínský výrobce výkonných baterií Gotion High-Tech investoval ve střední Evropě. Získal čtvrtinový podíl ve slovenské firmě InoBat, která vyvíjí nový typ baterií pro elektromobily. Jde o první investici čínského výrobce baterií do evropských startupů.

Před pár lety se uvažovalo o česko-slovenském spojení. Český ČEZ se se slovenskou společností InoBat dohodl na spolupráci. V roce 2020 slovenskému startupu poskytl půjčku deset milionů eur s tím, že by mohla být kapitalizována v podobě akcií. K tomu ale nedošlo, protože InoBat půjčku splatil a vsadil na jinou kartu.

Ta pochází z Číny a dohoda o investici se připravovala téměř rok. V mnoha ohledech je první svého druhu. Kromě toho, že jde o první tak velkou investici předního čínského globálního výrobce baterií do špičkového evropského startupu, tak by spolupráce s Gotion-InoBat-Bateries (GIB) měla zajistit významný pokrok ve snaze o snížení objemu skleníkových plynů. Počítá se také s pokračováním vývoje a spuštěním produkce baterií pro elektromobily a pro ukládání energie ve Voděradech nedaleko slovenské Trnavy. K evropské destinaci se má jako další vývojové centrum přiřadit také destinace v Maroku.

Urychlit a škálovat

I když se obě strany dohodly, že finanční podmínky transakce nebudou zveřejněny, Gotion High-Tech se zavázal poskytnout značný kapitál a technologickou podporu k zajištění a ochraně úspěchu InoBat v rámci GIB. Hlavním cílem je urychlit výzkum a vývoj napříč celým bateriovým řetězcem, a to včetně škálování, strukturování a způsobů financování.

InoBat se specializuje na výzkum, vývoj, design, výrobu, dodávky a recyklaci elektrických baterií. Zaměřuje se na automobilový průmysl, užitková vozidla, motorsport a letecký průmysl. Čínská investiční infuze není první zkušeností s prostředky ze zahraničí. Slovenský startup už dříve podpořili investoři a společnosti jako jsou Rio Tinto, Amara Raja nebo Ideanomics. Firma také podepsala s vládami Španělska a Srbska prohlášení o záměru vybudovat v zemi továrny na baterie pro elektromobily.

Spoluzakladatel a generální ředitel Marián Boček neskrývá z investice čínských partnerů nadšení. „Naše partnerství s Gotion High Tech ohlašuje novou éru ve vytváření významných hodnot prostřednictvím společných oboustranně výhodných aliancí, které pomáhají překlenout propast mezi asijskými lídry v oblasti baterií a zbytkem světa,“ konstatoval CEO InoBat Boček.

Podobně se na partnerství dívá i čínská strana. „Je mým upřímným přáním, aby společnost Gotion High-tech společně s InoBat rozšířila dosah svých baterií po celém světě. Navíc doufám, že Gotion High-Tech může podpořit spolupráci nejen s InoBat, ale také s dalšími renomovanými podniky v Evropě a po celém světě,“ uvedl Li Zhen, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Gotion High-Tech.

Spolupráce slovenské a čínské firmy by podle jejich zástupců měla velmi výrazně podpořit snahu o dosažení uhlíkové neutrality. „Společně zajistíme, že Gotion High-Tech splní svůj slib v souladu s Sustainable Development Goals 2030 (cíle udržitelného rozvoje byly přijaty na Summitu OSN v září 2015, zahrnují odhodlání vymýtit extrémní chudobu, zajistit společnou prosperitu a mír, budovat partnerství či chránit životní prostředí, pozn. red.), EU Green Deal a European Battery Alliance (plán Evropy vytvořit svůj vlastní konkurenceschopný a udržitelný hodnotový řetězec výroby bateriových článků, pozn. red.),“ doplnila Tara Lindstedt, členka představenstva InoBat.

PŘEČTĚTE SI: InoBat a Poggipolini ohlásili spolupráci

Důležitá role VW

Společnost Gotion High Tech, která se specializuje na výzkum, vývoj a výrobu napájecích baterií pro automobily, aplikace pro skladování energie, přenos energie a distribuční zařízení, jako první soukromá společnost v odvětví napájecích baterií v roce 2015 vstoupila na kapitálový trh v Číně, když byla kotována na burze v Shenzhenu. Spolupracuje se společnostmi jako jsou Volkswagen (hlavním akcionářem Gotion High-Tech), Tata Group, Vinfast nebo Jinko.

Letos v květnu firma představila bateriový článek a sadu Astroinno L600 vlastní konstrukce s novým systémem LMFP (lithium manganese iron phosphate, lithium mangano-železo-fosfátové baterie). Tento akumulátorový článek se může pochlubit energetickou hustotou 240 Wh/kg, zatímco energetická hustota systému dosáhla 190 Wh/kg. Zahájení jeho sériové výroby je plánováno na rok 2024.

Už letos, shodou okolností také v květnu, Hefei Gotion High-tech Power Energy Co., Ltd., plně vlastněná dceřiná firma společnosti Gotion, obdržela od Volkswagenu zadávací list, na jehož základě se stala určeným dodavatelem unifikovaných lithium-železo-fosfátových (lithium iron phosphate, LFP) článků pro zahraniční trhy této automobilky.

Za letošní první pololetí zaznamenala společnost Gotion High-tech provozní příjmy ve výši 15,239 miliardy jüanů, což představuje meziroční nárůst o 76,42 procenta. Výrazně se zvýšily provozní příjmy společnosti v zámořských regionech, když dosáhly 3,062 miliardy jüanů a zaznamenaly meziroční nárůst o 296,74 procenta. Jejich podíl na příjmech společnosti tak vzrostl z 8,94 procenta v prvním pololetí roku 2022 na současných 20,09 procenta.

PŘEČTĚTE SI: Vědci založili startup Pinflow a nabízejí baterie, které vydrží čtvrt století

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články